Implantologie în vreme de COVID-19, interviu cu Dr. Ionuț Leahu

 

Dr. Ionut Leahu si asistenta in stanga, in timpul unei interventii cu sedare constienta
Implanturile dentare sunt o soluție potrivită pentru refacerea totală a danturii.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 22 mai 2020

Vizualizat de 464 utilizator/i

Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog și fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne vorbește despre cum se realizează intervențiile de inserare a implanturilor dentare în contextul virusului COVID-19. De asemenea, aflăm cum s-a desfășurat activitatea clinicilor dentare în timpul stării de urgență și care sunt măsurile de protecție suplimentare.

Ce măsuri speciale ați adoptat în perioada aceasta?

Mediul privat a fost pregătit întotdeauna pentru a lupta cu virusuri și bacterii diverse, iar în contextul actual, prin aplicarea unor măsuri specifice și suplimentare, putem oferi pacienților noștri sănătate reală și o experiență excepțională. Am fost deschiși în permanență pentru urgențe în această perioadă, în toate cele 6 orașe, iar începând cu data de 15 mai ne-am reluat întreaga activitate. În toate cele 6 orașe, clinicile au fost controlate de către Direcția de Sănătate Publică.

O măsură specială pe care am implementat-o în această perioadă a fost triajul, astfel în primul rând, am discutat telefonic cu toți pacienții pentru a nu exista posibilitatea ca o persoană care ar fi trebuit să fie în izolare să vină la  clinică. De asemenea, am implementat și triajul fizic, acesta se realizează în afara clinicii, într-un cort special amenajat. Pacienților li se verifică temperatura de către o persoană pregătită, se dezinfectează și completează un formular. Odată ajunși în clinică, pacienții sunt conduși în cabinet, tocmai pentru a nu exista posibilitatea de a interacționa cu alte persoane.

În ceea ce privește realizarea intervențiilor chirurgicale, recomandarea autorităților pentru  manoperele care generează aerosoli este purtarea pe lângă masca specială de protecție a unei viziere, a ochelarilor de protecție și  halatului sau combinezonului impermeabil. Aceste măsuri sunt o normalitate pentru noi, întotdeauna în timpul intervențiilor chirurgicale echipa medicală a fost protejată cu astfel de materiale. Ceea ce am adus în plus față de protocolul pe care îl respectam înainte este că am înlocuit măștile simple chirurgicale, cu cele ffp 2, cu un grad ridicat de protecție.

Pentru orice intervenție chirurgicală este extrem de important modul în care este pregătit cabinetul, astfel ne asigurăm că totul este foarte bine dezinfectat, atât manual, cât și  folosind lampa specială cu raze ultraviolete. În timpul stării de urgență am folosit și nebulizatoare, astfel ne-am asigurat că toate cabinetele noastre sunt extrem de bine dezinfectate cu ajutorul unor substanțe speciale și a unei aparaturi foarte sigure. Acum, la finalul, stării de urgență, am păstrat dezinfectarea generală cu ajutorul nebulizatorului a întregii clinici, pe lângă dezinfectarea cu lampele cu raze ultraviolete și perioada de cel puțin jumătate de oră între intervenții.

Cum se desfășoară intervențiile chirurgicale cu implant dentar?

Este foarte important să menționăm faptul că în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ajutăm pacienții să își recapete viața pe care o aveau înainte de a apărea problemele dentare. Scopul nostru este să îl ajutăm pe pacient să își atingă ținta de a deveni din nou sănătos. De-a lungul timpului, noi am diagnosticat mulți pacienți care aveau diabet ori diverse forme de hepatite sau probleme cardiace și i-am ajutat să revină la o viață normală. Colaborăm împreună cu colegii de la alte specializări, tocmai pentru a reuși să oferim un tratament cât mai potrivit. Privim holistic fiecare caz pentru că obiectivul nostru este să ajutăm pacientul să ajungă cât mai simplu la o situație de echilibru.

Ce analize sunt necesare înainte de intervenția cu implanturi dentare?

Sănătatea reală și siguranța pacienților noștri au fost dintotdeauna o prioritate pentru noi, de aceea înainte de intervenția cu implanturi dentare recomandăm pacienților să își facă un set de analize. De obicei, noi le cerem pacienților analize precum: hemoleucogramă, glicemie, hemoglobina glicozilată și analizele legate de starea de sănătate a ficatului. De asemenea, mai recomandăm și consultul cardiologic realizat de către un medic specialist.

De ce să nu amânăm înlocuirea dinților lipsă?

Un dinte lipsă poate afecta dinții vecini, iar afecțiunile dentare se pot dezvolta ducând la afectarea întregii danturi și chiar a stării generale de sănătate. Cu siguranță, un dinte lipsă va afecta și dinții sănătoși, iar acest lucru va duce atât la complicații ale afecțiunilor, cât și la creșterea costurilor tratamentelor stomatologice necesare.

Ce recomandați pacienților în privința alegerii clinicii, în timpul epidemiei cu COVID-19?

Recomand ca atunci când pacienții aleg o clinică stomatologică să verifice lista oficială publicată de către autorități cu toate entitățile stomatologice avizate în perioada stării de urgență. Cu siguranță dacă toate aceste entități au putut realiza servicii stomatologice în regim de urgență, sunt pregătite și pentru a oferi servicii sigure în această perioadă.

Clinicile Dentare Dr. Leahu au fost deschise în toate cele 6 orașe în care sunt prezente, iar acum ne-am reluat activitatea normală, de la controale de rutină, până la intervenții complexe. Tot personalul trece în fiecare zi prin triajul care se desfășoara în afara clinicii și, de asemenea, tot personalul nostru este echipat corespunzător (combinezoane, măști, scuturi etc.). Ne asigurăm constant că limităm cât mai mult interacțiunea dintre echipe, de exemplu: o echipă formată dintre un medic și o asistentă este păstrată pe tot parcursul zilei. Ne bucurăm că putem face din nou prevenție și educație pentru că este foarte important ca pacienții să știe cât de important este să avem o imunitate bună și, de asemenea, cât este de important să nu lăsăm organismul să se lupte cu afecțiuni dentare.

Ce este sedarea conștientă?

Este o anxioliză, este gândită să îndepărteze teama, astfel pacientul devine relaxat. În timpul intervențiilor stomatologice cu sedare conștientă pacientul respiră singur, răspunde la ceea ce îl rugăm, de exemplu: în timpul intervenției putem să îl rugăm să deschidă gura mai mult. Pacientul nu simte nici un fel de durere ori teamă și, de multe ori, pacientul nici nu își amintește ce s-a întâmplat în timpul intervenției.

Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt avizate ATI și au inclusiv avizul din partea Colegiului Medicilor Generaliști.

Poate oricine beneficia de sedare conștientă?

Cei mai mulți dintre pacienți pot beneficia de sedarea conștientă, aceasta este recomandată mai ales persoanelor cu nevoi speciale, cu probleme de sănătate, de exemplu: probleme cardiace. De multe ori avem pacienți cărora nu putem să le recomandăm intervenții chirurgicale fără sedare conștientă. Cu toate acestea, există și situații speciale, nu recomandăm sedarea conștientă în timpul sarcinii.

Cum ne pregătim pentru o intervenție cu sedare conștientă?

Înainte de o intervenție stomatologică cu sedare conștientă este important ca pacientul să ne prezinte setul de analize standard pe care îl cerem pentru orice tip de intervenție chirurgicală. În funcție de fiecare caz în parte, este recomandat ca pacientul să discute și cu medicului anestezist. În cadrul echipei Clinicilor Dentare Dr. Leahu avem și medic anestezit, tocmai pentru că este foarte important ca acesta să verifice starea de sănătate a pacientului. Înainte de sedarea conștientă pacienții trebuie să nu mănânce cu cel puțin 6 ore înainte și să nu bea cu cel puțin 2 ore înainte.

 

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777