Limba geografică – Ce este, cauze, simptome și tratament

 

pacient pe scaun, medic stomatolog in dreapta
La Clinicile Dentare Dr. Leahu, medicii stomatologi realizează tratamente moderne pentru orice afecțiune orală.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 25 noiembrie 2021

Vizualizat de 1.995 utilizator/i

Limba este un organ musculos ce are rol atât în masticație, înghițire, dar și în fonație, ajuntându-ne să pronunțăm cuvintele și să vorbim. Dacă limba este sănătoasă, culoarea acesteia este una roz și nu prezintă modificări, cum ar fi pete albe sau roșii, crăpături sau fisuri. Această afecțiune poate să treacă de la sine, fără tratament, dar există și cazuri în leziunile de la nivelul limbii persistă mai mult și nu se vindecă fără tratament. Află cum arată o limbă geografică, care sunt simptomele ce o însoțesc și când este necesară vizita la medicul stomatolog de la Dr. Laura Nicolae Ferenț, medic stomatolog, specialist chirurgie orală.

Ce este limba geografică

Limba geografică, cunoscută în termeni medicali ca glosită migratorie benignă, este o condiție benignă, ce poate fi considerată o variantă anatomică normală a limbii. Poate apărea oricând, periodic, menținându-se săptămâni sau chiar luni de zile. Apariția acesteia poate să dispară pentru o perioadă de timp și poate să apară oricând. De asemenea, limba geografică este întâlnită la aproximativ 1-3% din populația adultă din întreaga lume, chiar mai rar la copii, fiind întâlnită de regulă mai frecvent la femei decât la bărbați.

Nu există o cauză specifică asociată cu apariția limbii geografice, prin urmare această afecțiune nu poate fi prevenită. Singura legătură găsită adesea în rândul pacienților cu limbă geografică a fost istoricul de familie, cu alte cuvinte factorii genetici. Cu toate acestea, pacienții sunt de multe ori îngrijorați sau chiar jenați de aspectul limbii, în funcție de cât de vizibile sunt leziunile.

Cum arată o limbă geografică

În mod obișnuit, suprafața limbii este acoperită de niște formațiuni fine, ușor proeminente, care se numesc papilele și care sunt filiforme. În cazul limbii geografice, pe suprafața și pe marginile acesteia apar zone depapilate, roșii, cu contur neregulat, de aici și asemănarea cu o hartă. Totodată, pot fi de dimensiuni variabile sau delimitate, de obicei de o margine albă. Pe aceste zone roșii, papilele gustative sunt rarefiate sau aproape inexistente. Astfel, cu timpul, persoanele în cauză se pot confrunta cu sensibilitate atunci când consumă anumite alimente și în special condimente.

Limba geografică se manifestă diferit. Sunt situații în care anumite zone inflamate alternează cu suprafețe cu aspect obișnuit și situații în care pacientul raportează dispariția spontană a acestora. Uneori, aceste zone își modifică forma și conturul, dispărând într-o parte a limbii și apărând în alta. Activitatea lezională poate dispărea într-un timp scurt sau poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.

Din ce cauză apare limba geografică

Cauzele care duc la apariția limbii geografice pot fi numeroase, fiind diferite de la o persoană la alta. Fie că vorbim despre o igienă orală realizată greșit, fie că ne referim la anumite boli generale ale organismului ori la diverse vicii, precum fumatul sau un consum excesiv de alcool, este necesar să știi faptul că toate acestea reprezintă factori de risc pentru apariția afecțiunilor de pe suprafața limbii.

Limba geografică se asociază frecvent cu limba fisurată și poate fi confundată cu următoarele afecțiuni: candidoza bucală, lichenul plan, arsurile chimice, tumorile mucoasei orale, stomatita de contact, psoriazis.

Care sunt simptomele limbii geografice

Limba geografică nu cauzează probleme de sănătate pe termen lung, nu este contagioasă, nici asociată cu infecțiile sau cancerul. În schimb, deși acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile, poate provoca uneori disconfort la nivelul limbii și sensibilitate crescută la consumul de alimente foarte condimentate sau foarte sărate și de dulciuri. Alte simptome pot fi senzație de arsură sau iritație a limbii, cu precădere atunci când sunt consumate alimente picante sau fierbinți. Alteori, pot apărea înțepături la nivelul limbii, mai ales atunci când aceasta ia contact cu fumul de țigară, pasta de dinți, apa de gură, alimentele foarte acide. Există însă și persoane cu limbă geografică care nu au semnalat acest disconfort.

Când este necesară vizita la medicul stomatolog

Vizita la un medic stomatolog este necesară atunci când prezinți anumite modificări la nivelul limbii, cum ar fi: leziuni netede ori pete roșiatice, senzații de durere sau de arsură, atunci când consumi produse condimentate sau acide. Totodată, dacă, cu timpul, aceste pete se modifică sau își schimbă poziția ori forma, este bine să mergi cât mai repede la un cabinet de medicină dentară. Orice disconfort ce însoțește apariția petelor roșiatice care nu dispare într-o perioadă de aproximativ 10 zile reprezintă o urgență stomatologică.

Modalități de tratament pentru limba geografică

De obicei, limba geografică nu necesită tratament, deoarece majoritatea leziunilor și simptomelor vor dispărea în câteva zile sau săptămâni. Totuși, unele tratamente pot ajuta la reducerea disconfortului sau sensibilității, motiv pentru care medicul poate recomanda: medicamente pentru durere, anestezic cu care sa vă clătiți cavitatea bucală, unguente cu corticosteroizi, suplimente cu vitamina B sau vitamina E uleioasă. În cazurile în care apar dureri, usturimi ale limbii, dificultate la masticație sau înghițire, se prescriu tratamente speciale pentru aceste simptome, care însă nu înlătură această condiție a limbii.

Recomandarea medicilor stomatologi este ca pe toată perioada de tratament, pacientul să evite mâncărurile fierbinți, pe bază de lapte, condimentele, alcoolul și tutunul. Totodată, este bine să evite și alimentele iritante care cauzează senzații de arsură, cum sunt cele picante, acide, sărate sau foarte dulci. De asemenea, în timpul periajului dentar, este esențial să se evite pastele de dinți și apele de gură care au o aromă puternică sau care au adăugate ingrediente astringente, care fac gura pungă, întrucât acestea pot accentua sau pot crea disconfort.

Pe lângă tratamentul recomandat de către medicul stomatolog, trebuie să ai în vedere și respectarea unei igiene orale corecte a limbii. Adică imediat după curățarea dinților, este necesar să îți igienizezi și limba. Curățarea acesteia reprezintă o etapă foarte importantă a igienei orale, deoarece ajută la îndepărtarea bacteriilor și la prevenirea afecțiunilor orale. În acest sens se poate utiliza atât o periuța de dinți, care să aibă pe spate o parte creată special și pentru îngrijirea limbii, cât și un dispozitiv pentru îndepărtarea bacteriilor de pe suprafața acesteia, denumit răzușă linguală. Atunci când îți cureți în mod regulat și limba, te bucuri de o respirație proaspătă și, în același timp, previi anumite afecțiuni care pot apărea la nivelul ei, precum limba geografică.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777