,,Igienizarea dentară trebuie realizată la intervale regulate de timp, de cel puțin 2 ori pe an, la 6 sau chiar 4 luni, în cazul persoanelor fumătoare.” – Interviu cu Dr. Iulia Drăgan, medic stomatolog

 

unit dentar in stanga, medic stomatolog in dreapta
Dr Iulia Drăgan este medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Sibiu.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 13 aprilie 2022

Vizualizat de 588 utilizator/i

Igienizarea dentară profesională nu înlocuiește igiena orală realizată de pacient acasă, ci vine în completarea acesteia, ajutând la prevenirea diferitelor afecțiuni stomatologice.

Dr. Iulia Drăgan, medic stomatolog la clinica Corident, partener Clinicile Dentare Dr. Leahu, din Sibiu, ne explică în interviul următor ce riscuri implică o igienă orală realizată incorect, cum se efectuează periajul dentar și ce mijloace de curățare sunt benefice pentru dinții tăi, dar și când sunt recomandate procedurile de igienizare profesională ale danturii și vizitele periodice la cabinetul stomatologic.

Ce înseamnă boala parodontală și cum pot pacienții să evite apariția acesteia?

Boala parodontală este numită și „boala dinților frumoși” și este o boală infecțioasă, care afectează țesuturile de susținere ale dinților.

Principalul semn clinic care ne indică prezența unei afecțiuni parodontale este sângerarea gingivală, la care se adaugă modificări de culoare, consistență și volum ale gingiei. Alte semne care pot să apară sunt durerea, migrările dentare, respirația neplăcută, mobilitatea dentară și în final pierderea dinților.

Pacienții pot evita apariția acesteia prin realizarea unui periaj dentar efectuat în mod corect, de cel puțin două ori pe zi, la care se adaugă vizitele periodice la medicul dentist și igienizările dentare profesionale.

Ce presupune profilaxia dentară?

Profilaxia dentară presupune totalitatea procedurilor pe care le efectuăm în vederea prevenirii apariției și evoluției cariei dentare și a bolii parodontale. Aceste proceduri sunt realizate în primul rând de către pacient acasă, prin realizarea periajului dentar și folosirea mijloacelor suplimentare, iar în al doilea rând de către medicul dentist sau igienist prin efectuarea igienizării profesionale.

De ce este important să folosim și mijloace suplimentare de curățare ale danturii?

De obicei, boala parodontală este cauzată de o igienă deficitară sau un periaj care nu este realizat corect, ce permite acumularea plăcii bacteriene la nivelul suprafețelor dentare, care se mineralizează, formând ulterior tartrul dentar.

Pentru a împiedica formarea acestor depozite este necesar ca periajul dentar să fie completat de folosirea mijloacelor auxiliare, deoarece există zone greu de curățat (de exemplu: zonele interdentare), unde periuța dentară nu poate ajunge. Mijloacele suplimentare care ne ajută să avem o dantură cât mai curată și o respirație plăcută sunt reprezentate de: ața dentară, periuțele interdentare, apele de gură și dușul bucal.

Cum se realizează igienizarea dentară profesională în cabinet și ce cuprinde aceasta?

Igienizarea dentară profesională se realizează de către medicul stomatolog sau igienist în cabinetul de medicină dentară și cuprinde mai multe etape. Prima etapă este detartrajul, în cadrul căruia se îndepărtează depozitele groase de tartru cu ajutorul aparatului de detartraj. De multe ori, acesta mai este completat și de un chiuretaj radicular cu ajutorul chiuretelor. În ziua de astăzi, detartrajul se realizează cu ultrasunete și este la fel de benefic ca detartrajul manual, având rolul de a îndepărta tartrul supra și subgingival. În a două etapă se îndepărtează colorațiile produse de alimentație, cafea sau tutun, procedura se numește air-flow și proiectează la nivelul suprafețelor dentare un jet de aer, apă și microparticule de bicarbonat de sodiu. Ultima etapă este periajul profesional realizat cu periuțe sau cape de cauciuc alături de paste speciale, în urma căruia obținem suprafețe dentare cât mai curate și lucioase. Medicul stomatolog mai poate recomanda și fluorizări profesionale, care constau în aplicarea unor geluri sau lacuri bogate în fluor cu rol de protejare a dinților.

La cât timp recomanzi această procedură și de ce?

Recomand efectuarea unei igienizări dentare profesionale de cel puțin 2 ori pe an, adică la un interval de 6 luni. În cazul fumătorilor sau în cazul pacienților cu afecțiuni parodontale existente, aceasta se poate realiza la intervale mai scurte de timp (3-4 luni), deoarece pacienții trebuie să înțeleagă că pentru a menține sau obține un zâmbet sănătos este nevoie de o muncă în echipă (pacient-medic).

Dacă te confrunți cu o problemă stomatologică și îți dorești să îți recapeți sănătatea și frumusețea danturii, echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu este întotdeauna pregătită să îți ofere ajutorul de care ai nevoie. Ne găsești în București, Pitești, Ploiești, Oradea, Galați, Constanța, Timișoara, Turda, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și în Brașov. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau  prin .

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777