Iată 3 semne care îți indică că ai o carie dentară

 


De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 17 martie 2017

Vizualizat de 7.539 utilizator/i

Mersul la dentist este o activitate neplacută pentru majoritatea persoanelor, mai ales atunci când vorbim de tratarea unor carii dentare. În afară de disconfortul produs de durere, este posibil să fii nevoit să mergi la dentist pentru mai multe ședințe de tratament. Nu ar fi mai simplu să previi acest lucru? Descoperite din timp, cariile dentare necesită un tratament ușor și scurt.

Gura noastră este plină de bacterii care trăiesc pe dinți, limbă, gingii și în alte locuri din cavitatea bucală. Unele dintre ele sunt benefice, însă altele pot avea efecte negative, cum este caria dentară.

Iată 3 dintre semnele pe care să le urmărești atunci când suspectezi că ai putea avea o carie dentară:

  1. Culoarea

Pentru a preveni cariile dentare, indicat este să te speli pe dinți de două ori pe zi. Astfel vei menține igiena orală corespunzătoare. Așa că, în timp ce realizezi periajul, analizează atent și dintele care îți creează probleme. Compară culoarea lui cu a celor din jur. Cel mai probabil dinții tăi nu vor fi alb strălucitor întrucât fiecarea persoană are o nuanță diferită, însă vei observa dacă sunt uniformi sau nu. Fii atent la colorații, fie sub forma unor pete sau a unor puncte. Acestea pot fi începutul unei carii dentare și vor trebui ținute sub observație.

  1. Durerea

Mestecă cu atenție și încearcă să pui presiune pe dinte. Dacă experimentezi durere sau inflamație în jurul dintelui există șansa ca rădăcina să fie afectată. Dacă ai de a face cu aceste senzații mergi imediat la medicul tău dentist. Orice afecțiune dentară depistată din timp este mult mai ușor de tratat.

  1. Miros neplăcut al gurii

Dacă îți periezi dinții regulat și nu ai făcut nicio schimbare în ceea ce privește igiena orală, atunci nu există niciun motiv pentru care gura ta să aibă un miros neplăcut. Dacă, mai ales atunci când mănânci, gura ta emană un miros neplăcut, motivul ar putea fi o infecție la nivelul unui dinte. Infecția poate fi eliminată in cavitatea orală din cauza presiunii exercitate în timpul masticației. De cele mai multe ori, această infecție afectează dinții fără simptome. Astfel, durerea poate fi inexistentă în stadiu incipient, întrucât rădăcina dintelui este afectată în timp. Dacă experimentezi miros sau gust neplăcut în gură, prezintă-te la la medicul dentist.

Caria dentară este o afecțiune care se manifestă la 80-98% din populația României. Netrată la timp aceasta poate duce la deteriorarea gravă a structurii dintelui, care se poate manifesta prin dureri intense, iar tratamentul poate deveni destul de complicat și costisitor.

Lăsând la o parte cele 3 semne prezentate mai sus, trebuie să mergi la un consult dentar oricând consideri că există o problemă cu dantura ta. Ține minte că o dată la 6 luni este bine să te prezinți la dentist și să efectuezi o radiografie dentară, întrucât doar așa poți descoperi problemele ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777