Inamicii principali care duc la parodontoză

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 23 iunie 2016

Vizualizat de 1.931 utilizator/i

Parodontoza este una dintre cele mai frecvente, dar și  grave afecțiuni stomatologice întrucât, netratată la timp, duce la pierderea dinților. 8 din 10 români suferă de această boală, iar mai bine de jumătate dintre pacienţii cu boală parodontală nu au împlinit încă 45 de ani. Doar 8% dintre cei care primesc diagnosticul ajung să se trateze.

Principalele cauze ale apariției parodontozei sunt placa bacteriană şi tartrul, însă există și alți factori de risc care favorizează declanșarea bolii parodontale.  

Frecvent sunt incriminaţi diverşi factori precum cei genetici, hormonali, psihologici, bolile profesionale, stilul alimentar şi de viaţă nesănătos, frica de dentist, fumatul.

Cauzele apariției parodontozei:

1.Placa bacteriană şi tartrul

Placa bacteriană se prezintă sub forma unei pelicule compusă în principal din bacterii. Placa dentară se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente intră în contact cu bacteriile din cavitatea bucală.

Placa dentară care rămâne pe dinți mai mult de două – trei zile se întărește sub linia gingiei și formează tartrul. Tartrul face ca placa dentară să fie dificil de înlăturat. Experiența medicilor  dentisti din clinicile stomatologice Dr. Leahu confirmă că 80% din problemele dentare pot fi evitate cu un simplu detartraj dentar, facut o dată la 6 luni.

2.Frica de dentist

Cauzele apariției bolii parodontale sunt numeroase și diverse, însă unii factori ar putea fi identificați din timp, dacă ne-am prezenta la controalele de rutină.

Știai că doar  5% dintre români merg la un cabinet stomatologic preventiv? Iar această conduită poate duce la urgențe stomatologice, dureri și tratamente costisitoare.  Pacienții se programează, de obicei, la cabinetul stomatologic în momentul în care apare durerea sau dinții încep să cadă. De aceea, noi iți recomandăm sa  ai grijă de zâmbetul tău și să mergi regulat la un consult o dată la 6 luni.

Nu ezita să îți faci o programare la unul dintre cabinetele stomatologice Dr. Leahu.

  1. Fumatul

Nu contează câte țigări fumezi pe zi. Este suficient ca nicotina să acționeze asupra vaselor de sânge din cavitatea bucală. Astfel, orice leziune apărută la nivelul gingiei, va trece mult mai greu, deoarece apar modificari la nivelul țesuturilor și acestea nu se mai pot hrăni și apăra corespunzator. Iar in cazul de față, în funcție de gravitate, se pot impune tratamente stomatologice mai complexe.

Mai sunt și alți factorii la care trebuie să fim atenți când vine vorba de parodontoză:

  • diabetul
  • vârsta înaintată
  • stresul
  • fluctuațiile hormonale

Controalele periodice regulate la cabinetul stomatologic sunt esențiale pentru păstrarea sănatatii dinților, a gingiilor și depistarea parodontozei. Este recomandat ca frecvența acestora sa fie de două ori pe an. La Clinicile stomatologice Dr.Leahu avem un specialist ce întocmește un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

 

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777