Vizualizat de 1.263 utilizator/i
Gingia este o parte foarte importantă a cavității orale. Aceasta acoperă osul maxilar și este formată dintr-un țesut fibros, puternic vascularizat. În mod normal, gingia este fermă și are culoarea roz. În unele cazuri, la baza dintelui, pot exista zone unde tesutul este mai sensibil, dureros, de culoare roșiatică. În această situație, pacientul se confruntă cu o inflamație a gingiei, mai mult sau mai puțin serioasă, care necesită consult de specialitate.
Care sunt principalele afecțiuni care pot apărea la nivelul gingiei?
- Gingivita este o inflamație a gingiei, cauzată adesea de acumularea bacteriilor orale care provoacă iritarea și inflamarea țesutului gingival. Apariția acestei afecțiuni este favorizată de factori precum placa bacteriană și tartru. Din cauza unei igiene orale precare, placa bacteriană elimină toxine care produc inflamația gingiei.
- Boala parodontală este o boală inflamatorie care distruge țesuturile de susținere ale dinților. Principala cauză a acestei afecțiuni este acumularea bacteriilor sub formă de placă bacteriană, o peliculă invizibilă ce poate fi îndepărtată doar prin igienizarea profesională realizată de medicul dentist. Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe suprafața dinților, cu atât vor afecta mai mult țesutul și va apărea, în primă fază, inflamația gingiei. După aceea, cu cât se acumulează mai multe bacterii, cu atât vor apărea infecții serioase, care pot duce la pierderea țesutului osos și, implicit, la pierderea dinților.
Pentru a avea dinți frumoși și sănătoși cât mai mult timp, este important să mergem la medicul dentist de îndată ce observăm primele semne de inflamație a gingiei.
Ce factori pot afecta sănătatea gingiei?
- Principalul vinovat de inflamația gingiei este placa bacteriană. Aceasta este cauzată de o igienă orală deficitară. În timp, placa bacteriană se acumulează, formând tartru, care nu poate fi îndepărtat prin simplul periaj, fiind necesară intervenția medicului dentist.
- Fumatul poate fi și el un factor iritant pentru gingie, întrucât scade puterea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și încetinește vindecarea țesuturilor.
- Alimentația joacă un rol foarte important în menținerea sănătății gingivale. Spre exemplu, o alimentație săracă în vitamina C poate cauza inflamația gingiei și a limbii. De asemenea, o dietă care constă în consumul exclusiv al alimentelor moi, semipreparate, nu stimulează gingiile, favorizând astfel depunerea bacteriilor.
- Modificările hormonale prin care trece corpul nostru în anumite perioade, cum ar fi menopauza sau sarcina, pot provoca sensibilitatea și chiar inflamația temporară a gingiilor.
Sfaturi utile pentru gingii sănătoase pentru cât mai mult timp:
- Respectă cu seriozitate regulile de igiena orală. Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi, inclusiv seara înainte de culcare. Utilizează o periuță soft sau medium și evită mișcările orizontale pentru a nu răni gingia. Nu este indicat să folosești o pastă de dinți abrazivă, deoarece poate cauza inflamația gingiei.
- Scapă de obiceiurile vicioase, cum ar fi rosul unghiilor sau al pixurilor și evită utilizarea scobitorilor. Acestea pot răni gingia. În schimb, folosește regulat ața dentară.
- Nu uita de vizita periodică la medicul stomatolog și de igienizarea profesională. De asemenea, este indicat să efectuezi și o parodontometrie, care îți va spune exact în ce stare se află gingia ta.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023