În cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar

 

medic rezident in stanga, pacient pe scaun, medic ortodont in dreapta montează un aparat dentar
Tratamentul ortodontic ajută la îndreptarea și corectarea atât a poziției dinților, cât și a mușcăturii.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 9 | 16 noiembrie 2021

Vizualizat de 14.461 utilizator/i

Ortodonția presupune îndreptarea și corectarea poziției dinților cu ajutorul unui tratament cu aparat dentar. Medicul lucrează în totalitate cu osul și dinții pacientului, astfel încât să-i ducă în poziția lor corectă. Dacă rezultatele tratamentului ortodontic sunt întreținute foarte bine și după îndepărtarea aparatului dentar (cu ajutorul unei gutiere de contenție și a unei igiene orale corecte), te vei bucura de o dantură perfectă și dinți drepți toată viață.

Află din articolul următor care sunt avantajele tratamentului ortodontic, când este recomandat acesta și în cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar, de la șef de lucrări, Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Când este recomandat tratamentul ortodontic cu aparat dentar

Tratamentul ortodontic este recomandat atunci când dinții sunt strâmbi ori înghesuiți sau atunci când mușcătura este incorectă. De asemenea, purtarea unui aparat dentar se poate recomanda și în cazul în care te confrunți cu diastema dentară, adică când dinții din față au spațiu între ei. Atât în cazul copiilor sau adolescenților, cât și în cazul adulților, indiferent de vârsta acestora, tratamentul cu aparat dentar este soluția potrivită și sigură de îndreptare a dinților. Totuși, ne întrebăm oare cum ne alegem aparatul dentar sau ce trebuie să facem pentru a obține dantura dorită? Ei bine, răspunsul la fiecare întrebare pe care o ai îl poți afla în cadrul vizitei la un medic specialist ortodont. Doar medicul este în măsură să-ți explice care sunt problemele exacte cu care te confrunți și ce aparat dentar este potrivit pentru tine.

Cât durează montarea aparatului dentar

Important de știut este că, deseori, înainte de montarea aparatului dentar se face un detartraj pentru a curăța dinții de tartru și placă bacteriană. În felul acesta se creează suprafața perfectă pe care vor adera brackeții. Cât durează să îți pui aparatul dentar? Procesul este unul destul de rapid și nedureros. Montarea aparatului dentar durează în jur de 1-2 ore.

Medicul ortodont va lipi fiecare bracket de dinți, urmând apoi să insereze arcul prin brackeți, care la rândul lui va fi fixat cu ajutorul unor module mici, elastice sau colorate, care se pot schimba la controlul periodic.

În cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar

Durata tratamentului ortodontic depinde foarte mult de caz, și de gravitatea problemelor care se cer a fi corectate, vorbim aici de dinți strâmbi, o mușcătură incorectă sau strungăreață. De asemenea, dinții se pot îndrepta fie într-un an de zile, fie în decurs de 2 sau mai mulți ani, în funcție de complexitatea cazului cu care se prezintă pacientul.

Aparatul dentar invizibil Spark

aparat dentar transparent Safir poate fi purtat doar timp de 6 luni

Aparat dentar transparent Safir

Aparatul dentar Spark este compus din mai multe gutiere invizibile, care oferă un confort maxim în timpul purtării. Datorită faptului că sunt detașabile, pacienții pot consuma toate alimentele preferate, iar igiena orală este simplu de realizat.Aparatul dentar Spark este folosit în Clinicile Dentare Dr. Leahu ca soluție modernă de tratament, atunci când dinții prezintă înghesuiri sau spațieri dentare, încrucișări ori când mușcătura este incorectă. Fiind realizate dintr-un material inovator, truGEN, alignerele invizibile Spark îți protejează gingiile, prin margini rotunjite ale gutierei. Prin urmare, vei uita că-l porți.

Alignerele Spark sunt ideale atât pentru adolescenți, cât și pentru adulţii care vor să-și rezolve problemele dentare de ordin funcțional și estetic.

Durata tratamentului în funcție de tipul de aparat dentar

În funcție de aparatul dentar pe care ți-l recomandă medicul stomatolog ortodont, durata tratamentului poate varia. De exemplu, dacă aparatul dentar este realizat din brackeți metalici sau din brackeți fizionomici din safir, durata de purtare a acestuia poate fi chiar și de 6 luni. Asta în cazul în care există un număr mic de dinți strâmbi sau dacă spațierea dintre aceștia este una minimă. Un alt exemplu de aparat dentar este cel Invisalign (invizibil), care este realizat din gutiere transparente. Durata acestuia poate fi una mai îndelungată față de un aparat dentar clasic, deoarece necesită o cooperare minuțioasă între pacient și medic. Totodată, gutierele trebuie purtate non-stop, timp de câteva săptămâni, după care va fi necesară schimbarea acestora, în funcție de recomandările medicului.

Cât se ține aparatul dentar este o informație pe care pacientul o va afla mai precis în cabinetul medicului ortodont.

Alți factori care influențează durata tratamentului

 • Gravitatea anomaliei dentare sau dento-alveolare;
 • Eventualele probleme existente în cavitatea bucală a pacientului (os mai gros în zona unde trebuie să se miște dinții, fren localizat sub limbă, anumite obstacole anatomice);
 • Durata și ritmul de aplicare al forțelor ortodontice (importante mai ales în cazul aparatelor mobilizabile, atunci când suntem dependenți de complianța pacientului în a purta aparatul).

Avantajele tratamentului de îndreptare a dinților vs durata

Tratamentul de îndreptare a dinților cu ajutorul aparatului dentar presupune trei aspecte generale, și anume:

 • ortodonția pentru copii, care asigură o dezvoltare armonioasă a dinților;
 • ortodonția pentru pacienții care prezintă boala parodontală;
 • ortodonția, care este recomandată pacienților înaintea fazei de protezare.

Pe lângă rezultatele estetice pe care ți le oferă tratamentul ortodontic, este bine să mai știi că acesta ajută și la corectarea mușcăturii. În plus, prin stimularea uniformă a țesutului de susținere a dintelui se evită și pierderea timpurie a dinților. Un alt avantaj destul de important al tratamentului cu aparat dentar este că redistribuie spațiul dintre dinți, atunci când ai nevoie de o protezare eficientă.

pacient cu aparat dentar metalic cu dinți aliniați zâmbește

Aparat dentar fix cu brackeți metalici

Cât de des trebuie să mergi la medic pe durata tratamentului cu aparat dentar

După montarea aparatului dentar, vizitele la medicul ortodont pot fi stabilite la intervale de timp diferite. Spre exemplu, în cazul unui pacient care are dinții înghesuiți sau strâmbi și optează pentru un aparat dentar metalic pe arcadă, tratamentul poate să dureze în jur de un an și jumătate. În tot acest timp, pacientul vine la medicul ortodont de 16-18 ori, la o lună sau o lună și jumătate. Aceste vizite sunt stabilite împreună cu medicul specialist ortodont pentru activările brackeților.

Un alt aparat dentar asemănător celui metalic, dar mai puțin vizibil, este aparatul dentar Safir. Acest tip de aparat este recomandat pacienților care își doresc să își îndrepte dinții fără ca oamenii din jur să observe purtarea acestuia. Un alt exemplu, un pacient care a optat pentru acest tip de aparat dentar, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, a obținut dantura dorită în doar un an de zile. În tot acest timp, acesta a venit la medicul specialist ortodont pentru activările de aparat de 10 ori.

Pe lângă activările brackeților, la câteva luni se recomandă și o igienizare profesională, pentru o curățare în profunzime a danturii, dar și a aparatul dentar, cu ajutorul unor tehnici și aparaturi moderne. De cele mai multe ori, pacienții nu reușesc să își curețe foarte bine dinții prin periaj dentar sau prin utilizarea mijloacelor auxiliare. Acest lucru duce la acumularea tartrului și a plăcii bacteriene. Pentru a igieniza în profunzime întreaga dantură, medicul îți poate recomanda un detartraj și un periaj dentar profesional.

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pe lângă aceste două tipuri de aparat dentar, mai există și alte tipuri de aparate ortodontice, precum: aparat dentar Incognito și aparat dentar invizibil Invisalign. Acestea sunt aparate dentare moderne, ce asigură rezultate sigure și eficiente.

Uneori este nevoie de înălțătoare pentru aparatul dentar. Acestea au rolul de a îmbunătăți alinierea și nivelarea arcadei mandibulare. Timpul în care se vor îndrepta dinții va fi, de asemenea, scurtat, iar întregul proces va fi eficientizat.

Cât costă să îți îndrepți dinții cu aparat dentar

Prețul aparatelor dentare moderne diferă de la un model la altul. Astfel, un aparat dentar cu brackeți metalici începe de la 3300 de lei per arcadă, un aparat dentar realizat din brackeți ceramici Safir costă 4800 de lei per arcadă, în schimb, aparatele dentare invizibile sau transparante, precum aparatul dentar invizibil Incognito, costă 11500 de lei, iar cel Invisalign (transparent) costă 25500 de lei. Ce trebuie să ai în vedere este faptul că aparatul dentar este o investiție pe termen lung pentru sănătatea orală, dar și generală. Alegerea aparatului ortodontic se face doar împreună cu medicul ortodont, în urma unui consult clinic de specialitate, în cabinetul de medicină dentară.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

9 thoughts on “În cât timp se îndreaptă dinții cu aparat dentar

 1. Georgiana

  Buna seara !
  Urmează sa i pun aparat fetiței mele in partea de sus
  Și mi s a zis ca pana ii va pune și partea de jos i se vor pune 2 înălțătoare in partea de jos
  Deoarece are mușcătura inversa ocluzie
  Dvs ce Spune-ți de acest lucru

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua,

   Vă putem oferi o a doua opinie, în cadrul unei consultații de specialitate la unul dintre medicii ordontonți din echipa Clinicii Dentare Dr. Leahu. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Cluj-Napoca, Craiova și Brașov. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Adresele exacte le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/ . O zi frumoasă!

   Răspunde

 2. Alina Toma

  Bună ziua!
  Eu am aparat dentar de 2 ani.Mi s au îndreptat dinții mi a scos masele de minte dar un dinte care era foarte ieșit în afara care sa îndreptat acum iese iar merg la clinica îmi pune elastice iar se duce la poziția corectă. În partea de jos a danturii am parodontoza mi se mișcă 2 dinții am făcut tratament. Întrebarea mea este când îmi va da aparatul jos o ce o sa se întâmple cu dinții mei cei de jos și cu acel dinte care el se strâmbă cu aparatul dar fără???
  Când am venit prima data în clinica mi sa făcut o radiografie ma consult și mi sa spus ca am nevoie de aparat dentar l am pus.
  Am avut și 2 carii care le am făcut dar din păcate cariile au apărut tot în locurile acela,oare de ce nu înțeleg odată curățate și plombate masele pot apărea cariile la loc??
  Mi se tot schimba elasticile și arcurile și ca nu este muscatura corectă am purtat și niște elastice dar cât o sa mai țin aparatul?
  Ca oricum vad ca îmi apar carii dintele acela când se îndreaptă când se strâmbă de plătit plătesc și costă foarte mult.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un consult de specialitate la un medic ortodont pentru a vedea exact clinic starea dinților. Referitor la cariile dentare, acestea pot apărea și după ce s-au tratat dinții și s-au pus plombe. Trebuie să fiți foarte atentă la igiena orală, mai ales în timpul purtării aparatului dentar. Periajul dentar este important să se realizeze după fiecare masă și trebuie însoțit de utilizarea periuțelor interdentare sau ața dentară. Pentru mai multe informații și o programare, ne puteți suna la 021 9134.

   Răspunde

 3. Alina Toma

  Consult fac luna de luna doamna dar …….
  Se tot schimba elasticele acelea și tot asa înainte era medicul acum vin elevii aceia ii intrebi câte ceva se uita la tine și tac

  Răspunde

 4. Ana-Maria

  Bună ziua! Am purtat aparat dentar fix 3 ani și de 3 ani l-am și dat jos. Trebuia să port o gutiera pe timpul nopții, dar de vreo 9 luni nu am mai purtat-o. Sunt însărcinată în 41 de săptămâni și ar trebui să nasc de acum, de o zi mă dor foarte tare dinții care au fost îndreptați, are legătură cu sarcina sau cu apropierea travaliului?
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este posibil să aibă legătură cu apropierea nașterii. Vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră ginecolog.

   Răspunde

 5. Lupe Sărac Monica

  Mi am pus bracketi Damon transparenți pe arcada de jos de aproape 2 luni. Pe mine ma deranjează îngrozitor non stop. Durerea/ tensiunea este constanta de când mi i am pus. Am fost in acest interval la strâmtat o data și nu am simțit nicio diferența, in sensul ca durerea/ tensiunea e la fel de neplăcuta din ziua in care i am montat. Și după ce mi a facut stramtarea eu nu am simțit nici o diferența, la fel ma dureau si înainte. Toți oamenii care au sau au avut bracketi spun ca după montare si după fiecare stramtare simt o tensiune câteva zile iar apoi nu mai ai niciun disconfort. Eu nu mai înțeleg nimic, sunt eu nebuna sau praf cu psihicul? deși nu am cum sa mi imaginez o durere( am avut o grămada de operații si le am suportat remarcabil as zice) sau ce se întâmpla in cazul meu? In plus, bracketii Damon transparenți sunt imensi, mult mai mari decât cei metalici, niște pietroaie care ma incomodează si prin dimensiune. Va rog sa ma lamuriti dacă situația mea e normala

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a merge la încă un medic ortodont pentru a cere o a doua opinie. Acesta va analiza dantura și aparatul dentar și vă va spune dacă este normal să simțiți această tensiune constantă și care este cauza ei. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777