search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

În cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar

 

medic rezident in stanga, pacient pe scaun, medic ortodont in dreapta
Tratamentul ortodontic ajută la îndreptarea și corectarea atât a poziției dinților, cât și a mușcăturii.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 16 noiembrie 2021

Ortodonția presupune îndreptarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul unui tratament cu aparat dentar. Medicul lucrează în totalitate cu osul și dinții pacientului, astfel încât să-i ducă în poziția lor corectă. Dacă rezultatele tratamentului ortodontic sunt întreținute foarte bine și după îndepărtarea aparatului dentar (cu ajutorul unei gutiere de contenție și a unei igiene orale corecte), te vei bucura de o dantură perfectă și dinți drepți toată viață.

Află din articolul următor care sunt avantajele tratamentului ortodontic, când este recomandat acesta și în cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar, de la șef de lucrări, Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Când este recomandat tratamentul ortodontic cu aparat dentar

Tratamentul ortodontic este recomandat atunci când dinții sunt strâmbi ori înghesuiți sau atunci când mușcătura este incorectă. De asemenea, purtarea unui aparat dentar se poate recomanda și în cazul în care te confrunți cu diastema dentară, adică când dinții din față au spațiu între ei. Atât în cazul copiilor sau adolescenților, cât și în cazul adulților, indiferent de vârsta acestora, tratamentul cu aparat dentar este soluția potrivită și sigură de îndreptare a dinților. Totuși, ne întrebăm oare cum ne alegem aparatul dentar sau ce trebuie să facem pentru a obține dantura dorită? Ei bine, răspunsul la fiecare întrebare pe care o ai îl poți afla în cadrul vizitei la un medic specialist ortodont. Doar medicul este în măsură să-ți explice care sunt problemele exacte cu care te confrunți și ce aparat dentar este potrivit pentru tine.

În cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar

Durata tratamentului ortodontic depinde foarte mult de caz, și de gravitatea problemelor care se cer a fi corectate, vorbim aici de dinți strâmbi, o mușcătură incorectă sau strungăreață. De asemenea, dinții se pot îndrepta fie într-un an de zile, fie în decurs de 2 sau mai mulți ani, în funcție de complexitatea cazului cu care se prezintă pacientul.

Aparat dentar transparent Safir

Aparat dentar transparent Safir

Durata tratamentului în funcție de tipul de aparat dentar

În funcție de aparatul dentar pe care ți-l recomandă medicul stomatolog ortodont, durata tratamentului poate varia. De exemplu, dacă aparatul dentar este realizat din brackeți metalici sau din brackeți fizionomici din safir, durata de purtare a acestuia poate fi chiar și de 6 luni. Asta în cazul în care există un număr mic de dinți strâmbi sau dacă spațierea dintre aceștia este una minimă. Un alt exemplu de aparat dentar este cel Invisalign (invizibil), care este realizat din gutiere transparente. Durata acestuia poate fi una mai îndelungată față de un aparat dentar clasic, deoarece necesită o cooperare minuțioasă între pacient și medic. Totodată, gutierele trebuie purtate non-stop, timp de câteva săptămâni, după care va fi necesară schimbarea acestora, în funcție de recomandările medicului.

Alți factori care influențează durata tratamentului

  • Gravitatea anomaliei dentare sau dento-alveolare;
  • Eventualele probleme existente în cavitatea bucală a pacientului (os mai gros în zona unde trebuie să se miște dinții, fren localizat sub limbă, anumite obstacole anatomice);
  • Durata și ritmul de aplicare al forțelor ortodontice (importante mai ales în cazul aparatelor mobilizabile, atunci când suntem dependenți de complianța pacientului în a purta aparatul).

Avantajele tratamentului de îndreptare a dinților vs durata

Tratamentul de îndreptare a dinților cu ajutorul aparatului dentar presupune trei aspecte generale, și anume:

  • ortodonția pentru copii, care asigură o dezvoltare armonioasă a dinților;
  • ortodonția pentru pacienții care prezintă boala parodontală;
  • ortodonția, care este recomandată pacienților înaintea fazei de protezare.

Pe lângă rezultatele estetice pe care ți le oferă tratamentul ortodontic, este bine să mai știi că acesta ajută și la corectarea mușcăturii. În plus, prin stimularea uniformă a țesutului de susținere a dintelui se evită și pierderea timpurie a dinților. Un alt avantaj destul de important al tratamentului cu aparat dentar este că redistribuie spațiul dintre dinți, atunci când ai nevoie de o protezare eficientă.

pacient cu aparat dentar metalic

Aparat dentar fix cu brackeți metalici

Cât de des trebuie să mergi la medic pe durata tratamentului cu aparat dentar

După montarea aparatului dentar, vizitele la medicul ortodont pot fi stabilite la intervale de timp diferite. Spre exemplu, în cazul unui pacient care are dinții înghesuiți sau strâmbi și optează pentru un aparat dentar metalic pe arcadă, tratamentul poate să dureze în jur de un an și jumătate. În tot acest timp, pacientul vine la medicul ortodont de 16-18 ori, la o lună sau o lună și jumătate. Aceste vizite sunt stabilite împreună cu medicul specialist ortodont pentru activările brackeților.

Un alt aparat dentar asemănător celui metalic, dar mai puțin vizibil, este aparatul dentar Safir. Acest tip de aparat este recomandat pacienților care își doresc să își îndrepte dinții fără ca oamenii din jur să observe purtarea acestuia. Un alt exemplu, un pacient care a optat pentru acest tip de aparat dentar, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, a obținut dantura dorită în doar un an de zile. În tot acest timp, acesta a venit la medicul specialist ortodont pentru activările de aparat de 10 ori.

Pe lângă activările brackeților, la câteva luni se recomandă și o igienizare profesională, pentru o curățare în profunzime a danturii, dar și a aparatul dentar, cu ajutorul unor tehnici și aparaturi moderne. De cele mai multe ori, pacienții nu reușesc să își curețe foarte bine dinții prin periaj dentar sau prin utilizarea mijloacelor auxiliare. Acest lucru duce la acumularea tartrului și a plăcii bacteriene. Pentru a igieniza în profunzime întreaga dantură, medicul îți poate recomanda un detartraj și un periaj dentar profesional.

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pe lângă aceste două tipuri de aparat dentar, mai există și alte tipuri de aparate ortodontice, precum: aparat dentar Incognito și aparat dentar invizibil Invisalign. Acestea sunt aparate dentare moderne, ce asigură rezultate sigure și eficiente.

Cât costă să îți îndrepți dinții cu aparat dentar

Prețul aparatelor dentare moderne diferă de la un model la altul. Astfel, un aparat dentar cu brackeți metalici costă 2 400 lei, un aparat dentar realizat din brackeți ceramici Safir costă 3 500 lei, în schimb aparatele dentare invizibile sau transparante, precum aparatul dentar invizibil Incognito costă 12 000 lei, iar cel Invisalign (transparent) costă 22 000 lei. Ce trebuie să ai în vedere este faptul că aparatul dentar este o investiție pe termen lung pentru sănătatea orală, dar și generală. Alegerea aparatului ortodontic se face doar împreună cu medicul ortodont, în urma unui consult clinic de specialitate, în cabinetul de medicină dentară.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134