Igiena orală pe timpul sarcinii și importanța consultului stomatologic preventiv

 


De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 18 septembrie 2017

Vizualizat de 328 utilizator/i

Încă din perioada antichității și până în zilele noastre, oamenii cred în mituri. Însă miturile pot fi spulberate cu ajutorul unei informări corecte de la oameni specializați. Cu toții am auzit că morcovii sunt buni pentru ochi, că alcoolul încălzește sau că vegetarienii trăiesc mai mult.

Chiar și despre sarcină, o perioadă frumoasă în viața unei femei, circulă multe mituri, cum ar fi că viitoarea mamă trebuie să mănânce mult mai mult, că forma burții determină sexul copilului,că sportul este interzis sau că femeii însărcinate i se vor strica dinții pe perioada sarcinii sau că va pierde un dinte la fiecare nastere.

Specialiștii recomandă viitoarelor mame să aibă mult mai multă grijă de sănătatea dentară și să respecte regulile de igienă orală atât înaintea, cât și în timpul sarcinii. Orice femeie gravidă poate merge la medicul dentist să își rezolve problemele dentare, atâta timp cât ii precizează acestuia faptul că este însărcinată. Acest lucru este deosebit de important, deoarece medicul dentist trebuie să știe ce medicamente îi poate administra pacientei în urma unor eventuale intervenții.

Unul dintre motivele pentru care se crede că sarcina aduce după ea și probleme dentare, este acela că în respectiva perioadă, femeile tind să aibă pofte și să consume mult mai multe dulciuri sau produse pe bază de zahăr. Consumul ridicat al acestora și nerespectarea regulilor de igienă orală nu va face decât să ducă la apariția cariilor. Aflată la o plimbare în parc, viitoarea mămică ar putea simți nevoia de a mânca o ciocolată sau o înghețată. Astfel, ea nu va reuși să își curețe dinții imediat după consumul respetivelor alimente dulci și să se formeze astfel carii dentare.

Sarcina reprezintă o perioadă în care viitoarea mămică ar putea dori să evite eventualele consulturi periodice la medicul stomatolog, nu doar din cauza faptului că nu mai alocă atât de mult timp îngrijiirii personale, dar și din considerente economice. Banii vor fi redirecționați către alt tip de consultații sau cheltuieli, cum ar fi lucruri pentru camera copilului sau pentru orice alt element care ține de micuțul ce urmează să sosească, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte sau jucării. Întotdeauna este mai bine să previi, decât să tratezi și bineințeles, este și mai putin costisitor. Tocmai de aceea, este de preferat ca o viitoare mămică să respecte cu strictețe regulile de igienă orală și să meargă regulat la medicul dentist, pentru a preveni din timp eventuale probleme care pot apărea. Pe timpul sarcinii, o pacientă nu mai poate fi tratată la fel de ușor, deoarece este mai sensibilă la durere și nu i se pot administra orice fel de substanțe care să o ajute să scape de durere.

De aceea, recomandăm tuturor pacientelor noastre care urmează să fie mămici să nu amâne vizitele la medicul dentist, să țină cont de regulile de igienă orala și să aibă o dietă cât mai echilibrată și sănătoasă. Ele pot veni în cadrul oricărei clinici stomatologice Dr Leahu începând chiar cu cel de-al doilea trimestru (perioadă în care grețurile matinale dispar), unde vor fi pe mâinile unor profesioniști cu vastă experiență în acest domeniu, care vor folosi cele mai bune materiale și tehnologii pentru a găsi cele mai bune soluții pentru afecțiunile lor.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777