Îndreptarea dinților. Este sau nu posibilă fără aparat dentar?

 

indreptarea dintilor fara aparat dentar in cabinetul stomatologic
Îndreptarea dinților se poate realiza fără apaat dentar, cu ajutorul medicului specialist protetician și a aparaturii moderne digitale.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 2 | 18 august 2021

Vizualizat de 7.824 utilizator/i

Te-ai întrebat vreodată dacă îndreptarea dinților este posibilă fără aparat dentar? Răspunsul poate fi diferit pentru fiecare persoană în parte, în funcție de nevoile și dorințele sale. Medicul stomatolog specialist în ortodonție dentară este cel care îți poate recomanda un plan de tratament personalizat, cu aparat dentar pentru a rezolva problemele de poziționare ale dinților sau pentru a corecta mușcătura. Însă, atunci când problemele de aliniere ale dinților nu sunt unele foarte mari, iar tu îți dorești un zâmbet perfect, poți alege și alte tratamente stomatologice. Descoperă care sunt opțiunile pe care le poți alege atunci când îți dorești să obții o dantură perfectă, cu dinți aliniați și frumoși.

Când este recomandat să-i faci o vizită medicului ortodont?

În primul rând, este foarte important să știi că vizitele la medicul stomatolog sunt necesare de cel puțin două ori pe an, la fiecare șase luni. În cadrul unor astfel de vizite, medicul stomatolog generalist verifică sănătatea danturii și realizează o igienizare profesională, care are rolul de a curăța în profunzime dantura și de a elimina placa bacteriană și tartrul dentar care pot duce la apariția afecțiunilor orale. De asemenea, în cadrul acestor vizite periodice medicul stomatolog generalist îți explică care sunt problemele dentare cu care te confrunți și, dacă este cazul, îți recomandă să programezi o vizită la un medic stomatolog specialist.

Așadar, dacă te confrunți cu probleme de aliniere, dacă ai dinți strâmbi sau înghesuiți ori dacă nu ai o mușcătură corectă, atunci ți se va recomanda consultul realizat de către un medic stomatolog, specialist în ortodonție și ortopedie dentară. Dacă problemele de aliniere ale dinților tăi nu influențează funcționalitatea danturii, ci doar estetica zâmbetului, atunci este indicat să îi explici medicului tău stomatolog cum îți dorești să arate zâmbetul tău, pentru a-ți putea recomanda un plan de tratament personalizat.

Rolul aparatului dentar este acela de a îndrepta dinții și de corecta mușcătura. Acesta este indicat în cazul în care te confrunți cu dinți strâmbi, înghesuiți sau care au spații mari între ei. Astfel, dacă observi faptul că dinții tăi sunt înclinați, suprapuși sau poziționați mult mai în exterior sau în interior, cel mai probabil ai nevoie de un aparat dentar. Un alt aspect care îți indică dacă ai nevoie să programezi o vizită la medicul ortodont este mușcătura. În mod normal, atunci când ai gura închisă, dinții de sus trebuie să îi atingă perfect pe cei de jos. În cazul în care rămâne un spațiu mult prea mare între aceștia, este indicat să ceri sfatul specialistului.

De asemenea, este recomandat să mergi la medicul ortodont dacă te confrunți periodic cu dureri sau disconfort în zona articulației tempora-mandibulare, adică în zona din apropierea urechii. Disconfortul poate fi provocat de o mușcătură incorectă, care necesită un tratament cu aparat dentar.

Medicul ortodont este întotdeauna cea mai potrivită persoană care îți poate recomanda un tratament cu aparat dentar. Dacă nu ești sigur că ai nevoie de o vizită la medicul specialist, îi poți explica medicului tău stomatolog care sunt probleme cu care te confrunți, astfel încât acesta să îți poată recomanda care sunt pașii pe care îi poți urma pentru a obține o dantură sănătoasă și frumoasă.

Este sau nu posibilă îndreptarea dinților fără aparat dentar?

Așa cum am văzut, îndreptarea dinților este posibilă fără aparat dentar, în cazul în care problemele de aliniere ale dinților tăi nu influențează funcționalitatea danturii, ci doar estetica acesteia. De exemplu, dacă ai diastemă dentară, strungăreață, așa cum este cunoscută de către cele mai multe persoane, este posibil să obții un zâmbet perfect fără a purta un aparat dentar. Cum se poate realiza acest lucru? Simplu, cu fațete dentare. Odată ce ai strungăreață, adică un spațiu inestetic al dinților din față, se poate trata cu ajutorul tratamentului cu fațete dentare.
Cu toate acestea, planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de nevoile și de dorințele sale. Așadar, doar medicul stomatolog îți poate recomanda opțiunea de tratament care ți se potrivește.

Care sunt modalitățile recomandate pentru îndreptarea dinților?

Având în vedere faptul că domeniul stomatologiei a evoluat din ce în ce mai mult în ultimii ani, în ziua de astăzi poți beneficia de diverse tratamente stomatologice care să te ajute să îți îndeplinești visul, și anume acela de a obține zâmbetul perfect. Iată care sunt două dintre cele mai cunoscute și mai des aplicate tratamente.

Aparatul dentar

Aparatul dentar nu mai reprezintă o noutate în domeniul stomatologiei. Acesta este cunoscut pentru rezultatele spectaculoase pe care le poate oferi. Așa cum am văzut mai sus, tratamentul cu aparat dentar este recomandat de către medicul ortodont, în cazul în care pacienții se confruntă cu o aliniere incorectă a dinților. Deși există cazuri în care pacienții amână sau chiar refuză tratamentul cu aparat dentar din cauza anumitor temeri precum: disconfortul creat de aparatul dentar sau durata tratamentului, este foarte important să știi faptul că aparatele dentare moderne te pot ajuta să obții zâmbetul mult visat, cu un disconfort minim, într-o perioadă mult mai scurtă de timp. De asemenea, estetica zâmbetului în timpul tratamentului nu mai reprezintă o problemă, deoarece în ziua de astăzi poți apela chiar și la aparatele dentare invizibile.

Fațetele dentare

Dacă te confrunți cu probleme minore de aliniere și îți dorești un zâmbet perfect, poți apela cu încredere la tratamentul cu fațete dentare. Fațetele dentare înseamnă, de fapt, lucrări protetice foarte fine atașate pe fața exterioară a dinților. Acestea reprezintă o soluție optimă și rapidă pentru obținerea unui zâmbet strălucitor și, în același timp, natural. Fațetele dentare sunt recomandate de către un medic specialist protetician și se pot realiza atât în cadrul laboratorului de tehnică dentară, cât și în cabinetul stomatologic, cu ajutorul unei aparaturi complet digitale, CEREC CAD/CAM.

Tipuri de aparate dentare moderne

Îndreptarea dinților fără aparat dentar este posibilă, însă doar în unele cazuri. Tocmai de aceea, este foarte bine să știi că există mai multe tipuri de aparate dentare moderne care te ajută să uiți de grijile cu privire la estetica din timpul tratamentului.

Aparatul dentar Invisalign este o opțiune potrivită pentru toate acele persoane care au nevoie de un tratament ortodontic, dar nu își doresc ca aparatul dentar să fie observat de către persoanele din jur. Invisalign este un aparat dentar ce constă într-o serie de gutiere transparente, personalizate pentru fiecare etapă a tratamentului. Gutierele poartă denumirea de alignere profesionale și sunt, de fapt, aparate dentare detașabile ce se schimbă odată cu schimbarea poziției dinților.

De asemenea, aparatul dentar Incognito reprezintă o altă opțiune de tratament pentru persoanele care își doresc discreție. Incognito este un aparat dentar special, deoarece este montat pe partea din spate a dinților, și nu pe cea din față, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de aparate dentare fixe. Brackeții sunt 100% personalizați și sunt realizați dintr-un aliaj de aur, oferind un confort ridicat și, totodată, scăzând riscul apariției posibilelor reacții alergice.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Îndreptarea dinților. Este sau nu posibilă fără aparat dentar?

 1. Viorelia

  Bună ziua! Am o întrebare, dacă am un dinte care sta un pic mai în fată și vreau să îl îndrept ce trebuie să fac? E nevoie de aparat dentar doar pentru un dinte sau există și alte soluții ? Mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Da, este nevoie de un aparat dentar. Aparatul dentar nu numai că ajută la îndreptarea dintelui respectiv, dar corectează și mușcătura, deoarece atunci când nu avem dinții aliniați corect, mușcătura este modificată. Vă recomandăm să veniți la un consult de specialitate pentru a vă vedea și discuta cu un medic specialist ortodont cu privire la tratamentul potrivit dumneavoastră. Vă puteți programa la 021 9134.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777