Igiena orală corectă dacă porți aparat dentar. Ghid pas cu pas.

 

femeie care zambeste si poarta aparat dentar
Igiena orala în timpul tratamentului cu aparat dentar se recomandaăde cel puțin 4 ori pe zi.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 23 noiembrie 2020

Vizualizat de 770 utilizator/i

Aparatul dentar este o opțiune de tratament potrivită pentru toate acele persoane care își doresc să aibă un zâmbet perfect, cu dinți frumos aliniați și sănătoși. Un astfel de tratament poate fi efectuat cu succes la orice vârstă, astfel atât copiii și adolescenții, cât și adulții se pot bucura de încrederea și respectul de sine pe care rezultatele tratamentelor ortodontice le oferă. Tocmai pentru că la finalul tratamentului dantura să fie exact așa cum ne-am imaginat atunci când am pornit pe drumul spre zâmbetul de vis, este foarte important să respectăm regulile de întreținere și să ne gândim întotdeauna la sfaturile medicului ortodont.

Igiena orală corect realizată în timpul tratamentului cu aparat dentar este una dintre cele mai importante reguli de urmat deoarece aceasta poate influența atât rezultatele finale ale tratamentului, cât și sănătatea dinților în timpul purtării și după îndepărtarea aparatului dentar. Haideți să aflăm împreună care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm atunci când realizăm igiena cavității orale și, implicit, a aparatului dentar.

Cât de importantă este igiena orală dacă porți aparat dentar?

Indiferent de tipul aparatului dentar pe care îl alegem, igiena orală reprezintă primul aspect la care trebuie să ne gândim atunci când începem tratamentul ortodontic. Într-adevăr, este foarte important să știm faptul că aparatul dentar ne va ajuta să corectăm problemele de aliniere a dinților și să ne bucurăm de numeroase beneficii precum frumusețea și funcționalitatea zâmbetului, însă pentru toate acestea este necesar să acordăm o atenție cât mai mare igienei orale. De ce? Pentru că resturile alimentare pot rămâne cu ușurință blocate în foarte multe locuri, de exemplu, între brackeți sau sub sârma de susținere a aparatului dentar, iar acest lucru duce la creșterea riscului apariției cariilor dentare, a petelor albe și a inflamării gingivale. „Pacienții care poartă aparat dentar trebuie să aibă foarte mare grijă atât la igiena orală, care trebuie să fie foarte bună și realizată cu multă răbdare, cât și la alimentație”, spune Dr. Anca Mănucu, medic dentist, specialist ortodonție dentară, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Cum se realizează igiena orală?

În mod normal, periajul dentar este recomandat de două ori pe zi, dimineața, după prima masă, și seară, înainte de culcare. Ei bine, în timpul tratamentului cu aparat dentar curățarea danturii este necesară după fiecare masă, chiar și după gustările din timpul zilei. „Recomandăm periajul dentar după fiecare masă, iar dacă nu este posibil, dacă pacientul nu are periuța de dinți la el în timpul zilei, este bine măcar să clătească cu apă de gură sau cu apă simplă”, explică Dr. Anca Mănucu, medic dentist, specialist ortodonție dentară. De asemenea, periuțele interdentare sunt foarte folositoare pentru toți pacienții care poartă aparat dentar deoarece ele ajung foarte bine în spațiile greu accesibile, de exemplu, în spațiul dintre doi brackeți sau în spațiile dintre arc și dinți.

Igiena orală în timpul purtării aparatului dentar poate începe cu o clătire a gurii cu apă pentru a dezlipi resturile alimentare de pe suprafața aparatului. În ceea ce privește mișcările utilizate pentru periajul dentar, este recomandat ca acestea să fie ușoare și circulare, tocmai pentru a îndepărta resturile alimentare care ar putea fi depozitate în spatele aparatului dentar sau chiar pe linia gingiei. Este ideal ca periuța de dinți să fie poziționată într-un unghi drept, iar periajul să fie realizat cu atenție asupra fiecărui dinte în parte. O igienă orală corect realizată înseamnă un periaj dentar care durează cel puțin 3 minute.  De asemenea, pentru a ne asigura că toate resturile alimentare sunt îndepărtate și pentru a ne ușura rutina de curățare, putem folosi și periuțe interdentare, acestea au rolul de a curăța zonele greu accesibile periuței de dinți, precum suprafețele dentare de sub arc. Toate mijloace adjuvante de curățare a danturii, apa de gură, ața dentară și dușul bucal reprezintă buni prieteni ai igienei orale corecte, folosirea acestora este recomandată la fiecare periaj dentar sau cel puțin o dată pe zi.

Nu în ultimul rând, igiena orală în timpul purtării aparatului dentar include și igienizarea profesională realizată de către medicul stomatolog. Dacă în mod normal aceasta este recomandată la fiecare 6 luni, în timpul tratamentului ortodontic este ideal ca ea să fie realizată la fiecare 3-4 luni deoarece brackeții aparatului dentar rețin placa bacteriană, care necesită a fi îndepărtată la timp pentru a scădea riscul apariției cariei dentare.

Atunci când vorbim despre aparate dentare mobile, precum Invisalign, igiena orală este la fel de importantă, chiar dacă nu există brackeți metalici și arc de susținere. În timpul în care gutierele nu sunt purtate, este recomandat să fie păstrate în recipientul special, foarte bine curățat, sau într-un mediu cât mai steril posibil. De asemenea, periajul dentar este recomandat după fiecare masă, înainte de a repoziționa gutiera pe suprafața dinților.

Periuța de dinți pentru când porți aparat dentar

Este recomandat ca periuțele dentare utilizate în timpul purtării aparatului dentar să fie moi sau foarte moi. Dacă nu ești sigur ce să alegi, este bine să întrebi medicul ortodont astfel încât acesta să îți poată recomanda care este cea mai potrivită opțiune pentru dantura ta și pentru tipul de aparat dentar pe care îl porți. Și momentul în care schimbi periuța de dinți este esențial pentru realizarea unei bune igiene orale când purtăm aparat dentar, dacă în mod normal schimbarea periuței este recomandă o dată la 3 luni, ei bine atunci când purtăm aparat dentar se recomandă schimbarea periuței la fiecare 2 luni deoarece aceasta uzează mult mai repede având în vedere contactul direct cu materialul din care este conceput aparatul dentar.

Cum folosești ața dentară și apa de gură dacă porți aparat?

Așa cum am văzut, mijloacele adjuvante de curățare a cavității orale sunt foarte importante în timpul tratamentului ortodontic. Astfel, pacienților care poartă aparat dentar le este recomandat să folosească ața dentară specială, dar și apă de gură cel puțin o dată pe zi. Rolul acestora este de a îndepărta cât mai bine resturile alimentare și bacteriile din zonele greu accesibile.

Chiar dacă utilizarea aței dentare poate părea un proces dificil, mai ales în timpul purtării aparatului dentar, este bine să știi că există dispozitive speciale care te ne ajută să introducem ața dentară în spațiul dintre dinți. Cel mai important este să folosești ața dentară cu foarte mare grijă astfel încât să nu te rănești. Dușul bucal poate fi un real ajutor pentru utilizarea apei de gură, deoarece presiunea utilizată de acesta va îndepărta cu succes resturile alimentare chiar și din cele mai greu de curățat locuri.

Concluzii

Igiena orală corect realizată în timpul tratamentului cu aparat dentar este esențială atât pentru rezultatele cât mai bune de la final, cât și pentru sănătatea dinților. Chiar dacă la început poate părea dificil, odată ce te vei obișnui cu noua ta rutină zilnică, totul ți se va părea din ce în ce mai ușor. Este foarte important să discuți deschis cu medicul tău ortodont și să îi adresezi întrebări ori de câte ori de confrunți cu o problemă, acesta îți va explica întotdeauna ce trebuie să faci și care sunt opțiunile cele mai potrivite pentru tine și pentru tipul de aparat dentar pe care îl porți.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134