
Vizualizat de 8.669 utilizator/i
Cuvântul „anestezie” provine din limba greacă și înseamnă „fără senzaţie”. De foarte multe ori pacienții amână la nesfârșit vizita la medicul dentist de teama durerii. Ce trebuie să aveți în vedere este faptul că beneficiul unui tratament efectuat la timp sub anestezie este incomparabil mai mare decât complicațiile care apar ca urmare a ezitării de a merge la stomatolog.
Tipuri de anestezie dentară
Există patru tipuri de anestezie dentară și anume anestezia locală, anestezia regională, anestezia prin sedare și, nu în ultimul rând, anestezia generală. În funcție de problema dentară și de complexitatea tratamentului pe care urmează să îl faceți, medicul dentist poate opta pentru un anumită tip de anestezie pentru a preveni sau pentru a reduce durerea.
Anestezia locală
Presupune folosirea unei substanțe anestezice locale, care are rolul de a elimina durerea temporar, doar într-o anumită zonă a cavității bucale. Aceasta este una dintre cele mai frecvente tipuri de anestezie și este utilizată de obicei pentru obturații dentare. Anestezia locală este administrată de către un cadru medical, asistentă sau medic, și poate fi de două feluri: anestezie topică și anestezie prin injectare.
- Anestezia topică, cunoscută și ca anestezie de suprafață, se efectuează prin aplicarea anestezicului direct pe gingie. Acesta poate fi aplicat sub formă de spray, pastă, gel sau unguent. Anestezia topică poate fi folosită pentru a amorți zona înainte de administrarea unui alt tip de anestezic, de exemplu, cel injectabil.
- Anestezie prin injectare sau prin infiltrație este folosită atât în medicina dentară, cât și în chirurgia maxilo-facială și presupune injectarea anestezicului în țesuturi și dispunerea acestuia în apropierea terminațiilor nervoase.
Anestezia regională
Se mai numește și „bloc nervos” și amorțește doar o anumită parte a corpului, în timp ce pacientul rămâne conștient pe toată perioada intervenției. Spre deosebire de anestezia locală, aceasta blochează durerea pe o suprafață mai extinsă a corpului.
Anestezia prin sedare
Poate fi folosită împreună cu anestezia locală și este administrată fie sub formă de gaz inhalator, fie intravenos. Sedarea conștientă este necesară atunci când sunt realizate lucrări stomatologice complexe, de exemplu, în cazul în care este restaurată întreaga dantură folosind sistemul de implanturi dentare fast&fixed de la Bredent. În tot acest timp pacientul răspunde comenzilor verbale și poate respira independent, însă nu va simți nimic iar la sfârșitul intervenției nu va ști ce s-a întâmplat.
Anestezia generală
Se efectuează pe cale intravenoasă sau prin inhalarea unui gaz anestezic și induce pacientul într-o stare de inconștiență. Este folosită în cazuri foarte rare, de exemplu, atunci când pacientul suferă de dentofobie, un tip de fobie care poate avea efecte deosebit de grave asupra stării generale de sănătate a celor afectați, sau în cazurile în care anestezia locală nu are efectul dorit sau nu se poate efectua.
Cum ne pregătim pentru anestezie
În cazul în care urmează să fiți anesteziat prin sedare (sedarea conștientă) nu trebuie să mâncați cu 6 ore înainte de intervenție și nu trebuie să beți cel puțin 2-3 ore. Este recomandat să fiți odihnit corespunzător. De asemenea, consumul de alcool cu 12 ore înainte de intervenție este interzis. Nu există interdicții în ceea ce privește fumatul înainte de anestezie. Cu toate acestea, după intervenție, consumul de tutun nu este indicat. De ce? Fumatul arde stratul de celule de la suprafața plăgii și împiedică vindecarea.
Anestezia are puține riscuri
Anestezia este pentru unele persoane una dintre cele mai înfricoșătoare etape ale unei intervenții stomatologice. Riscurile sunt însă destul de scăzute și în unele cazuri pot fi excluse. De exemplu, în cazul pacienților care prezintă o infecție ori care se află sub influența alcoolului, zona anesteziată nu amorțește sau este mai greu de anesteziat.
În cazul pacienților cu o greutate corporală mică, aceștia se pot confrunta cu dureri mai accentuate în timpul injectării. De asemenea, pentru a exclude posibilitatea unor reacții alergice sau de hipersensibilitate, medicul poate recomanda efectuarea unui test alergologic.
Alte riscuri accidentale sunt pareza temporară a nervului facial în cursul anesteziei pentru dinții inferiori, convulsiile, pierderea cunoștinței, fluctuația glicemiei, infarctul miocardic. Datorită progreselor realizate în domeniul tehnologiei și în dezvoltarea medicamentelor, aceste riscuri sunt extrem de rare, anestezia fiind considerată o procedură medicală sigură.
Luisa
Buna ziua,
Am o fetita de 12 ani si are mari probleme cu dantura, deja are o masea devitalizata, nu i s.au curatat bine canalele si urmeaza sa mergem la un alt medic dar problema este ca ma sperie foarte mult anestezicul si deja a facut 5 radiografii, ceea ce mi se pare exagerat …ce ma sfatuiti ?? Pentru anestezii nu m.au pus niciodata sa.i fac vreun test de alergii ci doar sa semnez ca sunt de acord …ce test pot sa.i fac ?? Multumesc !!
Andreea Mosoiu
Buna ziua, mergeti la un specialist pedodont care sa va ajuta sa o tratati.
Multumim
Munteanu Bianca-Ioana
Bună ziua! Pentru o extracție a unei masele și un implant se poate apela la anestezie generală? Menționez că frica de extracții e dusa rangul de fobie și ultima dată când am încercat sa fac aceasta intervenție aproape ca am leșinat de frică
P.s: Clinica Cluj-Napoca
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Există soluții pentru a beneficia de un tratament sigur și fără durere. Clinicile sunt deschise în București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești și în curând Galați și Cluj. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34. Cel mai aproape de dumneavoastră avem clinica din Turda.
Negrea Corina Gabriela
Buna ziua,
Am un baiat de 15 ani si 10 luni (43kg , 162cm) si are nevoie de o extractie sibun tratament din câte am inteles, dar frica il face sa refuze ajutor stomatolog decat daca se face inhalosedare sau anestezie totala …Ce optiuni sunt?
Mulțumesc.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Există opțiuni pentru controlul fricii de stomatolog, printre care și inhalosedarea. Medicul stomatolog vă poate recomanda opțiunea potrivită de tratament. Pentru informații suplimentare și programări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau de ne puteți lăsa numărul dumneavoastră și vă contactăm noi în 24 de ore.
NICU PINTEA
Avem o fetita de 15 anisori. Are dintisorii si o parte din maselute cariate. Am fost la 2 centre pentru a remedia problema, dar fetita avand handicap grad zero…nu sta pe scaunul denstistului. Am incercat si inhalosedare, nu am reusit. Un medic de la SIBIU, ne-a recomnadat cabinetul d-vostra. Am inteles ca fetita o adormiti. Pot sa am un numar de telefon de la d-vostra, incat sa pot pune cateva intrebari legat de urmatorii pasi??? Va multumesc!!!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră. V-am lăsat numărul responsabilei de pacienți care se ocupă de programările pentru copiii: +40 744 345 577. O zi frumoasă!
Matei Emilia
Buna ziua
se poate face in clinca dumneavoastra o operatie de chist cu anestezie generala? Este vorba de sotul meu, are o forma avansata de voma cand merge la dentist, si i s-a recomandat anestezie generala ca sa poata face operatia.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! În Clinicile Dentare Dr. Leahu se poate face operație de chist cu ajutorul sedării conștiente. Puteți să vă programați la 021 91 34 sau prin whatsapp la 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Lizak Miuta
Bună seara. Vă rog să-mi spuneți dacă la Brașov se face inhalosedare sau analgosedare. Avem băiatul de 17 ani cu sindrom Down. Mulțumesc și numai bine!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! În cadrul clinicii de copii Academia Spațială Dr. Leahu din București se pot face tratamente stomatologice cu inhalosedare pentru copii cu sindrom Down. Oricât de multe probleme stomatologice ar avea băiețelul, intervenția acestora se poate face în aceeași zi. Puteți discuta mai multe informații despre acest lucru cu un reprezentat de pacienți +40 744 345 577. O zi frumoasă!
Gianina Adochitei
Am un băiat cu dizabilități are mari probleme cu dinții din fata (are lipsa unul și trei stricați) vreau sa i pun implanturi dar lui ii trebuie anestezie totala Pot face acest lucru la dv și cât ma costa Mulțumesc frumos!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Sigur că da! Intervenția chirurgicală cu implanturi dentare se poate face și cu sedare conștientă. Un implant dentr pornește de la 2 850 lei, însă costul total al întregului plan de tratament se stabilește împreună cu medicul stomatolog la o consultație de specialitate. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Suciu Alexandru Dan
Buna ziua am o problema stomatologica am fost anul trecut să-mi fac toată dantura la o clinica din Cluj la Stomestet și cei de acolo au ajuns la concluzia că trebuie să fac anestezie generala să mi se scoată resturile ce mai am pentru că nu îmi prinde anestezia cică sunt un caz unicat nu a mai întâlnit așa caz de fiecare dată când a făcut anestezia mă durea când vroia sa o scoată că cică nu poate să îmi pună și implanturi că o să mă doară și de aia cică trebuie general .
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! În Clinicile Dentare Dr. Leahu, intervențiile chirurgicale cu implanturi dentare se fac doar cu sedare conștientă și anestezie dentară, pentru ca pacientul să nu simtă deloc durere sau disconfort. Vă așteptăm la o consultație stomatologică pentru a vedea despre ce este vorba și ce probleme întâmpinați. Vă puteți programa la 021 9134.
luminita
buna ziua am epilepsie am 4 anestezi generale iar medicul meu neurolog imi recomanda anestezie generala pentru exctractii si implat cat de periculoasa este inca o anestezie generala multumesc anticipat
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Nu este periculoasă sedarea conștientă în Clinicile Dentare Dr. Leahu. Înainte de orice intervenție veți face niște analize, iar dacă acestea sunt bune, veți putea beneficia în siguranță de intervenții chirurgicale cu anestezie și sedare. Vă așteptăm la un consult de specialitate pentru a vedea cu ce probleme dentare vă confruntați, atât fizic, cât și radiologic, și pentru a vă recomanda tratamentele potrivite. Vă puteți programa la numărul de telefon 021 9134.
Oprea
Buna ziua!
Pentru un adolescent de 22 ani, 80 kg cu un retard psihic foarte mare si autism , si care nu coopereaza deloc
ce solutii recomandati? Mentionez ca are multe masele cariate si deseori plange de durere.
Mentionez ca suntem din Slatina .
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! În Clinicile Dentare Dr. Leahu se realizează tratamente stomatologice cu sedare conștientă unde se vor rezolva toate problemele în câteva ore. Vă așteptam cu băiatul cel mai aproape de dumneavoastră, în clinicile din Craiova sau Pitești. Puteți afla mai multe informații despre sedare, intervenție și programări la numărul de telefon 021 9134.