search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Inhalosedarea – sau cum poți fi relaxat cu adevărat în cabinetul stomatologic

 


De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 11 decembrie 2017

Vizualizat de 675 utilizator/i

Avantajele omului modern sunt evidente, având în vedere tehnologia pe care o are la dispoziție pentru a-i face viața mai confortabilă, implicit pentru a-l scăpa de conceptul pierderii timpului. Acesta are parte, în afară de tehnologie de din ce în ce mai multă informație. Omul modern își dorește să cunoască, să știe, să afle și are acces aproape nelimitat la informație, informație care ne ajută să avem parte de cele mai bune tratamente și pe care  o putem folosi în beneficiul nostru.

Pentru că întotdeauna vor exista pacienți care vor avea frici fondate sau nu în legătură cu vizita la un medic dentist, situația poate deveni mai ușoară cu ajutorul inhalosedării (sedarea prin inhalare) – care reprezintă mai exact, o sedare conștientă cu protoxid de azot și oxigen.

Aceasta se realizează indiferent de vârstă, atât adulților cât și copiilor care sunt anxioși în legătură cu ceea ce ține de stomatologie. Indiferent că ne referim la frică de intervenții chirurgicale/ injecții, senzație de vomă sau frica în sine – aceasta reprezintă cea mai bună soluție pentru a oferi o stare de relaxare pacientului – tocmai de aceea, inhalosedarea mai poartă numele de “funny gas” (gazul amuzant).

Astfel, cu ajutorul inhalosedării poate fi efectuată orice tip de intervenție stomatologică, pentru implanturi dentare, sinus lift, extracție sau chiar și o carie. Tot ce trebuie este ca pacientul să ceară acest lucru, sau, dacă medicul observă comportament de anxietate, îi poate recomanda pacientului încercarea acestei metode.

Procedura este foarte ușor de realizat și nu aduce complicații pacientului: acestuia i se aplică o mască pe nas, care conține amestectul de oxigen și gazul (care atenție, este neiritant) de care aminteam mai sus.

Nu exită efecte adverse ceea ce îl face un ajutor perfect, atât pentru pacient cât și pentru doctor. Pacientul nu va adormi, dar va avea o stare bună și euforică. Pentru că va fi detașat într-o mică măsură de realitate, acestuia i  s-ar putea altera percepția tactilă și vizuală și va simți stări de somnolență. Cu toate acestea, deși funcțiile organismului îi vor fi diminuate (întocmai pentru a se relaxa), el va fi conștient de ceea ce se întâmplă.

Efectul inhalosedării apare și dispare foarte ușor, în funcție de timpul în care masca se află pe fața pacientului – astfel, după întreruperea administrării, va avea nevoie de maxim 5 minute pentru a-și reveni complet. Mai mult de atât, pacientul va putea conduce fără probleme.

Pacientul ideal pentru inhalosedare este pacientul copil care iși dorește să își rezolve problemele dentare dar îi este foarte frică. Inhalosedarea nu funcționează la pacienții care nu doresc să țină măscuța pe nas. Este bine ca părintele să ii explice înainte copilului ce urmează să se facă. De asemenea, inhalosedarea se efectuază pe toată perioada tratamentului, nu cum cred mulți părinți , că aceasta se face numai cateva minute. Protoxidul de azot nu adoarme copilul, are efect de calmare a pacientului. Singurele efecte adverse care pot apărea este o ușoară stare de agitație, în cazuri foarte rare.” spune dr. Eliza Stan, medic pedodont.

Protoxidul de azot este o metodă extrem de sigură și benefică, neavând componenți toxici, ba chiar ajută pacienții care au hipertensiune arterială și poate fi folosită chiar și de oameni care au epilepsie, boli de ficat, diabet, boli de inimă etc. Aceasta este o metodă non invazivă perfectă chiar și pentru copii, care este folosită încă de la începutul secolului 20 (în Statele Unite ale Americii).

Cu toate acestea, pentru ca presupune ca pacientul să rămână conștient pe toată perioada intervenției, deci nu este foarte puternică, există posibiltiatea ca aceasta să nu își facă efectul pentru persoanele claustrofobice sau care nu se vor simți confortabil.

*Știați că…

… aproximativ 90% din tratamentele pacienților, sunt realizate de pedodonți cu ajutorul inhalosedării?

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134