Igiena după implant dentar: cum să-ți îngrijești dinții după tratamentul cu implant

 

medici stomatologi realizeaza tratamente cu implanturi dentare
Igiena orală corectă este foarte importantă atunci când alegi un tratament cu implanturi dentare.

De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 20 septembrie 2021

Vizualizat de 1.830 utilizator/i

Cu toții ne dorim ca implanturile dentare să reziste întreaga viață. Însă, ce trebuie să facem pentru a ne menține succesul tratamentului cu implant dentar pentru cât mai mult timp? În primul rând, trebuie să acordăm o atenție deosebită asupra igienei orale. Igiena după implant dentar este foarte importantă la fel ca igiena orală a dinților naturali. În al doilea rând, este necesar să mergem la controale periodice, odată la 6 luni, pentru ca un medic stomatolog să verifice starea implanturilor dentare, dar și pentru a efectua o igienizare profesională. Află totul despre igiena după implant dentar din articolul următor.

Importanța igienei orale după implantul dentar

„Implantul dentar este un șurub din titan, care se introduce în os și care are rolul de a înlocui un dinte pierdut. Acesta reprezintă, de fapt, un dinte artificial căruia i se aplică un bont protetic și o coroană dentară. Este foarte important ca după ce ai realizat o extracție dentară, în aceeași ședință sau după o perioadă de 2-3 luni, să mergi la stomatolog pentru a beneficia de un implant dentar”, explică Dr. Carl Moussa, medic stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolară.

Implanturile dentare reprezintă soluția potrivită atunci când ți-ai pierdut unul sau mai mulți dinți. Totuși, multe persoane se întreabă care este rutina de îngrijire atât pe toată perioada tratamentului cu implant dentar, cât și după finalizarea acestuia. Ei bine, igiena după implant dentar este aceeași ca igiena orală a dinților naturali. Adică, un periaj dentar realizat corect, de cel puțin două ori pe zi, utilizarea mijloacelor suplimentare de curățare a danturii, mai exact a aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal. Este foarte important să acorzi atenție igienei orale și în timpul tratamentului cu implant dentar, urmând recomandările medicul stomatolog.

Ce instrumente ai nevoie și cum se realizează corect igiena după implant dentar

Implanturile dentare necesită atât o îngrijire atentă și regulată, cât și controale periodice la medicul stomatolog. Curățarea acestora pe toată perioada vindecării, dar și din momentul în care implanturilor li s-au atașat coroanele dentare reprezintă succesul tratamentului pe termen lung. Însă, ce instrumente sunt recomandate pentru o igienă corectă după implant dentar? Iată mai jos ce recomandă medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Periuța de dinți

Cea mai importantă etapă a îngrijirii orale atât în timpul tratamentului cu implanturi dentare, cât și după finalizarea acestuia, după aplicarea coroanelor dentare, este periajul dentar. Acesta trebuie realizat zilnic, după fiecare masă, sau cel puțin de două ori pe zi, de preferat ar fi dimineața, după micul dejun și seara, înainte de culcare. Este indicat să folosești periuțe de dinți cu peri moi atunci când îți cureți coroanele dentare atașate implanturilor dentare. Un periaj complet ar trebui să dureze 2-3 minute. Este necesar să acorzi suficient timp curățării danturii și să realizezi mișcări ușoare în timpul igienei orale. Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri mori te ajută să elimini cu ușurință resturile alimentare, fără să rănește gingiile.

Dușul bucal

Dușul bucal este un instrument recomandat de către medicii stomatologi, iar igiena după implant dentar cu ajutorul dușului bucal este esențială pentru o curățare cât mai corectă și completă. Datorită jeturilor de apă ce sunt pulsate cu presiune mare, dușul bucal ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din zonele interdentare. De asemenea, dacă ai optat pentru tratamentul de reconstrucție totală a danturii, este bine să știi că dușul bucal se folosește după ce medicul stomatolog a îndepărtat firele de sutură, care acoperă implantul dentar.

Ața dentară

Folosirea aței dentare este recomandată în fiecare zi chiar și atunci când ai unul sau mai multe implanturi dentare. Imediat după realizarea periajului dentar, folosește și ața dentară, deoarece va înlătura resturile alimentare din spațiile greu accesibile periuței de dinți. Mișcările de realizare a igienei orale cu ajutorul aței dentare trebuie să fie ușoare, cu o presiune mică, pentru a evita rănirea gingiei.

Apa de gură

Rutina de îngrijire a igienei după implant dentar include și folosirea apei de gură. Apa de gură conține substanțe antiseptice care te ajută să ții sub control sănătatea întregii cavități bucale. Cantitatea pe care trebuie să o folosești este cea indicată pe etichetă sau cea recomandată de către medicul stomatolog. Apa de gură este recomandată de 2 ori pe zi, după periajul dentar, dar și în cazurile în care periajul dentar nu este posibil după fiecare masă. Clătește-ți cavitatea bucală aproximativ 1 minut pentru a curăța cât mai bine locurile inaccesibile periuței de dinți. Atenție! Apa de gură nu trebuie înghițită!

Alimentația pacienților cu implanturi dentare

În ceea ce privește alimentația, medicii stomatologi recomandă pacienților cu implanturi dentare să consume după intervenție alimente moi, semilichide, la temperatura camerei. Printre alimentele indicate după intervenția cu implanturi dentare se enumeră: supele, iaurturile, brânza de vaci moale și legumele rase. De asemenea, pe toată perioada vindecării, mai exact timp de 3-6 luni este recomandat să eviți alimentele tari, lipicioase. În plus, după ce gingia s-a vindecat, implanturilor dentare li se atașează lucrări protetice ori coroane dentare, pentru a oferi danturii un rol estetic plăcut, dar și funcțional.

Alte sfaturi pentru îngrijirea lucrărilor protetice

Lucrări protetice se atașează pe implanturi cu scopul de a reda funcționalitatea dinților și estetica danturii. Este important ca viitoarea coroană dentară sau lucrare protetică să fie asemănătoare cu dinții naturali. O coroană dentară se realizează în doar o singură oră de către medicul stomatolog specialist în protetică dentară, cu ajutorul tehnologiei din zilele noastre, și anume CEREC CAD/CAM.

Succesul tratamentului cu implanturi dentare pe termen lung depinde de modul în care acestea sunt întreținute și igienizate atât acasă, cât și în cabinetul de medicină dentară. Un control periodic, de cel puțin două ori pe an, este esențial pentru menținerea danturii sănătoase și frumoase. O igienizare dentară profesională realizată de către medicul stomatolog te ajută să-ți menții dinții curați și impecabili. Reține faptul că nerespectarea igienei orale zilnice și a controalelor periodice poate compromite rezultatul intervenției cu implanturi dentare. În Clinicile Dentare Dr. Leahu beneficiezi de servicii și tratamente cu implant dentar personalizate, în deplină siguranță și confort. Programează-te acum la numărul de telefon: 021 9134!

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134