Legătura dintre măseaua de minte și durerea de ureche

 

asistenta medicala in stanga, medic stomatolog in dreapta in timpul unei interventii stomatologice
Durerea de măsea de minte reprezintă o urgență stomatologică și trebuie tratată doar de către un specialist.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 10 | 25 iulie 2022

Vizualizat de 11.876 utilizator/i

Dantura unui om este formată din 32 de dinți, iar măselele de minte sunt printre ultimele care își fac apariția pe arcadă. Rolul acestora, la fel ca restul dinților, este acela de a tăia și fărâmița alimentele, însă de cele mai multe ori sunt în plus și provoacă neplăceri. Din cauza faptului că ele erup strâmb sau se cariază în timp, măselele de minte trebuie scoase.

În cele ce urmează vă detaliem care sunt principalele cauze ale durerilor de măsea de minte, ce trebuie să faci când te doare o astfel de măsea și care sunt tratamentele stomatologice recomandate de medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Principalele cauze pentru durerile de măsea de minte

Principalele cauze ale durerilor măselelor de minte sunt cariile și infecțiile dentare, dar și poziționarea incorectă atunci când acestea erup. Iată mai jos câteva detalii despre cauzele durerilor de măsea de minte.

Caria dentară

Din cauza faptului că măseaua de minte se află ultima, cel mai în spate, periuța de dinți nu ajunge să curețe foarte bine zona și astfel riscul ca resturile alimentare și bacteriile să se acumuleze în jurul măselei și subgingival este mult mai crescut. Astfel apar cariile dentare, care ulterior duc la infecții ale țesuturilor de susținere ale dintelui.

Poziționarea măselei de minte orizontală

Atunci când o măsea de minte erupe orizontal, aceasta rămâne sub gingie și os, împingând măselele de lângă. În acest caz apar inflamații și dureri și este important să știi că trebuie să mergi la stomatolog pentru scoaterea acesteia.

Poziționarea măselei de minte oblică

În cazul eruperii măselei de minte într-o poziție oblică se vede doar puțin din măsea, iar din cauza faptului că aceasta nu poate erupe corect și într-o poziție verticală, gingia se inflamează și apar durerile. La fel ca în cazul poziționării orizontale și măseaua care erupe oblic împinge celelalte măsele și este necesară extracția ei.

Ce să faci atunci când te doare o măsea de minte

Atunci când te doare o măsea de minte este important să ai în vedere programarea cât mai rapidă la medicul dentist. Durerea de  măsea de minte reprezintă o urgență stomatologică și trebuie tratată doar de către un specialist. De altfel, până ce ajungi la clinica dentară, poți lua un antiinflamator pentru a ameliora durerea. Însă, de menționat este faptul că medicamentele pe care le iei nu tratează durerea, ci este necesar să mergi să ceri sfatul unui medic specialist în vederea tratamentului potrivit.

Legătura dintre măseaua de minte și durerea de ureche

În momentul în care măselele de minte erup, mai ales cele din partea mandibulară, și provoacă dureri, acestea se pot transmite și spre ureche, deoarece se află foarte aproape de nervul mandibular inferior. În acest caz, atunci când molarii de minte inferiori nu erup corect pe arcadă, adică verticali, sau dacă măselele deja erupte sunt foarte cariate, durerea provocată de acestea are legătură directă cu durerea de ureche. De aceea, este foarte important să mergem la timp să consultăm medicul specialist în chirugie, pentru a nu exista alte probleme orale, precum deschiderea gurii.

Tratamentul pentru durerea de măsea de minte

Tratamentul măselei de minte se stabilește doar împreună cu medicul stomatolog în urma unei consultații de specialitate, în care medicul face și o radiografie dentară, pentru a vedea exact felul cum este poziționată măseaua. Tratamentele pe care le poate recomanda stomatologul sunt: obturația dentară și extracția măselei de minte.

Obturația dentară

În cazul în care măseaua este poziționată într-o formă corectă și are loc pe arcada dentară, nu provoacă înghesuiri dentare și este puțin cariată, medicul stomatolog va realiza o obturație dentară, adică o plombă.

Extracția dentară

Atunci când o măsea de minte doare și este poziționată incorect, după cum am menționat mai sus, orizontal sau oblic, medicul stomatolog va alege întotdeauna extracția acesteia.

Când este necesară extracția măselei de minte

Extracția măselei de minte este necesară în mai multe situații, și anume: atunci când aceasta erupe parțial și este poziționată orizontal sau oblic, dar și atunci când provoacă dureri din cauza cariilor dentare.

Extracția molarilor de minte este indicată atunci când molarul este inclus, semi inclus, adică atunci când nu are suficient loc pe arcadă să erupă și să se poziționeze corect, într-o ocluzie stabilă. În cazul în care molarul de minte are loc suficient pe arcadă și iese fără nicio problemă, acesta nu trebuie să fie îndepărtat. Totuși, când molarul de minte este blocat, când are o poziție orizontală, când este în contact prea mare cu molarul vecin este indicat să fie scos. În caz contrar, acesta poate provoca în timp complicații severe. Ca orice extracție dentară, extracția molarului de minte se realizează cu anestezie locală. Pacientul nu simte absolut nimic în timpul intervenției, iar după 7-10 zile de la extracție, pacientul trebuie să revină la un control. În cadrul acestuia se vor înlătura și firele de sutură, dacă ele există.

Extracția unui molar de minte se realizează printr-o intervenție chirurgicală. În cazul în care măseaua este inclusă sau semi inclusă, extracția dentară presupune o incizie a gingiei, crearea unui lambou și, în funcție de complexitatea cazului, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os pentru extragerea molarului. Extracția prin chirurgie dentară poate fi considerată și o abordare mai prudentă de a îndepărta un dinte care impune complicații, aceasta se realizează într-un timp scurt 30-40 de minute) ce poate varia în funcție de fiecare caz în parte.

În primele 24 de ore de la intervenție este interzisă clătirea cavității bucale pentru a nu mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și pentru a preveni apariția hemoragiei. În perioada imediat următoare extracției dentare este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic pentru a calma durerea ce poată apărea în urma intervenției chirurgicale.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

10 thoughts on “Legătura dintre măseaua de minte și durerea de ureche

  1. Veicu

    Pe scurt. Măsea de minte sănătoasă. Langa ea, extractie facuta acum o lună jumătate. Extracția a fost a unei rădăcini care făcuse parte dintr o punte.. după această extractie am rămas cu o durere nepermanentă și acceptabilă dar enervanta. Consult la dentist și radiografie. Nimic suspect. Ce mai am de făcut? Multumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este normal să doară câteva zile după extracția dentară. În cazul în care durerea nu trece de la antiinflamator sau în decus de 2 săptămâni, este necesar să mergeți la un control stomatologic. Pentru mai multe informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon 021 9134 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

  2. Zbarcea roxana

    Bună sunt insarcinata în 22 de săptămâni și ma doare o masea de minte cu tot cu urechea stânga ce sa fac ?dacă ma duc la urgente îmi scoate nervul?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Tratamentele stomatologic se pot efectua doar în trimestrul al doilea de sarcină. Este necesar să veniți la un consult de specialitate să vă vadă un medic stomatolog și să vă recomande tratamentul potrivit până ce se poate trata măseaua de minte. Pentru mai multe informații și o programare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Este necesar să veniți la dentist, deoarece în cazul durerii de măsea va fi esențial să se facă extracția măselei. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt. O zi bună!

      Răspunde

  3. Ionela

    Buna ziua! Am scos o măsea de minte in urma cu 6 zile, era o măsea poziționată sub gingie și a fost scoasă puțin mai greu, eu încă am dureri și pana in a 5-a zi am avut obrazul umflat, de ce persista durerea și acum? Cât durează recuperarea și ce anume doare căci simt durerea pana in ureche! Mulțumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Durerea poate dura atât de mult din cauza extracției, mai ales dacă măseaua s-a scos foarte greu. Vindecarea gingiei după extracție poate dura între 7 și 10 zile. În acest interval este necesar să mergeți la medicul stomatolog pentru scoaterea firelor de sutură.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134