Igiena orală. Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților

 

Femeie pe scaunul stomatologic care se uita in oglinda si zambeste dupa igiena orala profesionala
Igiena orală presupune vizite regulate la medicul stomatolog și igienizări profesionale.

De: | Etichete: , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 13 mai 2020

Vizualizat de 4.100 utilizator/i

Igiena orală are un rol foarte important pentru sănătatea organismului nostru, de aceea îngrijirea danturii trebuie să fie o prioritate în viața de zi cu zi. Iată ce înseamnă o rutină corectă a igienei orale și care sunt pașii de urmat pentru un zâmbet frumos și sănătos.

Ce presupune igiena orală corectă?

În primul rând, este foarte important să știm că o igienă orală corectă  înseamnă o rutină zilnică de curățarea a întregii cavități bucale, și nu doar a dinților. Astfel, trebuie să știm că este important să acordăm atenție și curățării limbii, gingiilor și obrajilor.

Igiena orală corectă presupune periajul dentar, dar și utilizarea mijloacelor adjuvante de igienizare, și anume: ața dentară, apa de gură și dușul bucal.

Spălatul pe dinți – cum trebuie realizat și de câte ori pe zi?

Pentru a avea o dantură sănătoasă, periajul dentar este recomandat de cel puțin două ori pe zi, dimineața după micul dejun și seara, înainte de culcare. De asemenea, dacă avem posibilitatea, curățarea dinților este indicată după fiecare masă pentru a nu lăsa resturile alimentare și bacteriile să acționeze asupra dinților.

Medicii stomatologi ne explică faptul că tehnica folosită în ceea ce privește periajul dentar este foarte importantă pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Astfel, un periaj corect presupune mișcări scurte și ușoare, dinspre gingie spre vârful dintelui, pentru a elimina bacteriile în mod corect și pentru a nu le introduce sub gingie. Este foarte important să acordăm atenție tuturor zonelor danturii și să nu neglijăm zonele posterioare. Periuța de dinți trebuie aleasă în funcție de fiecare persoană în partea, în timpul periajului dentar aceasta trebuie înclinată într-un unghi de 45° față de linia gingiei, iar mișcările trebuie să acopere atât suprafața interioară și exterioară a dintelui, cât și suprafața ocluzală (unde are loc mușcătura).

Când trebuie schimbată periuța?

Periuța de dinți are un rol foarte important pentru realizarea unui igiene orale corecte. Aceasta trebuie să fie potrivită pentru nevoile fiecăruia. Sunt recomandate periuțele dentare cu peri moi și cu capătul mic, pentru a putea ajunge în zonele mai greu accesibile. Schimbarea periuței dentare  este necesară odată la 3 luni sau ori de câte ori ne confruntăm cu o răceală, deoarece periuța de dinți poate acumula bacterii și ulterior se poate produce o reinfectare.

Folosirea aței dentare

Folosirea aței dentare pentru curățarea dinților poate fi chiar și mai importantă decât periajul dentar atunci când vorbim despre cariile dentare. Scopul utilizării aței dentare este acela de a elimina resturile alimentare din zonele în care peiuța de dinți nu reușește să pătrundă. Ața dentară ajută la evitarea inflamărilor și sângerărilor gingivale, dar și la evitarea cariilor interdentare, ce nu se pot observa cu ochiul liber.

La fel ca periajul dinților, folosirea aței dentare este recomandată zilnic. Mișcările folosite pentru curățarea dinților trebuie să fie ușoare, să urmeze forma dintelui și să aibă o presiune mică pentru a nu răni gingiile.

Apa de gură – beneficii și utilizare în igiena orală

Așa cum am văzut, igiena orală corectă cuprinde atât periajul dinților, cât și folosirea aței dentare și a apei de gură. Apa de gură are rolul de a elimina microorganismele și bacteriile din zonele greu accesibile. De asemenea, aceasta oferă o respirație proaspătă și, în funcție de tipul ales, poate ajuta la albirea dinților ori la întărirea smalțului dentar.

Clătirea cu apă de gură este recomandată după fiecare periaj dentar, iar cantitatea necesară este, de obicei, recomandată pe eticheta fiecărui produs. Este foarte important să ne asigurăm că în timpul clătirii nu înghițim apa de gură, ci o eliminăm după aproximativ 20-30 de secunde.

Cum se face igiena limbii?

Curățarea limbii este esențială pentru o bună igienă orală deoarece alimentele pe care le consumăm lasă în urmă resturi și bacterii nu doar între dinți și gingii, ci și pe suprafața limbii și în cavitățile acesteia.

Există mai multe produse destinate curățării limbii, se poate utiliza atât periuța de dinți, cât și un dispozitiv special creat pentru igienizarea limbii. Este important ca igienizarea limbii să fie realizată în fiecare zi, pentru a preveni acumularea bacteriilor, respirația urât mirositoare, pierderea gustului și chiar schimbarea culorii limbii. Se recomandă ca în timpul curățării limbii să se pună accent pe partea centrală și posterioară a acesteia, vârful limbii fiind constant curățat datorită frecării constante cu partea superioară a gurii. Zonele care necesită curățare se pot observa cu ușurință deoarece placa bacteriană este mai proeminentă, fiind de culoare albă.

Când și cum să folosești dușul bucal?

Dușul bucal este un dispozitiv recomandat pentru o igienă orală corectă. Acesta presupune irigarea cavității orale cu apă sau cu o soluție diluată de apă de gură. Dușul bucal funcționează pulsând jeturi de apă cu viteză mare către dinți şi către gingii, eliminând resturile alimentare şi stimulând circulaţia sangvină la nivelul gingiilor. Acesta se folosește înainte de periajul dentar, iar capătul irigatorului se poziționează la 45 de grade în zonele dintre dinţi şi gingii şi în spaţiile interdentare. Vârful irigatorului se plimbă de-a lungul liniei gingiilor, dacă este cazul se insistă în zonele interdentare, între bracket şi dinte (în cazul purtării unui aparat dentar) sau între lucrările dentare şi gingie.

Când este necesar periajul profesional?

Pentru a ne asigura că avem o dantură sănătoasă este foarte important să acordăm atenție vizitelor regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. În cadrul acestora se realizează atât un control stomatologic, cât și o igienizare profesională.

Igienizarea profesională cuprinde și periajul profesional deoarece oricât de multă atenție am acorda periajului individual, realizat acasă, nu putem îndepărta toate microorganismele și bacteriile ce se acumulează de-a lungul timpului pe suprafața dinților.

Alimentația ideală pentru o dantură sănătoasă

Nu este un secret faptul că un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată înseamnă un organism sănătos. Acestea sunt foarte benefice și pentru dantură, astfel fructele, legumele, alimentele bogate în fluor dar și lactatele te vor ajuta să ai dinți sănătoși și frumoși.

Ce afecțiuni poți preveni cu o igienă dentară corectă

Igiena orală corectă reprezintă primul pas în ceea ce înseamnă prevenția dentară. Astfel, cu cât acordăm o mai mare atenție periajului dentar și mijloacelor adjuvante de curățare, cu atât vom avea o dantură mai sănătoasă. Atât cariile dentare, cât și bolile ce pot apărea la nivelul gingiilor, precum boala parodontală, pot fi evitate cu ajutorul unei rutine zilnice și corecte de curățare a cavității orale.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134