search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Halitoza. Cauzele halenei și cum tratăm respirația neplăcută

 

Diagnosticarea halitozei se face in urma controlului stomatologic
Diagnosticul halitozei este dat de către medicul dentist în urma consultului stomatologic

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 8 ianuarie 2020

Vizualizat de 1.923 utilizator/i

Halitoza sau respirația neplăcută poate fi privită drept una dintre cele mai deranjante afecțiuni ale cavității orale. Persoanele care suferă de această afecțiune tind să își piardă încrederea în propria persoană și să respingă activitățile care presupun interacțiune socială. Într-adevăr, o respirație urât mirositoare poate crea momente extrem de jenante pentru persoanele în cauză, dar poate indica și alte probleme ale organismului. Află care sunt cauzele apariției halenei și cum se poate trata respirația neplăcută.

Halitoza – cauze frecvente

Afecțiunile dentare există încă din cele mai vechi timpuri, diferența este că în ziua de astăzi ne putem bucura de tratamente complexe, care ne garantează o dantură sănătoasă și frumoasă! În antichitate halena era considerată o afecțiune extrem de gravă care putea duce chiar și la divorțul cuplurilor, astăzi este o problemă ce necesită o vizită la medicul stomatolog pentru stabilirea cauzei și a tratamentului necesar. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale halitozei:

Igiena necorespunzătoare

O bună igienă orală ne ajută să avem dinți sănătoși, un aspect frumos al danturii și, implicit, o respirație proaspătă. Atunci când igiena orală devine un aspect des neglijat, apariția halitozei nu trebuie să ne surprindă. Periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, dar și utilizarea aței dentare și a apei de gură ne garantează îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor de pe suprafața dinților și din zonele interdentare. Placa bacteriană se depune în permanență, atunci când aceasta nu este îndepărtată constant bacteriile descompun resturile alimentare în cavitatea bucală și eliberează un gaz cu miros neplăcut ce duce la respirația urât mirositoare.

Cea mai bună soluție este prevenția dentară, astfel periajul de 2 ori pe zi și utilizarea unei paste de dinți cu fluor, dar și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru detartraj și periaj profesional te pot ajuta să nu ajungi să te confrunți cu halitoza.

Afecțiunile gingivale

Unele afecțiuni gingivale precum gingivita sau boala parodontală pot cauza halitoza. Afecțiunile gingivale sunt cauzate la rândul lor de depunerile de placă bacteriană care neîndepărtată la timp inflamează țesutul gingival. În cele mai multe situații, persoanele care suferă de astfel de afecțiuni ale gingiilor suferă și de halitoză. Dacă știi că te afli într-o situație asemănătoare, este recomandat să mergi la medicul stomatolog pentru a trata afecțiunile gingivale și pentru a stabili un tratament potrivit și pentru halitoză.

Alimentația

Cu toții știm cât de importantă este o alimentație sănătoasă pentru întregul organism. Legumele și fructele proaspete ne oferă extrem de multe beneficii. Cu toate acestea, o altă cauză a halitozei este reprezentată de consumul unor alimente care, deși sunt sănătoase, au un miros foarte puternic, ce persistă chiar și câteva ore după ce le consumăm, de exemplu: ceapa, usturoiul sau condimentele. De asemenea, consumul de cafea sau alcool provoacă o respirație neplăcută. Putem preveni mirosul deranjant prin evitarea consumului acestora sau prin periajul dentar realizat imediat.

Fumatul

Indiferent dacă ești fumător sau nu, mirosul tutunului poate fi extrem de deranjant. Fumatul provoacă o respirație urât mirositoare oricât de multă atenție ai acorda acestui aspect. Apa de gură sau guma de mestecat folosite imediat după fumatul unei țigări pot ameliora pe termen scurt mirosul neplăcut, însă pe termen mai lung acestea nu au nici un efect. Fumatul nu doar că este o cauză a halitozei, ci este nociv pentru organismul uman, poate duce și la apariția unor boli grave precum cancerul oral. În acest sens, Clinicile Dentare Dr. Leahu vin în ajutorul tău cu Velscope VX, aparatul care în doar 2 minute depistează cancerul oral. Medicii stomatologi ne recomandă să renunțăm la fumat pentru a ne putea bucura de un organism mai sănătos, dinți mai albi și o respirație proaspătă.

fumatul duce la halitoza

Fumatul este una dintre principalele cauze ale halitozei

Cum se pune diagnosticul de halitoză?

Halitoza poate fi diagnosticată în urma unui consult realizat de către un medic dentist. Pacientul trebuie să se prezinte la un consult atunci când observă că mirosul neplăcut al gurii persistă și nu poate fi îndepărtat cu ajutorul igienei orale riguroase. Cel mai adesea, halitoza este diagnosticată de către medici prin metoda organoleptică (mirosul neplăcut al aerului expirat de la o distanță de 10 cm). Pentru cazurile mai complexe există și metode mai complexe, teste care determină cantitățile de hidrogen sulfurat în aerul expirat, însă acestea sunt folosite destul de rar. Studiile atestă faptul că 80-90% dintre pacienții care suferă de halitoză, ajung în această situație din cauza problemelor stomatologice. Cu toate acestea, uneori sunt necesare investigațiile suplimentare.

Tratamentul pentru halitoză

Având în vedere faptul că halitoza poate fi cauzată de mai mulți factori, tratamentul se recomandă în funcție de aceștia. Atunci când cauza este una orală, pacientul trebuie să ceară sfatul medicului stomatolog pentru tratarea afecțiunilor dentare, precum cariile. De asemenea, trebuie să își facă un detartraj și un periaj profesional, în scopul îndepărtării plăcii bacteriene. Bolile precum gingivita sau parodontoza necesită intervenția unui specialist parodontolog. În urma tratamentelor stomatologice, pacienții trebuie să continue și acasă prin grija acordată igienei orale și să meargă la un control stomatologic de cel puțin două ori pe an.

Cum prevenim halitoza?

În primul rând, halitoza poate fi prevenită prin igiena orală corect realizată. În al doilea rând, este recomandată folosirea elementelor adjuvante periajului dentar, precum: ața dentară, apa de gură, periuțele interdentare sau dușul bucal. De asemenea, hidratarea corespunzătoare a organismului, evitarea tutunului și alcoolului sunt recomandate pentru prevenția respirației urât mirositoare. Pentru a te asigura că iei toate măsurile de precauție, evită alimentele cu mirosuri pregnante și băuturile care au un conținut crescut de zaharuri.

Cum se face igiena orală corectă?

Igiena orală corect realizată presupune periajul dinților după fiecare masă sau de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Atunci când realizarea periajului nu se poate realiza în timpul zilei, este recomandată clătirea gurii cu apă pentru eliminarea resturilor alimentare. De asemenea, o igienă orală riguroasă include și curățarea limbii și a obrajilor în scopul îndepărtării complete a bacteriilor.

Utilizarea aței dentare, apei de gură, periuțelor interdentare și a dușului bucal sunt la fel de importante în prevenția halitozei precum periajul dentar deoarece acestea curăță zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge. Este recomandat ca cel puțin de două ori pe an să mergem la dentist pentru un periaj profesional. Te așteptăm în cabinetele Clinicilor Dentare Dr. Leahu, acolo unde echipa de medici dentiști are grijă să zâmbești din nou cu încredere. Programări: ?02192134

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134