Gutiera de contenție. Când este recomandată, cum se poartă, cum trebuie îngrijită și preț

 

aspectul unei gutiere de contentie
Gutiera este printre cele mai comode forme de contenție și este realizată dintr-un plastic transparent, care se poate da jos de pe dinți ori de câte ori este nevoie.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 2 | 28 aprilie 2022

Vizualizat de 8.013 utilizator/i

Gutiera de contenție este a doua și ultima etapă a tratamentului cu aparat dentar, iar purtarea acesteia imediat după îndepărtarea aparatului dentar este absolut necesară. Această gutieră vine în completarea tratamentului ortodontic și păstrează rezultatul obținut, adică o dantură aliniată și o mușcătură corectă obținute după purtarea aparatului dentar.

În articolul următor vom afla de la Dr. Anca Mănucu, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială, la Clinicile Dentare Dr. Leahu, toate informațiile necesare despre gutiera de contenție.

Cum se poartă gutiera de contenție

Gutiera de contenție este una din variantele de aparate de contenție ce se poartă după ce s-a încheiat tratamentul ortodontic activ. În primele luni după ce s-a finalizat purtarea aparatului dentar, riscul de a recidiva este mare, tocmai de aceea este foarte important ca imediat după terminarea tratamentului să purtăm o formă sau alta de contenție. De asemenea, la început, gutiera de contenție trebuie purtată atât pe timpul zilei, cât și noaptea. Ulterior, aceasta va fi recomandată doar pe timpul nopții. Însă, toate aceste lucruri se vor stabili doar împreună cu medicul ortodont, în funcție de anomaliile dentare pe care le aveai înainte să porți aparatul dentar.

Contenția poate fi de două feluri:

 • Mobilă
 • Fixă

Cea mobilă este foarte asemănătoare cu aparatul dentar invizibil Invisalign și este realizată dintr-o gutieră transparentă, care se atașează pe dinți. Contenția mobilă se poate detașa ușor și este foarte important să o îndepărtezi atunci când trebuie să mănânci, pentru a evita deteriorarea și spargerea acesteia.

Contenția fixă este realizată dintr-un aliaj metalic și este atașată pe partea interioară a dinților din față. Atunci când alegem o astfel de contenție este foarte important să realizăm un periaj dentar cât mai corect, după fiecare masă și să utilizăm mijloacele adjuvante de curățare, precum apa de gură sau dușul bucal.

Indiferent de tipul de contenție care îți este recomandat imediat după încheierea tratamentului ortodontic, durata de purtare se stabilește doar împreună cu medicul specialist.

Ce este gutiera de contenție

Gutiera este printre cele mai comode forme de contenție și este realizată dintr-un plastic transparent, care se poate da jos de pe dinți ori de câte ori este nevoie.

„În plus, dacă din anumite motive nu s-a putut finaliza tratamentul protetic odată cu cel ortodontic și lipsesc unul sau mai mulți dinți, aceștia pot fi adăugați în gutieră refăcându-se astfel aspectul estetic”, ne transmite Dr. Anca Mănucu, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială.

Când este recomandată gutiera de contenție

În primele 2-3 luni, gutiera de contenție se poartă tot timpul. Aceasta se dă jos doar pentru a lua masa sau a ne spăla pe dinți. Apoi următoarele luni se poartă doar noaptea.

Durata purtării unei gutiere de contenție depinde de felul și gravitatea anomaliei tratate. În principiu se renunță la purtarea acesteia treptat, pentru a tatona riscul de recidivă.

Cum trebuie îngrijită gutiera

Gutiera de contenție se îngrijește foarte ușor, se spală cu grijă cu o periuță dentară și săpun lichid sau cu o pastă de dinți. Apa folosită trebuie să fie rece sau călduță, în niciun caz fierbinte, pentru că se poate deforma.

De asemenea, este indicat să ținem zilnic gutiera în puțină apă, timp de câteva minute. În recipientul cu apă este necesar să punem o pastilă efervescentă antibacteriană, pentru a se dizolva și mai apoi să punem gutiera.

Ce preț are o gutieră de contenție

Prețul unei gutiere de contenție este diferit pentru fiecare pacient în parte, în funcție de recomandarea medicului ortodont și tipul de material folosit. Costul acesteia pornește de la 400 lei și poate ajunge până la 700 lei.

Așadar, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, oferim tuturor pacienților soluția potrivită pentru rezolvarea oricărui tip de problemă stomatologică, iar pentru mai multe detalii privind costurile serviciilor de ortodonție, puteți accesa pagina special destinată prețurilor.

Sursă poză: unsplash.com

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Gutiera de contenție. Când este recomandată, cum se poartă, cum trebuie îngrijită și preț

 1. Loredana

  Bună seara, în urmă cu două zile mi-a fost îndepărtat aparatul dental fix de pe arcada superioară (după un an jumătate) și deși mușcătura mea nu calcă bine am primit o ‘contenție fixa’ (care jenează la mușcat și îmi rănește buza la atingere) – cu mențiunea că se vor mai așeza chiar și așa.
  Cum mă așteptam, nu se întâmplă nimic..
  Vreau să menționez că am spațiu liber sus pentru a face un implant..
  Mi-ar fi de mare ajutor un sfat, un gând..
  Am fost păcălită ?
  Care ar fi atapa cea mai importantă pentru mine acum? Implantul? Cât de urgent mă îndemnați să intervin?
  Cu recunoștință, vă mulțumesc anticipat.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Pentru a analiza exact situația dumnevoastră, este necesar să veniți la o consultație la medicul ortodont. În acest fel se poate stabili exact planul de tratament potrivit nevoilor dumnevoastră și veți primi răspuns la toate întrebările. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie pe WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/ . O zi frumoasă!

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777