Vizualizat de 4.528 utilizator/i
Igiena orală corect realizată reprezintă un adevărat ajutor pentru imunitate și pentru sănătatea generală a organismului nostru. Pentru a ne asigura că avem o dantură frumoasă și lipsită de afecțiuni este necesar să folosim o periuță de dinți potrivită pentru noi și să avem grijă să o înlocuim atunci când este necesar.
Sfaturi pentru o igienă orală corectă
Medicii stomatologi ne explică faptul că o igienă orală corectă înseamnă o rutină zilnică a curățării danturii. Este recomandat să realizăm periajul dentar după fiecare masă sau gustare pentru a ne asigura că resturile alimentare și bacteriile sunt eliminate și nu acționează asupra dinților noștri. Cu toate acestea, o igienă orală corectă poate fi reprezentată și de periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, după prima și ultima masă.
Igiena orală nu doar că ne garantează o respirație proaspătă, ci ne ajută să avem dinți sănătoși și să reducem riscurile apariției afecțiunilor orale. Periajul dentar protejează smalțul de posibilele eroziuni ale acestuia deoarece atunci când nu acordăm o atenție sporită igienei orale, smalțul dentar poate fi afectat, astfel existând posibilitatea apariției afecțiunilor dentare, formarea cariilor, dar și a plăcii și a tartrului dentar.
De asemenea, o igienă orală corectă înseamnă și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare, și anume: ața dentară și apa de gură. Folosirea aței dentare poate fi chiar mai importantă decât periajul dinților atunci când vine vorba de prevenția cariilor și a bolii parodontale. Aceasta asigură eliminarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare care rămân între dinți și gingii și nu pot fi înlăturate cu ajutorul periuței de dinți. De asemenea, folosirea apei de gură are rolul de a îndepărta bacteriile și resturile alimentare din zonele în care periuța de dinți nu poate pătrunde. Este recomandat ca apa de gură să fie folosită după realizarea periajului dentar.
Pentru a avea grijă de sănătatea cavității orale și curățarea limbii este esențială și reprezintă o rutină ce nu trebuie ignorată. Alimentele pe care le mâncăm în fiecare zi lasă în urmă resturi și bacterii nu doar între dinți și gingii, ci și pe suprafața limbii și în cavitățile acesteia. Există mai multe produse pe care le putem folosi pentru a ne curăța limba într-un mod cât mai corect, putem utiliza atât periuța de dinți, cât și instrumentele speciale. Curățarea limbii în fiecare dimineața previne acumularea bacteriilor, respirația urât mirositoare, pierderea gustului și chiar schimbarea culorii limbii.
La cât timp se schimbă periuța de dinți
Pentru a ne asigura de sănătatea organismului nostru, este necesar ca periuța de dinți să fie înlocuită la fiecare 3 luni, deoarece este un obiect pe suprafața căruia se strâng o mulțime de microbi. De asemenea, modul în care depozităm periuța de dinți, forța pe care o folosim atunci când realizăm periajul sau afecțiunile de care suferim într-o anumită perioadă pot face ca schimbarea periuței să fie necesară la un interval de timp mult mai scurt.
Periuța de dinți are rolul de a elimina resturile alimentare și placa bacteriană, astfel aceasta intră în contact cu bacteriile. În ciuda acestui fapt, sistemul imunitar lupta împotriva microorganismelor și este puțin probabil să facem o infecție prin simplul contact cu periuța de dinți. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să neglijăm modul în care menținem și utilizăm periuța. Indiferent de tipul periuței de dinți utilizate, normale sau electrice, trebuie să avem grijă ca la fiecare 3 luni aceasta să fie înlocuită.
Înlocuirea periuței de dinți este necesară și atunci când observăm că perii acesteia sunt decolorați ori tociți. Perii pot ajunge într-o asemenea situație atunci când periuța nu este schimbată de foarte mult timp sau atunci când forța pe care o utilizăm în timpul periajului este una mult prea mare.
Cum îți poate afecta dantura o periuță uzată
O periuță de dinți folosită mai mult decât este recomandat de către medici poate afecta sănătatea cavității orale. Din cauza perilor tociți, curățarea dinților poate să nu mai fie eficientă, ori poate provoca rănirea gingiilor în timpului periajului.
Este foarte important să avem grijă să înlocuim periuța de dinți și după o răceală sau o anumită afecțiune de la nivelul cavității orale, ori a întreg organismului deoarece oricât de multă atenție acordăm curățării și depozitării periuței de dinți, pe suprafața acesteia rămân bacterii și ne putem îmbolnăvi din nou.
Cum îți protejezi periuța când călătorești
Modul în care ne păstrăm periuța de dinți ne ajută să eliminăm riscurile afecțiunilor bucale, iar păstrarea acesteia într-un mod corect este la fel de importantă precum schimbarea periodică. În ceea ce privește depozitarea periuțelor de dinți, putem vorbi despere o multitudine de opțiuni atât pentru depozitarea de acasă, cât și pentru călătorii. Un aspect foarte important pe care este necesar să îl avem în vedere este legat de utilizarea recipientelor închise, micile protecții de plastic sau recipientele ermetice pot duce la acumularea bacteriilor din cauza umidității.
Desigur, este recomandat ca în timpul călătoriilor să utilizăm recipiente pentru transportarea periuței de dinți pentru a evita contactul direct dintre periuță și alte obiecte, praf sau bacterii. Este foarte important ca periuța să fie uscată înainte de așezarea în recipientul special, iar suportul pentru transport trebuie, de asemenea, foarte bine curățat și uscat.
Cum îți cureți corect periuța de dinți
Este recomandat ca după ce folosim periuța de dinți să avem grijă ca aceasta să fie foarte bine clătită cu apă din abundență astfel încât să poată fi eliminată toată cantitatea de pasta de dinți de pe suprafața acesteia. Cu cât periuța de dinți este îmbibată în apă mai mult timp, cu atât este un mediu mai propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, după clătirea periuței de dinți este indicat să o scuturăm foarte bine, în acest fel putem elimina surplusul de apă și putem grăbi uscarea acesteia. De asemenea, este necesar să așezăm periuța de dinți în poziție verticală pentru a permite scurgerea apei după fiecare utilizare.