
Vizualizat de 14.080 utilizator/i
Cu toții știm asocierea clasică între apariția măselei de minte și maturitatea persoanei. Însă, erupția molarului de minte nu ne face mai înțelepți, dar ne poate provoca mai multe probleme dentare care necesită un control clinic cât mai rapid.
Măseaua de minte este localizată în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului, ceea ce face periajul dentar mult mai dificil. Tocmai din acest motiv, molarul de minte este mult mai predispus dezvoltării cariei dentare.
Atunci când simțim gingia inflamată în spatele cavității bucale sau dureri, singura cauză ce le provoacă este măseaua de minte, care încearcă să erupă. De cele mai multe ori, acești molari de minte nu au suficient loc pe arcadă pentru a se dezvolta și astfel apar durerile și complicațiile.
În articolul ce urmează vom afla la ce vârstă apar măselele de minte, care sunt principalele complicații ce pot apărea și cum decurge tratamentul chirugical.
Conținut
La ce vârstă apare prima măsea de minte
În general, dantura unui om este formată din 32 de dinți, iar molarii de minte sunt printre ultimii care își fac apariția pe arcadă. Ceea ce trebuie să știm este că o dantură sănătoasă are distribuiți pe fiecare arcadă doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, dispuși simetric. În acest caz, măselele de minte reprezintă, de fapt, ultimul set de molari, care erup în adolescență sau până în jurul vârstei de 25 de ani.
În majoritatea cazurilor, molarii de minte nu au o erupție corectă sau suficient spațiu pentru a se dezvolta corespunzător, iar atunci vor deveni doar un factor major în apariția problemelor dentare. Chiar și așa, acest lucru nu trebuie generalizat, iar sfatul specialiștilor este să ne prezentăm la clinica dentară, unde medicul stomatolog va oferi indicațiile potrivite situației noastre clinice.
Care este, de fapt, rolul măselelor de minte
Un rol esențial al măselelor de minte este de a tăia și a fărâmița alimentele pe care le consumăm, astfel încât, procesul masticației să fie unul corect. În funcție de dezvoltarea danturii fiecărei persoane, măselele de minte pot erupe la vârste diferite.
Cu ajutorul unui consult periodic și a unei radiografii dentare, medicii stomatologi pot verifica dacă molarii au erupt și dacă există suficient spațiu pentru a se dezvolta. La 25 de ani, în aproximativ 90% dintre cazuri apar măselele de minte. Pentru unele persoane există loc suficient pe arcadă, însă pentru alte persoane molarii de minte nu pot erupe pe arcadă din diverse motive. De cele mai multe ori, maxilarele sunt mult prea mici pentru 32 de dinți, astfel încât încap doar 28 de dinți pe cele 2 arcade.
Faptul că în cazul unor pacienți, molarii de minte nu apar sau aleg extracția lor, acest lucru nu provoacă probleme funcționale în timpul masticației.
Principalele probleme pe care le poți avea la o măsea de minte
De cele mai multe ori, apariția măselelor de minte cauzează probleme pacienților provocând disconfort, dureri sau chiar probleme mai grave. Atunci când sunt aliniate corect și sunt sănătoase, nu există motive de îndepărtare a lor. Însă, de cele mai multe ori, ele pot crește strâmb sau chiar pot fi afectate de către caria dentară, astfel cresc riscurile îmbolnăvirii dinților vecini.
Principalele probleme pe care le poți resimți în urma unei măsele de minte sunt:
- Durere, în zona erupției, dar și la nivelul maxilarului;
- Durere de cap;
- Apariția infecțiilor. Măselele de minte erupte parțial duc la formarea spațiilor favorabile acumulării bacteriilor și a resturilor alimentare, ceea ce influențează apariția cariei dentare;
- Afecțiuni gingivale, apar din cauza erupției incomplete și a inflamării complete a gingiei;
- Afectarea rădăcinilor dinților vecini, atunci când dintele este inclus și nu poate erupe;
- Afectarea poziției celorlalți dinți, atunci când nu există spațiu suficient pe arcadă pentru măseaua de minte;
- Apariția pericoronaritei;
- Dureri maxilare, se pot forma chisturi în jurul noilor dinți și, în cazul în care nu sunt tratate, maxilarul poate suferi, iar nervii pot fi afectați.
Măsea de minte umflată
Atunci când molarii de minte sunt erupți parțial se dezvoltă frecvent infecția mucoasei adiacente, care este provocată de acumulări de placă bacteriană și resturi alimentare. Această formă de infecție este numită pericoronarită, iar principalele simptome sunt inflamarea gingiei și apariția durerii. În cazurile extreme, pericoronarita se poate extinde și poate avea consecințe majore atât asupra obrajilor, cât și în zona gâtului.
Măsea de minte cariată
Cea mai întâlnită afecțiune pe care măseaua de minte o dezvoltă este caria dentară. Această problemă dentară este o consecință a igienizării dificile a molarului de minte. De cele mai multe ori, acest proces carios se extinde și către dinții vecini. Pentru a trata o carie la acest nivel este destul de dificil, deoarece accesul instrumentelor stomatologice este limitat.
Măselele de minte se scot?
Majoritatea pacienților se confruntă cu probleme provocate de molarii de minte. În cele mai întâlnite cazuri, măselele de minte nu au destul loc pentru a erupe, ceea ce determină o poziționare incorectă pe arcadă. În timp, acest lucru poate favoriza o mușcătură incorectă, poate conduce la o aglomerare a dinților, cât și la apariția afecțiunilor dentare.
În prezent, extracția molarilor de minte se poate realiza într-un timp foarte scurt și fără durere. În cazul în care molarii de minte afectează cavitatea orală, medicii stomatologi recomandă ca aceștia să fie extrași, deoarece lipsa acestora nu va influența negativ procesul de masticație sau funcțiile danturii.
Extracția măselelor de minte
Extracția măselei de minte este una dintre cele mai cunoscute intervenții stomatologice, în funcție de experiențele persoanelor apropiate, cu toții ne formăm o anumită percepție asupra nevoii de a renunța la cel de-al treilea molar. Echipa de medici specialiști în chirurgie dentară din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să rezolve orice fel de problemă, având grijă să trateze afecțiunea cu cea mai mare atenție.
În funcție de modul în care se dezvoltă dantura și de felul în care evoluează eruptia unui molar de minte, medicul stomatolog poate decide dacă este cazul să fie extras sau nu, de aceea, sunt recomandate controalele periodice, la fiecare 6 luni.
Totuși, dacă medicul specialist a oferit ca soluție tratamentul chirurgical al molarului de minte, trebuie să știm că acesta este realizat sub anestezie locală și este lipsit de durere. Realizată la timp, extracţia măselei de minte, previne infecţii, dureri la presiune şi chisturi.
Ce trebuie să faci după extracția unei măsele de minte
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale există o perioadă de recuperare, însă nu trebuie să ne facem griji. Medicul stomatolog ne va comunica la ce trebuie să fim atenți pentru o vindecare mai rapidă. După finalizarea intervenției, este recomandat să folosim o compresă sterilă în cavitatea bucală, timp de 20 de minute, apoi 15 minute trebuie să folosim o pungă de gheață. Putem începe să periem dantura încă de a doua zi, însă trebuie să folosim o periuță de dinți foarte moale și să avem grijă să folosim mișcări foarte ușoare. Pentru a grăbi procesul de vindecare, este indicat să ne clătim gura cu ceai de salvie și să luăm antibiotice timp de cinci zile, dar și antiinflamatoare.
Medicul specialist în chirurgie dentară va prescrie antibiotice contra infecției și va furniza toate informațiile de care avem nevoie: în primele 24 de ore nu trebuie să mestecăm alimente pe partea unde s-a intervenit prin chirurgie dentară și trebuie să evităm băuturile și alimentele fierbinți, cafeaua, alcoolul, fumatul și alimentele prea tari.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023