Vizualizat de 1.779 utilizator/i
Gingivita este una dintre acele afecțiuni orale pe care mulți dintre noi nu știm că o avem. Atât persoanele tinere, cât și cele în vârstă pot suferi de gingivită, de aceea este foarte bine să cunoaștem care sunt cauzele, simptomele și opțiunile de tratament. Află care sunt sfaturile medicilor stomatologi!
Ce este gingivita?
Gingivita reprezintă o inflamație la nivelul gingiei și este una dintre cele mai ușoare forme ale afecțiunilor gingivale. Dr. Corina Ene, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne explică faptul că, de cele mai multe ori, gingivita este diagnosticată în cadrul vizitelor stomatologice. ,,În cabinet se examinează gingiile și dinții, astfel se pot vedea semnele gingivitei și se poate pune un diagnostic în urma căruia este recomandat și un tratament pentru a nu agrava situația” completează medicul.
Deși foarte multe persoane cred că această afecțiune se întâlnește doar la persoanele în vârstă, gingivita poate apărea și la persoanele tinere, acestea putând avea chiar și o formă acută sau de multe ori, o formă agresivă, care evoluează și afectează cavitatea orală mult mai rapid decât în mod obișnuit.
Simptomele gingivitei
Gingivita se manifestă prin înroșirea și sângerarea gingiilor, mai ales în timpul periajului dentar sau al folosirii aței dentare. În unele cazuri, sângerarea se poate declanșa și atunci când persoanele care suferă de gingivită consumă alimente cu o consistență tare, de exemplu merele, perele, morcovii etc.
De asemenea, respirația urât mirositoare poate fi una dintre simptomele gingivitei. În termeni medicali aceasta este numită ,,halenă” și poate fi influențată și de alimentele consumate sau igiena orală. Cu toate acestea respirația urât mirositoare poate fi un semn precoce al gingivitei deoarece bacteriile, a căror prezență este asociată cu afecțiunea gingivală, emană un miros neplăcut.
Care este cauza apariției gingivitei ?
Principala cauză a apariției gingivitei este reprezentată de neglijarea igienei orale deoarece acest lucru duce la acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. ,,Placa bacteriană este o peliculă de bacterii, care se dezvoltă pe suprafața dinților, iritând gingiile și provocând inflamarea acestora. Placa bacteriană în zonele greu accesibile se transformă în tartrul dentar, care împinge gingia și, în timp, se dezlipește de pe dinte” explică Dr. Ene Corina.
Al factor favorizant al gingivitei este fumatul, fumătorii sunt mai susceptibili infecțiilor gingivale deoarece fumul de țigară arde țesuturile moi din cavitatea bucală și blochează glandele salivare, ducând la uscarea gurii. De asemenea, apariția gingivitei este influențată și de bolile care slăbesc sistemul imunitar cum ar fi: diabetul zaharat, HIV-ul sau modificările hormonale, de exemplu: modificările din timpul sarcinii sau din timpul pubertății. Toate aceastea fac ca sistemul imunitar sa fie scăzut, astfel rezistența organismului la bacterii este mult mai mică.
Tipuri de gingivită
Gingivita netratată la timp poate duce la apariția bolii parodontale, boala care duce chiar și la pierderea dinților prin afectarea țesuturile cu rol de susținere a acestora. Gingivita este cunoscută ca fiind prima etapă a bolii parodontale. Gingivita poate fi acută și cronică.
Gingivita acută
Această formă a gingivitei nu este foarte des întâlnită, astfel de cazuri fiind foarte rare. Cu toate acestea, forma acută a gingivitei implică dureri foarte mari la nivelul gingiilor, sângerări abundente și chiar ulcerații bucale. În cazul în care recunoști unul dintre aceste simptome, este recomandat să mergi de urgență la medicul stomatolog pentru a trata afecțiunea de la nivelul gingiilor.
Gingivita cronică
Există situații în care deși este descoperită la timp, gingivita nu este tratată corespunzător ducând astfel la reapariția bolii sau la agravarea acesteia. Astfel de situații apar și atunci când, după realizarea tratamentelor necesare, nu sunt respectate recomandările medicilor stomatologi legate de igiena orală corect realizată. În astfel de cazuri, gingivita poate ajunge într-o etapă numită de către medici ca fiind una cronică. Inflamarea cronică a gingiilor este asociată și cu boli respiratorii, diabet zahart, artrită sau chiar cu boli arteriale. De asemenea, unele studii sugerează faptul că o astfel de inflamare a gingiilor care duce la apariția imediată a parodontozei, influențează și apariția altor boli generale ale organismului deoarece bacteriile care cauzează apariția parodontozei pătrund în sânge prin țesutul gingival. De aceea, este foarte important ca după realizarea unui tratament destinat stopării gingivitei să respectăm sfaturile medicilor dentiști, să acordăm o atenție sporită igienei orale realizate acasă și, de asemenea, să nu neglijăm controalele stomatologice regulate.
Cum se tratează gingivita ?
Gingivita nu este o afecțiune orală care necesită un tratament complex și de lungă durată, mai ales în situațiile în care este descoperită și diagnosticată din timp. ,,În primul rând se realizează igienizarea profesionala și detartrajul în cabinet, pentru îndepărtarea completă a tartrului și a plăcii bacteriene. De asemenea, trebuie înlocuite restaurările dentare incorect adaptate, fie că vorbim de plombe, fie că vorbim de coroane sau punți dentare.”explică Dr. Ene Corina.
Bineînțeles, după realizarea tratamentului necesar stopării afecțiunii gingivale, pacienții trebuie să acorde o importanță foarte mare igienei orale, fiind mai predispuși reapariției gingivitei. O igienă corect realizată înseamnă periaj dentar, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și utilizarea complentară a aței dentare și a apei de gură. Acestea au rolul de a îndepărta bacteriile și resturile alimentare din locurile greu accesibile periuței de dinți.
Gingivita în sarcină
Gingivita este una dintre afecțiunile orale care poate apărea în timpul sarcinii. Cauza este reprezentată de modificările hormonale care influențează și modul în care organismul reacționează la activitatea bacteriană. Din fericire, tratamentul gingivitei este unul dintre cele care se pot realiza în timpul sarcinii. Astfel, dacă ești însărcinată și simptomele îți indică gingivita, este recomandat să mergi la un consult stomatologic. Desigur, este foarte important să anunți medicul că ești însărcinată, astfel te vei asigura că împreună veți lua cea mai corectă decizie în legătură cu tratarea afecțiunii orale de care suferi.
Cum previi gingivita și alte afecțiuni ale gingiilor
Prevenția gingivitei poate fi realizată prin igiena orală corect realizată acasă, dar și prin controalele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. ,,De altfel, igienizarea profesională și detartrajul dentar sunt recomandate la fiecare 6-12 luni” , completează Dr. Ene Corina. Gingivita este una dintre acele afecțiuni mult mai ușor de prevenit decât de tratat, de aceea atenția acordată igienei orale trebuie să fie o prioritatea în viața noastră.