Implantul dentar în cazul pacienților cu osteoporoză

 

Medic stomatolog in dreapta, asistenta medicala in stanga in cabinetul de medicina dentara
Refacerea danturii cu ajutorul sistemului de implanturi dentare „Dinți ficși în 24 de ore” îți oferă în doar o singură ședință o dantură fixă și frumoasă

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 4 | 31 ianuarie 2023

Vizualizat de 1.176 utilizator/i

Poți beneficia de tratament cu implant dentar, chiar dacă te confrunți cu osteoporoză. Cum este posibil? Ei bine, află că este indicat, înainte de a începe tratamentul cu bisfosfonați, să te prezinți la medicul stomatolog pentru a-ți rezolva toate problemele dentare și a reduce la zero afecțiunile stomatologice.

În cazul în care tratamentul cu bifosfonați este deja în curs și ai nevoie de intervenții stomatologice, extracții dentare sau implant dentar, se întrerupe administrarea lui pe o perioadă de 6 luni, la recomandarea medicului.

Descoperă în articolul următor cum poți avea o dantură nouă, chiar dacă te confrunți cu osteoporoză și în ce constă recuperarea după intervenția chirurgicală.

 Cum afectează osteoporoza sănătatea orală

Osteoporoza modifică densitatea oaselor de la nivelul cavității orale, dar nu influențează posibilitatea înlocuirii dinților lipsă cu implanturi dentare. În funcție de osul cu care se prezintă pacientul la medicul stomatolog, fie moale, fie dur, medicul specialist în chirurgie stabilește împreună cu acesta ce tehnică de realizare este cea mai adaptată și ce materiale sunt benefice în funcție de densitatea osului.

,,Nu trebuie să considerăm osteoporoza ca pe o boală sau ca pe ceva foarte rău, aceasta face parte pur și simplu din ritmul de îmbătrânire a omului. De asemenea, osteoporoza apare în cele mai multe cazuri la femeile care au trecut de menopauză, deoarece densitatea oaselor scade”, spune Dr. Ionuț Leahu, Medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie.

În majoritatea cazurilor, pacienții care se confruntă cu osteoporoză nu prezintă simptome specifice. Aceștia află întâmplător, atunci când apare o fractură, că s-a declanșat osteoporoza.

Cum pot avea pacienții cu osteoporoză o dantură nouă

În momentul în care pacienții află că sunt diagnosticați cu osteoporoză, iar medicul curant trebuie să-i prescrie un tratament cu bifosfonați, este foarte important ca înainte de a lua medicamentele să vină la medicul stomatolog, pentru a-și rezolva toate problemele dentare.

„Este foarte important, dacă ai primit diagnosticul de osteoporoză și ți se recomandă să iei medicamente din gama bisfosfonați, să vii prima dată la medicul stomatolog și să ai o discuție despre sănătatea cavității tale orale. Apoi, după tratamentele stomatologice, poți continua cu medicamentul pentru osteoporoză. Nu este o situație dramatică dacă ai osteoporoză și nu se schimbă nimic dacă îți rezolvi mai întâi probleme dentare și apoi îți urmezi tratamentul cu bisfosfonați”, completează Dr. Ionuț Leahu, Medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Primul pas pentru a beneficia de o dantură sănătoasă constă în consultul de specialitate. Este necesar să realizezi o radiografie dentară panoramică și un CT, care îl vor ajuta pe medic să verifice cât mai exact atât volumul osos existent, cât și poziția în care vor fi inserate implanturile dentare.

Implantul dentar la pacienții cu osteoporoză

Refacerea danturii cu ajutorul sistemului de implanturi dentare „Dinți ficși în 24 de ore” îți oferă în doar o singură ședință o dantură fixă și frumoasă. Acestea sunt etapele prin care vei trece, atunci când alegi procedura dinți ficși pentru o viață:

Consultul

Primul pas pentru a beneficia de o dantură sănătoasă constă în consultul de specialitate. Este necesar să realizezi o radiografie dentară panoramică și un CT, care îl vor ajuta pe medic să verifice cât mai exact atât volumul osos existent, cât și poziția în care vor fi inserate implanturile. În urma acestui consult, medicul îți va recomanda tratamentul potrivit și îți va spune exact în ce constă procedura. De asemenea, istoricul medical este foarte important în ceea ce privește stabilirea tratamentul stomatologic. Vor fi necesare câteva analize generale de sănătate, deoarece procedura „Dinți ficși în 24 de ore” presupune și realizarea unei anestezii, mai exact vorbim despre sedarea conștientă, efectuată de un medic specialist ATI.

Intervenția

În cadrul unei singure intervenții de chirurgie, echipa de specialiști va insera implanturile dentare. De regulă, sunt recomandate 6 implanturi pentru partea de sus a arcadei maxilare și 4 implanturi pentru partea de jos a acesteia. Pe lângă implanturile dentare, se pot realiza și alte proceduri. De exemplu dacă nu ai suficient os, medicul poate efectua o adiție osoasă, înainte de inserarea implanturilor.

Lucrarea protetică

A doua zi, după intervenția chirurgicală, vei primi o lucrare fixă provizorie, pe care o vei înlocui la 6 luni cu lucrarea finală, pe termen lung. În aceste luni, gingiile se refac complet și vor fi pregătite pentru lucrarea finală fixă. Este bine să mai știi faptul că lucrarea provizorie este montată pe niște bonturi, poziționate pe implanturile dentare.

Recuperarea după intervenția chirurgicală

Pentru ca perioada de vindecare după implant dentar să fie una rapidă și ușoară este necesar să respecți câteva sfaturi recomandate de către medicii specialiști. În prima săptămână, după intervenția cu implant dentar, este esențial să consumi alimente moi și semilichide, precum: piure, iaurt, legume și fructe pasate ș.a.m.d. Această dietă este recomandată până la îndepărtarea firelor de sutură. Ulterior, până la realizarea lucrării protetice fixe, este exclus consumul de alimente foarte dure, pentru a evita ruperea lucrării provizorii.

Rutina de îngrijire atât a danturii, cât și a zonei operate, în urma inserării implanturilor dentare, joacă un rol important pe toată perioada postoperatorie. Încă din a doua zi după intervenție se recomandă ca periajul dentar să se realizeze ușor cu ajutorul unei periuțe cu perii moi, pentru a îndepărta resturile alimentare de pe zona operată. De asemenea, medicii stomatologi recomandă și clătirea cavității bucale cu ceai de salvie în primele 7-10 zile, deoarece ajută la evitarea formării de bacterii atât pe suprafața firelor de sutură, cât și pe cea din jurul implantului dentar.

La fel ca în cazul unei extracții dentare și intervenția cu implant dentar implică renunțarea la fumat, cel puțin în primele 3 zile după operație. Totodată, evitarea fumatului pe toată perioada vindecării este importantă pentru ca gingia să se refacă mult mai rapid.

De asemenea, în primele zile după inserarea implanturilor dentare, este indicat să eviți pe cât de mult posibil efortul fizic, ridicarea de greutăți, deoarece acestea pot duce la complicații și chiar la apariția durerii.

Îngrijirea implantului dentar

Implantul dentar nu necesită o îngrijire specială. Sunt recomandate aceleași reguli de igienă orală: periajul dentar de 2 ori pe zi și folosirea apei de gură. Medicii stomatologi sfătuiesc pacienții cu implant dentar să utilizeze o periuță de dinți cu peri moi și să introducă în ritualul de igienă orală și dușul bucal, pentru o curățare mai eficientă. În acest fel îndepărtezi resturile alimentare care au tendința de a se acumula și care dacă nu sunt îndepărtate duc la respirație urât mirositoare și îmbolnăvirea gingiilor. Tocmai pentru a nu te confrunta cu astfel de probleme și a menține implantul dentar chiar și pentru o viață este necesar să nu neglijezi igiena orală și vizitele regulate în cabinetul medicului stomatolog.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Implantul dentar în cazul pacienților cu osteoporoză

 1. Juravle Claudia

  Buna ziua,
  Mama mea are osteoporoza , urmeaza un tratament cu Actonel 35, pe care l a intrerupt din cauza lipsei medicamentului pe piata.( 3 luni)
  A avut un bridge care i a cazut lasindu i doar „podurile”, care ar trebui extrase in vederea realizarii unei proteze . A consultat 2 dentisti care i au spus ca ar trebui facute niste investigatii inainte de extractii pe care dinsii nu le pot executa.

  Clinica dumneavoastra realizeaza astfel de investigatii? Dentistilor le e teama de necrozarea gingiei.
  Care sint etapele de urmat in acest caz?

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Primul pas este să veniți la o consultație, în cadrul căreia medicul stomatolog va analiza situația dentară a pacientei. Acesta va propune un set de analize pe care trebuie să le faceți și să reveniți cu ele la clinică. În funcție de rezultatele obținute la analize, se va decide care sunt pașii următori pentru realizarea tratamentului. Pentru programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie pe WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/ . O zi frumoasă!

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777