În cât timp se vindecă locul după o extracție dentară

 

Medic stomatolog in stanga, asistent in dreapta, pacient in mijloc in cabinetul de medicina dentara
Procesul de vindecare după o extracție dentară depinde foarte mult și de cât de severă a fost procedura, dar și de cum reacționează organismul fiecărui pacient.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 31 | 6 aprilie 2022

Vizualizat de 33.204 utilizator/i

Extracția dentară este o intervenție chirurgicală care se realizează atunci când un dinte afectat nu mai poate fi salvat prin intermediul altor tratamente stomatologice. Ceea ce trebuie să știm este că procedurile folosite de medicii stomatologi și aparatura medicală au evoluat foarte mult în ultimii ani, iar astăzi putem beneficia de tratamente stomatologice sigure, foarte precise și cu un grad ridicat de confort.

Haideți să aflăm când sunt necesare extracțiile dentare, la ce trebuie să fim atenți pentru o vindecare mai rapidă și corectă și cum implantul dentar este soluția potrivită pentru a-ți recăpăta sănătatea dentară și zâmbetul.

Când sunt necesare extracțiile dentare

Atunci când aflăm că extracția dentară este necesară pentru sănătatea danturii noastre poate fi un moment dificil, mai ales că este considerată una dintre cele mai dureroase proceduri stomatologice. În prezent, însă, această procedură este realizată doar atunci când tratamentul de canal realizat la microscop nu mai este o soluție. Extracția dentară, asemenea multor interveții stomatologice este realizată sub anestezie locală pentru a oferi pacienților un confort maxim.

Extracția este ultima soluție, noi încercăm să păstrăm dintele pe arcadă cât mai mult timp posibil. Sunt însă și situații când dintele nu mai poate fi salvat, de exemplu, atunci când dintele prezintă o fractură, când are o infecție foarte mare sau când rădăcina dintelui nu mai poate fi salvată prin tratament endodontic. Extracția se face cu anestezie locală, iar pacientul nu simte durere în timpul intervenției.

În cât timp se vindecă locul după o extracție dentară

Succesul unui tratament depinde atât de modul în care a fost realizat, cât și de grija pe care o are pacientul după intervențiile stomatologice. În acest caz, este important ca în primele zile după procedura chirurgicală să acordăm o atenție sporită atât alimentației, cât și igienei orale.

Atunci când dintele este extras, în locul său râmâne un loc gol, iar acest spațiu este numit de către medicii stomatologi alveolă dentară. Această alveolă goală este situată atât la nivelul gingiei care înconjoară dintele, cât și la nivelul osului maxilar.

Procesul de vindecare după o extracție dentară depinde foarte mult și de cât de severă a fost procedura, dar și de cum reacționează organismul fiecărui pacient. Dacă în cazul gingiei putem discuta de capacitatea sa de a se vindeca în câteva zile sau săptămâni, în cazul osului maxilar refacerea este mult mai lentă, aproximativ 6 luni de la intervenție.

Ce trebuie să faci pentru o vindecare rapidă și corectă

Sfaturile oferite de medicii stomatologi sunt foarte importante pentru o vindecare rapidă și corectă. În cazul oricărui tratament dentar, între pacient și medicul stomatolog se formează o muncă de echipă, astfel încât rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor.

Este recomandat ca în primele 24 ore după intervenție să evităm clătirea gurii pentru a nu îndepărta cheagul de sânge format în locul extracției, să nu consumăm alimente sau băuturi fierbinți, să avem o alimentație lichidă ori semi lichidă și să nu atingem zona respectivă cu limba ori cu mâna. Este important ca locul de unde a fost scos dintele să fie menținut cât mai curat cu putință. Locul extracției nu trebuie periat cu putere, pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge. Se folosește o periuță moale începând cu a doua zi după intervenție.

De asemenea, în perioada imediat următoare extracției dentare este important să urmăm tratamentul medicamentos prescris de către medic. Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă la igiena orală.

Implantul dentar – soluția pentru înlocuirea unui dinte sau a unei măsele

Trebuie să știm că implantul dentar este o rădăcină artificială, plasată în locul unui dinte lipsă, în osul mandibular sau maxilar, care se integrează perfect în structura osoasă propriu-zisă.

Aproape orice persoană care a pierdut unul sau mai mulți dinți din varii motive, poate beneficia de un implant dentar. Trebuie spus că un om care a rămas fără o parte dintre dinți îi suprasolicită pe cei rămași și riscă să mai piardă și din aceștia. În plus, osul se poate retrage. Implantul dentar ajută la menținerea integrității osului, deoarece funcționează ca un dinte natural și stopează migrarea și înclinarea dinților vecini. Un alt avantaj al implanturilor dentare îl constituie estetica, deoarece arată ca dinții naturali, iar pacienții nu resimt o senzație de artificial.

În momentul în care dintele natural a fost pierdut este recomandat să îl înlocuim cât mai repede cu un implant dentar. În caz contrar, cu timpul, dinții vecini se înclină pentru a acoperi spațiul rămas liber, iar întreaga mușcătură se modifică. Odată cu pierderea dintelui natural, osul începe să se macine, iar volumul osos scade considerabil. Tocmai de aceea, tratamentul cu implant dentar într-o zi reprezintă cea mai sigură și eficientă soluție.

De asemenea, implanturile dentare sunt extrem de durabile. Astăzi, implantologia a evoluat extrem de mult și dacă sunt îngrijite în mod corespunzător, implanturile durează și zeci de ani. Implanturile reproduc în proporție de circa 95% capacitatea naturală de a mușca și mesteca.

Chiar dacă pare greu de crezut, implanturile dentare îi pot ajuta pe posesori să vorbească mai bine. Multe persoane în vârstă folosesc proteze parțiale sau complete, detașabile, care sunt voluminoase și cu care pot cu greu să vorbească. Unul sau mai multe implanturi dentare ar rezolva aceste inconveniente.

Cu ajutorul tratamentului cu implant dentar și stima de sine a pacienților crește. De exemplu, atunci când unei persoane îi lipsesc mai mulți dinți, obrazul îi „cade”, iar fața pare mai îmbătrânită. Cu ajutorul implantului, aspectul fizic se îmbunătățește considerabil.

Care este momentul ideal după extracție pentru inserarea unui implant dentar

Medicii specialiști de chirurgie dento-alveolară recomandă pacienților ca dintele pierdut, în urma unei extracții dentare să fie cât mai rapid înlocuit. Acest lucru se poate realiza atât în cadrul aceleași ședințe, ce implică extracția, sau maxim la 2 luni după intervenția de înlăturare a dintelui. Este foarte important ca dintele să fie înlocuit cât mai curând posibil cu un implant, deoarece funcția de masticație nu va suferi modificări și ne putem bucura de o dantură sănătoasă și un aspect plăcut al zâmbetului pentru mult timp.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

31 thoughts on “În cât timp se vindecă locul după o extracție dentară

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! În cazul în care aveți o infecție la nivelul rădăcinii unui dinte, iar acesta nu se mai poate salva, medicul va efectua extracția dentară, va curăța locul unde s-a extras cu soluții dezinfectate și va stabili dacă se va putea pune implantul pe loc sau se va aștepta câteva săptămâni.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Se pot face extracții dentare la toți dinții în aceeași ședință, în cazul în care aceștia sunt afectați de infecții dentare și boala parodontală. În cazul în care este vorba de extracții ce presupun molarii de minte, atât din partea stânga, cât și din partea dreapta, aceștia se vor extrage pe rând de către medicul chirurg. Adică într-o ședință se va efectua extracția molarului de minte din stânga, iar în a doua ședință se va face extracția molarului din dreapta. Pentru mai multe informații și programări vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 1. Pavel Rodica

  Bună dimineața, mi-am scos un premolar retezat săptămâna aceasta, marți, am avut infecție, și am luat antibiotic toată săptămâna, ma trezesc în continuare umflata pe partea dreapta și cu dureri pe obrajul drept, nu știu dacă doar infecția ar fi cauza sau nu s-a extras tot deși mi-a arătat ca avea rădăcinile întregi, nu știu ce medicament sa mai iau, abia pot manca pe partea stânga. Va mulțumesc pentru amabilitate. O zi buna.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Dacă ați urmat tratamentul medicamentos recomandat de către medic dar umflătura și durerile nu dispar, este necesar să mergeți din nou la medicul stomatolog să vă vadă. Este posibil să fi intrat resturi alimentare în zona operată și să fi făcut o infecție. Pentru mai multe informații și o programare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 2. Lucica Pasol

  Bună ziua! În urma unui tratament ortodontic pe canal am pierdut 4 dinți din greseala medicului a depășit radacina dinților, au decis că nu mai e nimic de făcut și mi-a propus extracție am scos unul în februarie durerea tot a continuat după unul în luna mai și următorul în iunie am așteptat toată vara în speranța că va dispărea durerea..dar din păcate tot persista pe 26 octombrie am scos pe următorul, acum problema e că simt durere pe locul extracției și pe maxilar. Fiecare dinte pe care l-am scos avea în vârful radacinei ca și un vârf de ac acum aștept să îmi facă altă lucrare. Întrebarea mea e dacă osul maxilarului o fi inflamat de tot persista durerea? Vă mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un consult stomatologic, pentru a vă vedea un medic specialist. În cadrul consultației veți afla problemele dentare cu care vă confruntați și planul de tratament potrivit. Pentru a stabili o programare în cadrul clinicilor noastre și pentru a discuta cu un medic specialist, ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Adresele exacte ale clinicilor le puteți găsi aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/ . O zi frumoasă!

   Răspunde

 3. Doru

  Buna seara.Am facutt o extractie in urma cu o saptamana la un dinte.Cand pot face implant in acel loc si in locul vecin unde extractia a avut loc in urma cu cativa ani.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Puteți face implant dentar oricând doriți. Implantul se poate insera chiar și în aceeași ședință cu extracția dentară.

   Răspunde

 4. Mariana Faler

  Bună ziua! mi-am extras un dinte, aveam infecție, nu mai putea fi recuperat, după care m-a cusut. După 8 zile am mers șa îmi scoată ațelem dar, seara, în jurul orei 20 am simțit că ceva mă deranja (a mai rămas o ață la gingie). Sunt programată în continuare la dentist peste 7 zile. E târziu să-i spun atunci medicului sau să merg mai devreme.
  De fel sunt exagerat de fricoasă si n-aș vrea să mi se întâmple ceva rău.
  Mulțumesc. Vă rog din suflet să-mi răspundeți pe a-mi.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este în regulă, nu vă faceți griji. Îi puteți spune medicului stomatolog și peste 7 zile. Dar foarte important până ce ajungeți la medic să vă curățați foarte bine zona unde s-a extras dintele, să vă periați gingia ușor cu o periuțe moale și să clătiți gura cu apă de gură.

   Răspunde

 5. Jean

  Bun găsit! Mi-am scos un premolar la a cărui rădăcină aveam infecție. La clinica de aici din Târgu Jiu unde vreau sa-mi fac implantul nu am putut avea o programare decât la 3 luni după această extracție, care am facut-o la un alt cabinet stomoatologic. Dumneavoastră spuneți că e necesar să se facă implantul la maxim 2 luni. Este vreo problemă daca se efectuează la 3 luni de la extractie? Mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este în regulă să se facă implantul și după 3 luni. Nu este recomandat să se stea fără implant mai mult de 6 luni, deoarece osul începe să se resoarbă și va fi nevoie și de adiție de os.

   Răspunde

 6. Maria

  Bună seara! Mă numesc Maria, am 42 ani și vreau să vă întreb dacă am un implant dentar pe canalul sinusului și as vrea să îl scot, deoarece îmi creează probleme, în cât timp se vindeca locul?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la o consultație de specialitate pentru a vedea starea implantului dentar și ce este de făcut cu acesta pentru a nu mai creea disconfort. Locul după orice intervenție chirurgicală, extracție sau implant, se va vindeca în decursul a 2 săptămâni. Pentru o programare sau informații suplimentare, ne puteți contacta la 021 9134.

   Răspunde

 7. Iana Alina

  Bună seara! Este normal sa mai doare exrractia unei masele de minte si dupa 7 zile? Aceasta era cariata, la prima extracție s a rupt iar la cea de a doua medicul a reușit sa o scoate dar extrem de greu,dupa 3 anestezii si o ora pe scaunul medicului. Am luat antibiotic 5 zile si antiinflamator inca mai iau. Mulțumesc frumos!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Dacă durerile încă persistă, vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic, pentru ca un medic specialist să identifice cu ce probleme vă confruntați. Pentru programări, ne puteți contacta la 021 9134.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Da, în unele cazuri, implantul poate să nu fie primit de către organismul unui pacient. Deși mulți cred că poate fi vorba despre o eventuală intoleranță a organismului la titan, cauzele pot fi multiple. Maximum 2% dintre pacienți pot respinge implantul şi asta numai dacă pacientul are o alergie la obiecte din metal, are o igienă orală deficitară, neglijentă sau dacă procedura nu a fost realizată corect. În clinicile stomatologice Dr. Leahu rata de succes a implanturilor este de 100 % pentru că folosim tehnologia PRGF, prin care pacientul se vindecă de 7 ori mai repede. Dacă sunt respectate indicațiile post operatorii, igiena orală este menținută corespunzător și vă prezentați la controale, complicațiile sunt inexistente.

   Răspunde

 8. Catalina

  Buna ziua …am avut o extractie de masea acum 7 zile dar durerea inca persista…ca niste pulsatii…tot cu gat si tampla…am fost la control…si mi-a zis ca nu am nimic acolo nici infectie nici rest ramas…mi-ar fi zis ca atunci cand a facut extractia a doat un pic mai dificila si mi-a deranjat dintele din fata maselei scoase…si durerea ar proveni de la ea…Intrebarea mea este cam in cat timp ar ceda aceasta durere? iau antiinflamatoare dar nu isi fac 100% efectul

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Dacă durerile vor mai persista, vă recomandăm să cereți o a doua opinie medicală. Astfel, veți beneficia de încă o opinie specializată, care vă poate oferi mai multe informații referitoare la cauza care provoacă durrerea și o altă variantă de tratament care să stopeze disfonfortul. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

 9. Any

  Buna ziua! Am extras toata partea de jos, stanga si dreapta sus, in luna decembrie *23 (boala parodontala). Dupa acest procedeu (prin sedare), din loc in loc, din gingie imi apar excrescente osoase care au penetrat sau nu gingia, si sunt dureroase. Nu pot aplica proteza din cauza durerii data de aceste cresteri osoase (dor si la periaj).
  Care ar fi cauza aparitiei lor?
  Ar trebui extrase? Nerezistand la anestezia locala, va trebui sa aleg iarasi sedarea…
  Daca trebuiesc extrase exista posibilitatea aparitiei altora?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a merge la un consult stomatologic pentru ca medicul specialist să analizeze zona din care au fost realizate extracțiile, pentru a vă pune un diagnostic corect și pentru a vă spune care este tratamentul potrivit pentru dumneavoastră. Acesta vă va comunica dacă acelea sunt niște resturi osoase ce trebuie îndepărtate sau dacă sursa durerii este alta. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți suna la 021 9777.

   Răspunde

 10. Oana Luchian

  BUNA DIMINEAȚA. AM SCOS LUNI O MASEA DE MINTE SI ALTE DOUA MASELE (RADACINI ) RESTURI . DUREREA PERSISTA DE SI SUNT 5 ZILE DE LA EXTRACTIE . ESTE NORMAL ??? MA DOARE MAXILARUL.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este normal ca durerea să persiste câteva zile după extracție, iar în caz de nevoie se poate administra și un antiinflamator. Însă, pentru o recuperare corectă, este foarte important să țineți cont de recomandările medicului stomatolog, iar dacă durerea persistă chiar și după o săptămână de la extracție, cu aceeași intensitate, recomandarea noastră este de a programa un consult stomatologic pentru a verifica dacă a apărut o inflamație în zona respectivă.

   Răspunde

 11. florina

  buna ziua! in urma cu o luna si o saptamana am scos 3 masele , din care una era implant (era infectie sub el). la cateva zile dupa extractie , am facut infectie , m-a curatat si cusut. problema este ca dupa atat timp operatia este rana deschisa, sangerez in continuare si doctorii dau din umeri, nu inteleg de ce. nu sunt in romania, le’am scos in Spania. dureri am si acum, calmantele deja nu mai dau randament. care ar putea fi cauzele de nu se prinde operatia _ multumesc frumos.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Recomandarea noastră este de a cere o a doua opinie medicală, din partea unui alt medic specialist în chirurgie orală, cât mai repede. Este posibil ca infecția să nu fi fost eliminată din zona respectivă și acesta să fie motivul pentru care procesul de vindecare nu își urmează cursul firesc. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! În cazul unei intervenții complexe de chirurgie dentară, care presupune și sedare conștientă, se pot realiza mai multe extracții. Însă, pentru a vedea care este cea mai potrivită metodă pentru dumneavoastră, este indicat să cereți sfatul medicului specialist. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777