Implantul dentar în 2021. Ce este, ce preț are, de câte tipuri există și care sunt etapele tratamentului?

 

medic implantolog in stanga si asistenti medicali in dreapta in timpul interventiei cu implant dentar
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu intervențiile cu implant dentar sunt realizate de către o echipă medicală multidisciplinară

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 11 mai 2021

Vizualizat de 1.983 utilizator/i

Implantul dentar reprezintă cea mai potrivită soluție pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Tocmai de aceea, în ultima perioadă, acesta a devenit din ce în ce mai cunoscut și mai apreciat de către pacienții care își doresc să aibă un zâmbet sănătos și frumos. Implantul dentar reprezintă în anul 2021 o normalitate, deoarece acesta este o opțiune de tratament foarte sigură și extrem de eficientă. Află din articolul următor toate detaliile pe care trebuie să le știi despre implantul dentar, de la etapele tratamentului și până la costul total al tratamentului.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este, de fapt, un șurub de titan care reprezintă rădăcina artificială a dintelui. Astfel, acesta se inserează în os și este completat de o coroană dentară, care preia funcția fizică și estetică a dintelui natural. După inserarea implantului dentar și montarea coroanei dentare, dintele își recapătă în totalitate funcționalitatea, astfel poți mânca orice alimente îți dorești și, de asemenea, poți zâmbi cu încredere.

Implantul dentar este cea mai bună opțiune de înlocuire a unui dinte natural, care necesită să fie extras. Deși există și opțiunea punții dentare, aceasta poate produce complicații în timp, în special în momentul în care pentru montarea ei este necesară pilirea dinților vecini sănătoși. În schimb, implantul dentar nu afectează dinții vecini, deoarece nu este ancorat de aceștia, ci introdus direct în os.

Și totuși, de ce este atât de important implantul dentar? Ei bine, este necesar să știi că în momentul în care un dinte extras nu este înlocuit de un implant dentar, osul nu mai este solicitat și, în consecință, el începe să se topească, adică să își piardă din volum. Acest lucru poate avea consecințe grave în timp, chiar și la nivelul schimbării fizionomiei.

Când sunt recomandate implanturile dentare

Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte care, din diferite motive, necesită să fie extras și, de asemenea, este o soluție pentru umplerea spațiilor libere formate de pierderea unuia sau mai multor dinți de-a lungul timpului. Astfel, implantul dentar se recomandă atât pacienților care au amânat pentru o anumită perioadă de timp înlocuirea dintelui lipsă, cât și celor care se află la începutul unui plan de tratament personalizat, care necesită extracția unui dinte ce nu mai poate fi salvat. Atunci când vorbim despre pacienții ce își doresc ca implantul dentar să înlocuiască un dinte pierdut cu mult timp în urmă, este important să menționăm faptul că, odată cu recomandarea implantului dentar, medicul implantolog poate recomanda și o intervenție de refacere a osului:

În unele cazuri, înainte de  realizarea implantului dentar, este necesar să realizăm o tehnică de refacere a osului, și anume:  adiția de os. Dinții care necesită să fie extrași din cauza stadiului avansat al afecțiunilor dentare, adică aceia al căror tratament a fost amânat pentru foarte mult timp, necesită refacerea osului sau chiar a gingiei din zona respectivă. După 4-5 luni, adică după ce se vindecă atât osul, cât și gingia, pacientul primește peste implant o coroniță dentară, care ține locul dintelui pe arcadă și are atât rol funcțional, cât și estetic. Așadar pacientul poate să mănânce orice își dorește și poate să zâmbească cu încredere, în timp ce osul este protejat și păstrat sănătos pentru cât mai mult timp.

De asemenea, implantul dentar poate reprezenta o soluție și pentru pacienții care își doresc refacerea completă a danturii, și nu doar înlocuirea unui dinte lipsă. În aceste cazuri, un singur implant dentar nu este suficient. Astfel, în funcție de fiecare caz în parte, medicii stomatologi recomandă un plan de tratament personalizat.

Tipuri de implanturi dentare

Tocmai pentru că reprezintă cea mai potrivită soluție de înlocuire a dinților lipsă și pentru că se poate recomanda în diferite situații, implantul dentar poate fi de mai multe tipuri. Este foarte important să știi faptul că tipul implantului dentar potrivit pentru tine se poate recomanda doar de către un medic stomatolog, în urma unui consult de specialitate.

Implant convențional vs implant zigomatic

Așa cum am văzut, implantul dentar este un șurub de titan, care înlocuiește rădăcina dintelui natural și se inserează în osul maxilar sau mandibular. Deși implantul dentar convențional are o gamă variată de dimensiuni și diametre astfel încât medicul să poată alege cea mai potrivită opțiune, există și cazuri în care este recomandat implantul zigomatic. Acesta este, de fapt, tot un șurub de titan, care însă are o dimensiune mai mare pentru a putea fi astfel inserat în oasele zigomatice, adică oasele pomeților.

Sistemul de implanturi ,,Dinți ficși în 24 de ore”

Sistemul ,,Dinți ficși în 24 de ore” reprezintă modalitatea prin intermediul căreia îți poți reface întreaga dantură și te poți bucura de un zâmbet complet nou. Sistemul de implanturi se poate recomanda atât pentru arcada superioară sau inferioară, cât și pentru ambele și presupune extracția tuturor dinților și inserarea a 4 implanturi dentare pentru partea inferioară a danturii și 6 implanturi dentare pentru partea superioară a danturii. După inserarea implanturilor dentare pacientul primește o lucrare protetică fixă provizorie, iar după o perioadă de aproximativ 6 luni, timp în care implanturile se vindecă, pacientul primește lucrarea protetică fixă finală și se poate bucura întreaga viață de dinți sănătoși și frumoși.

interventie chirurgicala cu implant dentar inserat de medic in stanga si asistent in dreapta

Intervenție chirurgicală cu implant dentar realizată în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu

Când stabilești cu medicul care este implantul dentar potrivit pentru tine?

În cadrul primei vizite în clinică, medicul stomatolog analizează radiografia dentară panoramică, realizează un consult clinic și află care sunt dorințele tale cu privire la rezultatele finale ale tratamentului. Astfel, în funcție de stadiul în care se află afecțiunile orale cu care te confrunți, medicul îți recomandă un plan de tratament personalizat și, implicit, implantul dentar care ți se potrivește.

Care sunt etapele planului de tratament?

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea o dantură completă, sănătoasă și frumoasă este consultul stomatologic. În urma acestuia, medicul stomatolog îți recomandă planul de tratament potrivit și îți explică care sunt pașii pe care trebuie să îi faci în continuare. În ceea ce privește intervenția în cadrul căreia se inserează implantul dentar, aceasta se realizează cu anestezie locală, astfel nu vei simți durere. După ce implantul dentar este inserat, este necesar să respecți indicațiile medicului stomatolog cu privire la igiena orală. După aproximativ 4-5 luni, atunci când gingia s-a vindecat complet, iar implantul dentar s-a integrat în os, medicul stomatolog va monta coroana dentară, care va lua locul dintelui lipsă.

Cât costă un implant dentar în 2021?

Dacă te întrebi cât costă un implant dentar, atunci este necesar să știi că prețul total a planului de tratament diferă în funcție de nevoile tale. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, prețul unui implant dentar pornește de la 3.100 de lei, iar costul total al tratamentului îți este comunicat după prima consultație, atunci când medicul specialist îți poate spune dacă este nevoie să realizeze și alte intervenții stomatologice, de exemplu, adiția de os. Pentru mai multe informații referitoare la prețurile serviciilor stomatologice, poți consulta pagina destinată din site, aici: https://cliniciledrleahu.ro/preturi-clinica-stomatologica/

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777