Igiena orală la bebeluși. Ghid complet pentru mămici

 

igiena orala realizata in cabinet de catre medic pedodont in dreapta si asistenta in stanga
Igiena orală la bebeluși oferă o dantură sănătoasă și frumoasă viitorilor adulți.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 3 decembrie 2020

Vizualizat de 3.133 utilizator/i

Igiena orală la bebeluși este la fel de importantă precum igiena orală a adulților. Chiar dacă vorbim despre perioada în care dinții de lapte nu au apărut, este important să realizăm igiena orală a bebelușilor pentru a ne asigura că nu există posibilitatea apariției anumitor afecțiuni. Cu cât acordăm o mai mare atenție igienei orale a celui mic, cu atât asigurăm sănătatea și imunitatea acestuia. Igiena orală la bebeluși se realizează diferit față de igiena orală a adulților, astfel este bine să știi care sunt pașii de urmat pentru curățarea cavității lor orale, dar și care sunt secretele care te vor ajuta să transformi totul într-o activitate ușor de realizat.

Când trebuie să înceapă igiena orală a bebelușului?

Igiena orală nu constă doar în periajul dentar, atunci când vorbim despre curățarea cavității orale, precizăm atât igienizarea dinților, cât și a gingiilor, a obrajilor și a limbii. Toate acestea sunt necesare pentru a îndepărta bacteriile și resturile alimentare de pe toate suprafețele cavității bucale și pentru a reduce riscurile apariției diferitelor tipuri de afecțiuni. Astfel, igiena orală la bebeluși este recomandată de la o vârstă cât mai fragedă, înainte de erupția primilor dinți de lapte.

Igiena orală la bebeluși devine și mai importantă atunci când apar primii dinți temporari, deși putem crede că aceștia nu necesită o îngrijire riguroasă deoarece urmează să fie înlocuiți de dinții permanenți, menținerea sănătății lor este extrem de importantă atunci când ne referim la sănătatea danturii pentru toată viața. Afecțiunile dinților de lapte netratate corespunzător pot influența dezvoltarea dinților permanenți, erupția și sănătatea acestora.

Dinții de lapte sunt mai predispuși apariției cariilor dentare, tocmai de aceea este necesar să asigurăm igiena orală la bebeluși. Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale dinților de lapte este așa numita carie de biberon. Aceasta poate să apară atunci când cei mici sunt obișnuiți să adoarmă cu biberonul în gură. Medicii pedodonți, specializați în tratarea afecțiunilor dentare la copii, ne explică faptul că dinții temporari pot fi afectați de carii atunci când stau pentru o perioadă de timp îndelungată în contact cu laptele sau cu băuturile dulci precum ceaiului. Acidul care se formează în cavitatea orală odată cu consumul acestora descompune foarte repede smalțul dinților și, în loc să fie înghițit și curățat de salivă, rămâne în jurul dinților și provoacă leziuni. Caria de biberon poate provoca disconfort celor mici și, în același timp, poate influența negativ dezvoltarea corectă a dinților permanenți.

Primii dinți de lapte apar în jurul vârstei de 6-10 luni, pe arcada inferioară. Aceștia sunt urmați de incisivii superiori, în jurul vârstei de 8-12 luni. Ultimii dinți de lapte, molarii secundari superiori, apar în jurul vârstei de 25-33 luni. Este necesar ca igiena orală la bebeluși să fie începută chiar înaintea erupției primilor dințișori și pentru ca ei să se obișnuiască cu procesul și să accepte cu ușurință procesul.

Cum se face igiena dentară la copii mici?

Atunci când vorbim despre sugarii ai căror dinți de lapte încă nu au erupt, vorbim despre o igienă orală care constă în curățarea guriței cu ajutorul unui tifon steril așezat în jurul degetului arătător al mamei. Bucata de material umezită cu apă simplă are rolul de a îndepărta bacteriile, de a curăța cavitatea orală a bebelușului și, în același timp, de a masa gingiile și a le calma în cazul în care acestea se pregătesc de primele erupții dentare. Curățarea cavității orale a bebelușului este recomandată după fiecare masă, se poate realiza ținând copilul în brațe, în așa fel încât el să se simtă confortabil, iar tu să poți vedea cu ușurință. Tifonul folosit este recomandat să fie doar umezit și nu îmbibat în apă, cu ajutorul acestuia trebuie să masezi ușor gingiile bebelușului și să ștergi întreaga cavitate orală.

Când și cum folosim periuța și pasta de dinți?

Atunci când vorbim despre bebelușii de peste 6 luni, care au cel puțin un dințișor de lapte erupt, putem discuta despre înlocuirea tifonului steril cu o periuță de dinți sub formă de degetar. Aceasta este creată special pentru igiena orală la bebeluși, de aceea este realizată dintr-un material moale ce nu rănește gingiile celor mici. Odată ce copiii cresc, iar numărul dinților de lapte este complet, periajul dentar este obligatoriu. Astfel, degetarul se poate înlocui cu periuțe de dinți speciale,  cu o dimensiune mai mică și cu peri moi.

Pasta de dinți pentru igiena orală a bebelușilor este diferă față de pasta de dinți utilizată de adulți. Există mai multe opțiuni create special pentru copii, cu diverse arome și care nu conțin fluor. Pentru început este recomandată o cantitate foarte mică, de dimensiunea unui bob de orez. Pe măsură ce erup dinții de lapte, se poate mări cantitate de pastă de dinți, până ajunge la dimensiunea unui bob de mazăre. Atunci când copilul crește și învață să elimine pasta de dinți după terminarea periajului se poate folosi și o pastă de dinți care conține fluor.

Când trebuie făcută prima vizită la medicul dentist?

Medicii pedodonți recomandă prima vizită a celor mici în cabinet odată cu apariția primului dințișor de lapte. În primul rând, primele vizite la stomatolog au rolul de a verifica dezvoltarea corectă a dentiției celor mici. De asemenea, acestea pot fi un real ajutor pentru părinți deoarece medicul pedodont poate explica părinților cum să realizeze corect igiena orală la bebeluși și poate recomanda cele mai potrivite periuțe și paste de dinți, în funcție de vârsta copilului. De asemenea, medicul pedodont poate explica părinților cum să îi ajute pe micuții lor să treacă mai ușor peste disconfortul creat de erupția dințișorilor de lapte.

Sfaturi pentru mămici

Este recomandat ca mămicile să acorde o atenție sporită igienei orale a celor mici și să păstreze legătura cu medicul pedodont. În cazul în care observi apariția unor modificări la nivelul cavității orale a celui mic este necesar să discuți cu medicul și să îi explici care sunt motivele tale de îngrijorare, întotdeauna acesta îți va oferi cele mai potrivite sfaturi și te va ajuta să te asiguri că micuțul tău este întotdeauna ferit de diverse afecțiuni.

Concluzii

Igiena orală la bebeluși are un rol important în dezvoltarea corectă a dentiției celor mici. Curățarea cavității orale este recomandată încă din perioada în care dinții de lapte nu au erupt, iar prima vizită la stomatolog este necesară în momentul în care bebelușului i-a apărut primul dințișor.

Prima vizită  la stomatolog trebuie să fie cât mai plăcută și mai liniștită atât pentru cel mic, cât și pentru părinte. Academia Spațială Dr. Leahu este atât o clinică stomatologică special destinată copiilor, cu o echipă de medici pedodonți specializați în lucrul cu cei mici, cât și o lume magică în care copiii se pot simți în largul lor fiind înconjurați de personaje de poveste și jocuri digitale create pentru a învăța importanța igienei orale. Alege să îi oferi copilului tău sănătate pentru toată viața și asigură-i tot confortul de care are nevoie. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134