Limba crăpată: cauze, ce afecțiuni medicale ascunde aceasta, tratament

 

consult stomatologic in cabinet pentru diagnostic de limba crapata
Limba crăpată este o problemă orală ce poate fi diagnosticată și tratată în cabinetul medicului stomatolog.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 6 | 9 septembrie 2021

Vizualizat de 20.066 utilizator/i

Limba crăpată poate fi tratată cu ajutorul medicului stomatolog. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, este foarte important să știi faptul că limba vorbește despre sănătatea ta, astfel este bine să știi care sunt afecțiunile orale pe care aceasta le poate ascunde, dar și care sunt tratamentele necesare. Află din articolul următor care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te bucura de sănătate reală.

Anatomia limbii

Limba este un organ musculos cu multiple roluri: în masticație, deglutiție (înghițire), fonație (vorbire). De asemenea, limba prezintă un rol gustativ semnificativ, astfel putem simți gustul de dulce, amar, sărat, acru etc., fiind presărată cu numeroase papile gustative pe toată suprafața ei.

Limba prezintă două fețe, cea dorsală (vizibilă) și cea ventrală (vizibilă când ridicăm limba în cerul gurii). Fața dorsală are un aspect mat, rugos, datorită prezenței papilelor gustative. Aceasta este acoperită de o mucoasă subțire, prin grosimea căreia sunt vizibile venele sublinguale (proeminențele albăstrui de sub limbă).

Care sunt afecțiunile ce pot apărea la nivelul limbii?

Limba poate prezenta modificări/variații anatomice, însă fără semnificație patologică, adică fără a prezenta motive de îngrijorare. Dr. Corina Cîmpean, medic stomatolog, specialist chirurgie orală și maxilo-facială, explică care sunt aceste modificări și care sunt tratamentele pe care este necesar să le urmăm:

Limba fisurată

Limba fisurată poate avea o cauză ereditară. Aceasta prezintă numeroase șanțuri pe fața dorsală, mai mult sau mai puțin adânci, sau poate apărea un șanț mai proeminent pe linia mediană a limbii, cu șanțuri secundare care merg spre marginea limbii.

Limba geografică

Limba geografică, în termeni medicali glosita migratorie, este o formă anatomică modificată, benignă, de cauză necunoscută, și care poate dispărea odată cu vârsta. Clinic, pacientul observă o zonă mai netedă, lipsită de papile, cu contur neregulat, albicios sau cenușiu, pe care îl poate asemăna cu aspectul de hartă. Acesta poate varia sau migra sau poate avea o vindecare spontană. Pacientul poate prezenta o sensibilitate la alimentele acide, condimentate, sau poate prezenta modificări minore ale gustului. Limba geografică nu necesită tratament. Însă, impune o igienă orală corectă. De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor condimentate. Asociat, se pot efectua analize de sânge, pentru a se exclude o posibilă avitaminoză.

Limba saburală

Limba saburală sau limba încărcată, provoacă un aspect albicios, încărcat, ce apare de obicei pe fond de deshidratare. De asemenea, aceasta poate apărea în urma unei igiene orale realizate incorect. Această afecțiune nu necesită tratament, ci se recomandă periajul limbii cu periuțe speciale și folosirea apei de gură cu clorhexidina 0.05%.

Limba piloasă

Denumită și limba cenușie apare, de obicei, la pacienții fumători, cu o igienă orală incorectă. De asemenea, aceasta poate apărea în urma unui tratament antibiotic îndelungat, cu afectarea florei saprofite ale cavității bucale. Nu prezintă niciun risc. În ceea ce privește tratamentul, se recomandă atât oprirea fumatului și periajul corect al limbii, cât și tratamentele topice, cu vitamina A acidă.

Varicele sublinguale

Acestea reprezintă dilatații venoase, care se pot observa în momentul ridicării limbii spre cerul gurii. Varicele sublinguale nu necesită tratament, însă, dacă sunt lezate pot provoca sângerări.

Când să mergi la control la medicul dentist?

Modificările patologice ale limbii, care necesită control stomatologic/chirurgical OMF sunt:

Afte linguale

Acestea reprezintă, de fapt, mici formațiuni albicioase, înconjurate de o zonă roșiatică, dureroase spontan sau la atingere. Evoluția aftelor poate duce spre ulcerație, fiind foarte dureroase și provocând apariția unei senzații de arsură. Apar de obicei pe fond de stres, imunitate scăzută, fumat, igienă orală precară. Se recomandă tratament antioxidant, vitaminoterapie și aplicări locale de unguente specifice. Se vindecă, de obicei, în 7-10 zile.

Glosita Hunter

Numită și „limba depapilată” aceasta este o inflamație a limbii, cu dispariția papilelor de pe suprafața limbii, umflarea și înroșirea acesteia. Poate apărea pe un fond anemic (asociindu-se cu ragade comisurale (răni ce apar la colțul gurii), tendințe ce duc la spre apariția aftelor, cheiloza (umflarea buzelor), infecții recidivante, deficit de vitamin B.

Modificări leucoplazice la nivelul feței dorsale

Modificările leucoplazice la nivelul feței dorsale, ventral sau pe marginile limbii, pot fi: zone albe, sidefii, cu margini neregulate, crescute în suprafață, extinse, sau zone rozate, insulare, cu aspect dendritic, de ferigă,  leziuni care nu se șterg. Pot fi ușor confundate cu limba geografică sau candidoza orală, motiv pentru care se recomandă, în astfel de situații, consultul stomatologic pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

Leziuni maligne

Leziuni maligne reprezintă, de fapt, neoplasme/cancere, care se manifestă prin apariția ulcerațiilor la nivelul marginilor laterale linguale, ce nu au tendință de vindecare, cu margini proeminente și dure. Sunt nedureroase și au tendința rapidă de a sângera. Factori favorizanți în acest sens sunt: margini ascuțite ale unor resturi dentare, fumat, consumul de alcool, dar și lipsa unei igiene adecvate.

Tratament pentru limba crăpată

Așa cum este valabil pentru orice afecțiune de la nivelul cavității orale, și în cazul limbii crăpate este necesar să ceri ajutorul unui medic stomatolog. Diagnosticarea corectă, dar și planul de tratament potrivit nevoilor tale reprezintă primii pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a te bucura din nou de sănătatea cavității orale. Tocmai de aceea, atunci când observi modificări apărute pe suprafața limbii, care nu dau semne de vindecare, este recomandat să programezi o vizită la medicul tău stomatolog. În funcție de nevoile pe care le ai, de afecțiunea care îți provoacă disconfort, dar și de stadiul în care aceasta se află, pentru limba crăpată medicul îți va recomanda un tratament personalizat și îți va oferi o serie de sfaturi cu privire la realizarea corectă a igienei orale și la stilul de viață pe care îl ai.

Cum să îți îngrijești corect limba?

Rutina de îngrijire a cavității orale are un rol important în ceea ce privește sănătatea danturii și a întregului organism. O igienă orală corectă presupune periajul dentar corect, de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, și utilizarea mijloacelor adjuvante de curățare: ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Curățarea limbii este o etapă foarte importantă a igienei orale, deoarece ajută la îndepărtarea bacteriilor și la prevenirea afecțiunilor orale. În acest sens se poate utiliza atât periuța de dinți, cât și un dispozitiv special creat pentru îndepărtarea bacteriilor de pe suprafața limbii. Atunci când realizezi în mod contant curățarea limbii te bucuri de o respirație mereu proaspătă și, în același timp, previi afecțiunile precum limba crăpată.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

6 thoughts on “Limba crăpată: cauze, ce afecțiuni medicale ascunde aceasta, tratament

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este necesar să mergeți la un control stomatologic pentru a vedea exact starea aftelor și a limbii. În cadrul acestui control, medicul stomatolog vă va da tratamentul potrivit și vă va explica cum să îngrijiți corect limba! Ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa un număr și vă sunăm noi. O zi frumoasă!

   Răspunde

 1. Maria

  Bună ziua, am proteza dentara de f mulți ani, de multe ori ma trezesc cu limba crapata f tare și ma ustura la orice fel de mancare; va rog sa-mi spuneți ce as putea sa gasesc la farmacie care sa ma ajute, va mulțumesc frumos

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă așteptăm la un control pentru a verifica care este cauza problemei dumnevoastră, astfel încât să putem trata acest disconfort. Un produs din farmacie doar va ameliora simptomele, însă nu vă va oferi un rezultat pe termen lung. Dacă este cazul, medicul stomatolog vă va putea recomanda și un astfel de calmant. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 2. Ciocirte Călin-Ioan

  Bună ziua, am o problema la limba am crăpături adânci în limba, mă ustura limba și gingiile, care ar fi problema.

  Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134