search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • ro
it

Importanța stomatologiei la copii – prevenirea cariilor la dinții de lapte

 

De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 30 mai 2016

Vizualizat de 821 utilizator/i

Dinții de lapte ai copiilor mici au un rol foarte important, de la influenta asupra vorbirii și masticației optime, pana la determinarea eruperii corecte a dinților definitivi.  Asadar, orice afectiune aparuta la dintii de lapte poate avea consecinte serioase asupra dintilor definitivi, cu repercursiuni in viata adulta. De aceea, îngrijirea dinților de lapte  este foarte importantă și trebuie făcută din timp.

O igienă orală corectă începe chiar înainte ca primul dinte al copilului să erupă.  Doar pentru că nu îi vedem, nu înseamnă că aceștia nu se află acolo. În general, dinții de lapte sunt afectați de o igienă orală precară sau de folosirea îndelungată a biberonului.

Pentru sănatatea copilului, este  bine să curățați gingiile și obrajii bebelușului cu o bucată de pansament steril îmbibată în ceai de mușețel. Seara, la culcare, laptele din biberon trebuie înlocuit cu apă, pentru evitarea apariției cariilor de biberon.

Odată cu eruperea primului dinte, puteți utiliza o periuță cu peri moi pentru a curăța dințișorul, dar fără a utiliza pastă de dinți. Curățarea gingiei cu compresa trebuie realizată în continuare până la apariția celorlalți dinți.

Începând cu vârsta de 18 luni, puteți utiliza un bob de pastă de dinți sau mai puțin.  În cazul în care bebelușul are 2 dinți alăturați, puteți utiliza cu grijă și ața dentară. Periajul celui mic  trebuie supravegheat cel puțin până la vârsta de 6 ani.

Nu uitați că cel mai important periaj este cel realizat seara, înainte de culcare.

Cauzele apariției cariilor dentare la copii

  • Bacteriile din salivă se transmit prin intermediul tacâmurilor, ceea ce duce la riscul apariției cariilor. Este bine ca cel mic să aibă propriile lui tacâmuri.
  • Expunerea prelungita a dinților la zahărul din lichide (lapte, ceai, sucuri)
  • Utilizarea biberonului înainte de somn. Este recomandată înlocuirea acestuia cu suzeta sau cană cu ciup.
  • Igiena necorespunzătoare. Este necesară curățarea dinților după fiecare masă, dar mai ales seara înainte de culcare.

 

Metode de prevenție

  • Menținerea unei bune igiene orale – învață-l pe cel mic de la o vârstă fragedă că este important să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi.
  • Limitarea gustărilor care conțin zahăr. După consumul de dulciuri este recomandat periajul sau clătirea cu apă pentru a îndepărta zahărul de pe dinți și a preveni erodarea acestora
  • Examinarea periodică pentru a observa din timp apariția cariilor sau a petelor de pe dinți
  • Vizita la medicul stomatolog – prima vizită a micuțului trebuie să aibă loc după apariția primului dinte de lapte. După aceasta urmează vizitele periodice, o dată la 6 luni

 

Pentru a îi oferi celui mic o experiență cât mai placută la prima lui vizită la medicul dentist, trebuie să alegi cu grijă clinica și medicul care îl va consulta. Din grijă pentru micuții noștri pacienți, la Clinicile Dr Leahu am amenajat un loc de joacă special, cu lego, creioane, cărţi de colorat, și chiar o tablă de scris. Facem ca tratamentul stomatologic să pară o joacă.  Pentru intervențiile ce necesită sedare, am pregătit cea mai modernă tehnologie, numită “inhalosedare”, care îl va ajuta pe micuț să nu simtă nimic.

 

Dr. Diana Deaconu
Medic specialist pedodonție la Dr. Leahu Dental Clinics
Am ales pedodonţia deoarece vreau ca mersul la dentist să nu mai fie privit ca un lucru negativ, ci să transformăm vizitele în ceva plăcut
Ultimele postari ale lui Dr. Diana Deaconu (vezi toate)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134