
Vizualizat de 310 utilizator/i
Atenția pe care o acordăm copiilor noștri și dorința ca aceștia să se dezvolte corect și sănătos sunt printre primele și cele mai importante aspecte pe care cu toții le prioritizăm în decursul activităților noastre. În perioada actuală, în care programul de zi cu zi al celor mici s-a schimbat, iar aceștia își petrec întreaga zi acasă, este foarte important să încercăm să păstrăm aceeași rutină cu care s-au obișnuit și să nu neglijăm activitățile legate de igiena orală.
Rutina zilnică a copiilor
Indiferent de vârsta pe care o au, copiii noștri trec printr-o perioadă în care toate activitățile pe care le considerau normale, devin inaccesibile. Mersul la grădiniță sau la școală nu mai reprezintă cel mai important moment al zilei, iar plimbările în parc sau activitățile extrașcolare nu mai sunt o opțiune. De aceea, este necesar să regândim programul zilnic al celor mici astfel încât să își poată păstra rutina zilnică, să nu aibă modificări în ceea ce privește programul de somn, de joacă, de învățare sau de igienă.
Igiena orală
Igiena orală este extrem de importantă pentru dezvoltarea corectă a danturii copiilor. Cu toții ne dorim ca micuții noștri să se poată bucura în primul rând de o dantură sănătoasă care să nu provoace dureri sau disconfort, iar în al doilea rând, ne dorim ca aceștia să aibă un zâmbet frumos care să le ofere încredere în propria persoană.
Este recomandat ca igiena orală a celor mici să înceapă încă de la apariția primului dinte de lapte, părinții pot șterge cavitatea bucală a copilului cu ajutorul unui degetar sau a unui tifon steril. Dinții de lapte trebuie îngrijiți cu foarte mare atenție deoarece aceștia se pot caria ușor, mai ales în perioada în care copiii sunt alăptați.
Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani, iar până la această vârstă cei mici prezintă dinți de lapte. Mulți părinți nu consideră igiena orală a dinților de lapte o prioritate, deoarece cred în mod eronat că aceștia vor cădea și vor fi înlocuiți de dinții permanenți. Dinții de lapte ai copiilor sunt extrem de importați în ceea ce înseamnă dezvoltarea corectă a dinților permanenți. Este mai mult decât important să acordăm o atenție deosebită igienei orale a celor mici deoarece, în situația în care dinții de lapte prezintă anumite afecțiuni, acestea pot duce la apariția unor probleme grave pentru dinții permanenți și pentru dezvoltarea întregului organism.
Periajul dentar
Este foarte important să îi învățăm pe cei mici încă de la vârste foarte fragede cum să se spele pe dințișori de cel puțin două ori pe zi. Obișnuirea copiilor cu periajul dentar poate fi o activitate complicată dat fiind faptul că răbdarea acestora este greu de menținut mai ales în primii ani de viață. Ei bine, putem privi perioada prin care cu toții trecem ca fiind momentul perfect pentru a ne obișnui copiii cu rutina zilnică a igienei orale.
În primul rând, este necesar să le explicăm copiilor de ce dințișorii lor au nevoie să fie curățați zilnic. Pentru acest lucru ne putem ajuta de diverse povești și personaje preferate ale copilului care se luptă pentru ca dințișorii să fie sănătoși și frumoși. În ziua de astăzi, cu toții avem acces la numeroase informații și mijloace de învățare, iar pentru a prezenta copiilor ce înseamnă de fapt curățarea zilnică a dințișorilor ne putem folosi de diverse animații colorate care atrag atenția și ne asigură că cel puțin câteva minute cei mici vor fi atenți la personajele care explică modul în care ei trebuie să își spele dințișorii.
În jurul vârstei de 2 ani, copilul poate deveni suficient de curios pentru a-și dori să participe la procesul de curățare a dinților. Pentru început îi poți arăta care este rutina ta de îngrijire orală, iar apoi îl poți lăsa pe el să încerce să își spele singur dantura, exact cu mișcările pe care le-a observat la tine. Chiar dacă cel mic nu are suficientă răbdare și control pentru a realiza o curățare completă, este necesar să îl lași pe el să folosească periuța, tocmai pentru a se obișnui cu procesul. Pentru a te asigura că igiena este corect realizată poți termina tu periajul dințișorilor lui, arătând din nou mișcările pe care trebuie să le învețe.
Atunci când vorbim despre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani, ne putem referi la acei copiii care sunt pregătiți să fie independenți în ceea ce privește îngrijirea orală. Cu toate acestea, pentru a te asigura că cel mic își curăță dinții eficient, este bine să îl supraveghezi în timpul periajului și să îl ajuți atunci când are nevoie.
O igienă orală bună înseamnă perierea dinților de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Atunci când este posibil, periajul este recomandat după fiecare masă sau chiar după fiecare gustare.
Privește perioada prin care trecem ca fiind un moment oportun pentru realizarea unei igiene orale corecte și pentru învățare, de aceea asigură-te că cel puțin o dată pe zi copilul își spală singur dințișorii, de exemplu, un moment oportun ar fi acela de după o gustare în timpul zilei.
Urgențe stomatologice
Afecțiunile orale pot apărea chiar atunci când ne așteptăm cel mai puțin, oricând ne putem confrunta cu probleme dentare. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul copiilor. De aceea, Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt alături de pacienți în momentele grele și tratează urgențele acestora. În cadrul echipei de urgențe avem și specialiști pedodonți care pot asigura confortul celor mici și tratarea problemelor dentare de maximă necesitate.
Dacă tu sau copilul tău aveți o urgență stomatologică, atunci noi suntem aici pentru tine! Accesul în clinică se face exclusiv pe bază de programare, ne puteți contacta la 021 91 34 sau pe e-mail la adresa: urgente@drleahu.ro. Avem rugămintea să nu vă prezentați în clinică fără programare prealabilă și să respectați ora la care vi s-a comunicat să veniți.