Istoria stomatologiei, de la tratamentele din Antichitate, până la tehnicile dentare moderne

 

Istoria stomatologiei si cabinet stomatologie Dr. Leahu
Cabinetele stomatologice din ziua de astăzi completează istoria stomatologiei, acum ne putem bucura de un mediu foarte confortabil în care ne putem simți în totală siguranță.

De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 14 februarie 2020

Vizualizat de 2.766 utilizator/i

Atunci când ne referim la istoria stomatologiei putem vorbi atât despre tratamentele străvechi, cât și despre modul în care interesul asupra afecțiunilor dentare a devenit parte a medicinei moderne. În ziua de astăzi stomatologia este un domeniu la îndemâna oricui, indiferent de locul în care ne aflăm sau de problemele pe care le avem. Deși astăzi vizita la medicul stomatolog este o activitate cât se poate de normală, stomatologia nu a fost întotdeauna un lucru ușor, în trecut afecțiunile dentare puteau duce chiar și la probleme grave de sănătate, imposibil de tratat.

De-a lungul timpului, marile descoperiri și invenții ale domeniului medical au făcut posibilă tratarea afecțiunilor dentare, dar și dezvoltarea stomatologiei drept domeniu de sine stătător. De asemenea, problemele dentare au reprezentat un subiect important pentru societate, astfel primele dovezi ale tratamentelor stomatologice datează încă din Antichitate. Tehnicile au evoluat odată cu trecerea timpului, iar astăzi aparatura utilizată de către medicii dentiști este una de ultimă generație.

Stomatologia în Antichitate

Afecțiunile stomatologice au reprezentat o problemă încă din cele mai vechi timpuri, iar istoria stomatologiei ne confirmă acest lucru. Istoricii confirmă existența unor dovezi referitoare la durerile dentare provocate de carii și inflamări gingivale încă din jurul anilor 2750 ÎHr. Se pare că prima dovadă a unei intervenții de la nivelul cavității bucale a fost descoperită în Egipt, acolo unde a fost găsită o mandibulă cu două perforații localizate sub rădăcina primului molar. Istoricii sunt de părere că aceste perforații au fost realizate în scopul unui drenaj care să permită eliminarea unui abces de la nivelul dintelui.

Manuscrisele egiptene din anii 3700 ÎHr., atestă preocupările vremii asupra tratamentelor necesare afecțiunilor dentare. De asemenea, la începutul anilor 4000 ÎHr. se întâlnesc relatări cu privire la tratarea cariei dentare și rugăciuni destinate eliberării durerilor provocate de către acestea.

Istoria stomatologiei – Evul Mediu și tratamentele dentare

În trecut, nu existau soluții pentru înlocuirea dinților lipsă, iar extracția era singura posibilitate de a trata afecțiunile care provocau dureri și infecții. Astăzi, o simplă carie este tratată în mai puțin de jumătate de oră, în timp ce cu câteva decenii în urmă singura soluție pentru o carie ajunsă în stadiu avansat era extracția dintelui în cauză. Tratarea afecțiunilor dentare din perioada Evului Mediu devine un domeniu destinat cel mai adesea călugărilor, și nu persoanelor calificate. Între anii 1130 și 1160 edictele papale au interzis călugărilor să se mai ocupe de astfel de probleme de sănătate, de aceea extracțiile au început să fie realizate de către bărbieri, care puteau folosi instrumentele ascuțite pe care le dețineau.

Pierre Fauchard, părintele stomatologiei moderne – primele plombe dentare

Istoria stomatologiei prezintă unul dintre cele mai importante momente ale medicinei moderne are loc în anul 1685, atunci când apare primul manual dentar. La câțiva zeci de ani distanță apare și prima lucrare academică în cadrul căreia autorul Pierre Fauchard descrie stomatologia drept o profesie modernă. Lucrarea a fost scrisă în anul 1728 și a fost intitulată ,,Dentistul Chirurg”. Astfel, unul dintre părinții fondatori ai stomatologiei moderne este Pierre Fauchard, cel care a introdus în domeniul medical primele plombe dentare și a vorbit pentru prima dată despre protezele dentare.

Istoria stomatologiei și invențiile care au stat la bazele stomatologiei

Pentru ca astăzi să ne putem bucura de o mulțime de opțiuni de tratamente pentru afecțiunile dentare, de-a lungul timpului au fost descoperite numeroase invenții care au ajutat la dezvoltarea stomatologiei.

  • 1816 – Amalgamul dentar

Acesta a reprezentat prima descoperire ce a ajutat la tratarea cariilor dentare. În anul 1816, Auguste Taveau a realizat un prim amestec de amalgam dentar din monede de argint și mercur. Invenție a fost folosită ani de-a rândul în scopul umplerii dinților afectați de caria dentară.

  • 1839 – Cauciucul vulcanizat

Un impact major asupra stomatologiei l-a avut descoperirea cauciucului vulcanizat. Această descoperire a fost făcută de către Charles Goodyear în anul 1839 și a constituit baza protezelor dentare.

  • 1871 – Freza dentară

În ziua de astăzi freza dentară este un instrument folosit zilnic în cadrul intervențiilor stomatologice. Prima freză mecanică a fost patentată în anul 1871 de către James Morison Beall. În anul 1900 cabinetele stomatologice au început să folosească frezele dentare acționate electric, care au ușurat munca medicilor și au crescut confortul pacienților.

Începuturile învățământului dentar în România

În România, domeniul stomatologiei a devenit subiect de studiu în anul 1890 atunci când doctorul Pavel Macarovici a înființat la Iași prima societate a dentiștilor intitulată „Chirurgia dentistică”. La începutul secolului XX stomatologia a devenit ramură oficială a medicinei conform legii sanitare.

În anul 1919, la Cluj, a fost deschisă în cadrul Facultății de medicină prima clinică de stomatologie, iar în anul 1926 s-a organizat prima conferință în domeniu. Primul curs de stomatologie a avut loc în anul 1929, la Cluj, și permitea celor ce studiau medicina generală să se specializeze ulterior ca stomatologi.

Doctorul Dan Theodorescu obține în 1935 titlul de medic primar pentru chirurgie maxilo-facială și înființează prima secție clinică de chirurgie oro-maxilo-facială din România. Sub conducerea sa, Institutul Clinic-Stomatologic se mută la Spitalul Colentina, iar în anul 1948 Institutul se transformă în Facultatea de Stomatologie pe care o cunoaștem cu toții astăzi.

Tratamentele dentare moderne explicate

Tratamentele stomatologice de astăzi oferă posibilitatea tratării unor numeroase tipuri de afecțiuni dentare. Cele mai importante tipuri de tratament stomatologic sunt următoarele:

Implanturi dentare

Acestea reprezintă o soluție potrivită pentru acele persoane care suferă de lipsa unuia sau mai multor dinți. Implantul dentar reprezintă o rădăcină artificială, plasată în locul dintelui lipsă ce se integrează perfect în structura osoasă proprie. Implanturile dentare SKY fast&fixed, fac posibilă refacerea totală a danturii.

Aparate dentare

Tratamentele ortodontice îmbunătățesc aspectul zâmbetului, dar și problemele legate de procesul de masticație. Aparatele dentare se recomandă indiferent de vârstă pentru corectarea alinierii și poziționării dinților.

Fațete dentare

Acestea reprezintă pelicule foarte fine din ceramică de înaltă rezistență și durabilitate, care sunt aplicate pe suprafața naturală a dinților pentru îmbunătățirea aspectului estetic. Fațetele dentare sunt recomandate de către medicii stomatologi pentru acei pacienți care se confruntă cu dinți fracturați sau care prezintă goluri între ei (strungăreață) sau pentru dinți cu mici imperfecțiuni de formă sau culoare;

Coroane dentare

Acest tip de tratament protetic constă în învelirea completă a dinților deteriorați cu un material ceramic. Tratamentul are atât rol estetic, cât și de corectare a formei sau alinierii dinților. Coroanele dentare se pot atașa și implanturilor dentare, oferind forma și funcționalitatea dinților naturali.

Alte tratamente și tehnici stomatologice moderne

Istoria stomatologiei cuprinde și tratamentele complete din ziua de astăzi, potrivite pentru orice tip de afecțiune, de aceea există soluții precum punțile dentare, pentru acele persoane care au nevoie de refacerea danturii. Tratamente parodontale sunt destinate acelor persoane care suferă de afecțiuni gingivale, iar tratamentele de canal acelor pacienții care prezintă carii în stadiu avansat ce au ajuns la nervul dinților. De asemenea, există numeroase tipuri de radiografii dentare, pentru a ajuta medicii stomatologi să depisteze cauza problemelor și pentru a putea stabili un plan de tratament potrivit pentru fiecare pacient, dar și tratamente de albire dentară, pentru acele persoane care își doresc un zâmbet alb.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777