LIMBA “VORBEȘTE” DESPRE SĂNĂTATEA TA. Cum identifici o eventuală afecțiune

 

Femeie cu limba alba
Aspectul limbii poate oferi indicii despre afecțiunile de care poți suferi

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 34 | 27 septembrie 2017

Vizualizat de 95.107 utilizator/i

Limba este un organ care ne ajută să desfășurăm cele mai comune activități din viața noastră cotidiană, de exemplu, vorbitul, mâncatul sau înghițitul. Modificările care apar la nivelul acesteia nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde indicii cu privire la lipsa unor vitamine din organism sau la existența unor boli mai grave, cum ar fi cancerul oral.

Iată care sunt principalele boli care pot apărea la nivelul limbii:

Simptomele afecțiunilor de la nivelul limbii diferă în funcție de fiecare boală, de stadiul în care aceasta se află, dar și de modul în care pacientul acționează. Cele mai multe dintre afecțiunile limbii provoacă un disconfort continuu, care se intensifică în timpul consumului de alimente și lichide. Cu toții ne putem confrunta la un moment dat cu anumite afecțiuni orale, tocmai de aceea este important să cunoaștem care sunt simptomele celor mai des întâlnite boli de la nivelul limbii și care sunt tratamentele recomandate de către medicii stomatologi.

Limba albă

Se prezintă sub forma unor pete albicioase pe suprafața limbii. Acestea se pot extinde pe pereții laterali ai cavității bucale sau pe cerul gurii. Candidoza bucală este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care duc la apariția colorațiilor albe, însoțite în unele cazuri de dureri la înghițire, gust neplăcut sau schimbări ale gustului. Stresul, medicamentele, fumatul, igiena orală necorespunzătoare și tratamentul prelungit cu antibiotice sunt doar câțiva dintre factorii care pot favoriza apariția candidozei bucale.

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni precum diabet zaharat dezechilibrat, cancer, infecție cu HIV/SIDA, imunitate scăzută ori dereglări ale secreției de salivă sunt mult mai predispuse la apariția acestei boli. Candidoza bucală se tratează cu medicamente antifungice administrate local sau pe cale orală.

Leucoplazia orală

Spre deosebire de candidoza bucală ce are o consistentă cremoasă și poate fi îndepărtată cu ușurință, leucoplazia orală se manifestă prin apariția la nivelul limbii și pe părțile laterale ale acesteia a unor pete albiciose dure. Apare, de regulă, ca urmare a consumului de tutun sau sub acțiunea unor factori iritanți, cum ar fi protezele dentare sau piercingurile orale. Într-o primă etapă, se recomandă reducerea sau înlăturarea factorilor care au declanșat această boală. În cazul în care depunerile albe persistă, se recurge la intervenții chirurgicale. Netratată, leucoplazia prezintă riscul de a evolua în cancer oral.

Lichenul plan

Lichenul plan pe limbă afectează mucoasa și apare sub forma unor ramificații de culoare albă. Cauzele exacte ale apariției sale sunt încă necunoscute, părerile fiind împărțite. Majoritatea medicilor consideră lichenul plan o boală autoimună. Aceasta nu este contagioasă și, în cele mai multe cazuri, nu presupune un tratament. Este necesară monitorizarea regulată, deoarece este o afecțiune cu potențial de malignizare.

Limba roșie

Limba roșie denumită și “limba zmeurie” este o afecțiune a cavității bucale ce poate indica lipsa vitaminei B-12 sau acidului folic din corp ori deshidratarea organismului. Umflăturile roșii de la nivelul limbii însoțite de inflamarea și crăparea buzelor pot fi semne ale bolii Kawasaki. Întâlnită cu precădere la copiii mici, are ca factori declanșatori anumite virusuri sau bacterii. Tratamentul este nedureros și constă în administrarea de aspirină și imunoglobulină.

Eritroplazia

O altă boală ce are ca simptom pete de culoare roșie pe suprafața limbii este Eritroplazia. Această afecțiune este asociată cu un risc crescut de cancer oral, motiv pentru care se recomandă realizarea unei biopsii.

Limba geografică

Limba geografică este o afecțiune benignă care nu prezintă simptome. Au existat însă și persoane diagnosticate cu această boală care s-au confruntat cu senzații de disconfort la consumarea alimentelor fierbinți. Petele roșii sunt foarte bine delimitate de margini albe, asemănătoare cu niște continente, de aici și denumirea de limbă geografică. Biopsia nu este necesară, această afecțiune trecând de la sine.

Glosodinia

Glosodinia sau sindromul de gură arsă este caracterizată printr-o senzație de arsură la nivelul cavității bucale însoțită de schimbări ale gustului, gust metalic sau amar și furnicături pe limbă. Nu există un mijloc terapeutic general pentru combaterea acestei afecțiuni. Tratamentul glosodiniei este personalizat de către medic pentru fiecare pacient în parte. În caz de opărire cu alimente și băuturi fierbinți, se recomandă aplicare de gheață, iaurt sau miere pe limbă pentru a calma durerea. De reținut: nu aplicați creme prescrise pentru arsurile de piele și evitați consumul de băuturi acidulate.

Crăpăturile la nivelul limbii

Crăpăturile sau fisurile de la nivelul limbii nu trebuie nici ele ignorate chiar dacă nu creează disconfort. Acestea pot apărea de la consumul mare de tutun sau alcool, ca reacție la consumarea anumitor alimente sau pot semnala lipsa unor vitamine și minerale din corp. Fisurile pe limbă apar și la persoanele cu sindromul Down. Nu este necesar să urmați un tratament. Dacă observați o agravare a situației, mergeți la medic pentru a afla care este problema cu care vă confruntați mai exact și cum o puteți ține sub control.

Cum poate fi depistat din timp cancerul oral

Corpul ne transmite constant semne de alarmă, iar afecțiunile limbii sunt doar unele din acestea. Dacă observați modificări ale aspectului limbii, cel mai indicat este să mergeți la medic pentru un diagnostic corect și complet.

Modificările de la nivelul limbii pot în aceeași măsură să ne ne indice și apariția unor boli mai grave cum ar fi cancerul oral. Principalele cauze ale apariției acestuia sunt legate de prezența virusului HPV. Aproximativ 80% din populaţia lumii este purtătoare a acestui virus, fără să ştie, mai ales că acesta poate rămâne nedetectat o lungă perioadă de timp sau se poate manifesta sub forme ce pot fi uşor confundate cu simptomele altei boli. Apariția cancerului oral poate fi influențată și de consumul de alcool și tutun și de alimentația nesănătoasă.

Din fericire, evoluția tehnologiei ne oferă în ziua de astăzi posibilitatea de a depista afecțiunile orale, infecțiile virale și bacteriene, papiloamele scuamoase (responsabile de apariţia cancerului), tumori ale glandei salivare, prezenţa cancerului şi a pre-cancerului şi a oricăror alte anomalii ale mucoasei orale. Toate acestea pot fi descoperite cu ajutorul aparatului VEL-scope, utilizat și în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

În doar 2 minute, testul cu VEL-scope îți poate schimba sau salva viața deoarece reprezintă o testare rapidă și nedureroasă, cu rezultate sigure. Lampa Veloscope Vx este folosită cu succes în întreaga lume reușind să depisteze încă din faza incipientă aventualele anomalii ale cavității orale.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

34 thoughts on “LIMBA “VORBEȘTE” DESPRE SĂNĂTATEA TA. Cum identifici o eventuală afecțiune

  1. Lungu Nicolae Gabriel

    Buna si eu am aceasta problema cu limba alba si cavitatile bucale alb spre vanat si un gust amar tot timpul si de la limba am probleme si stomacale simt ca corpul meu nu mai este cum eram inainte acum doua luni de doua luni am aceste probleme si orale si stomacale ce este de facut eu acum momental sunt in anglia cand vin in tara luna asta asi putea lua legatrura cu dumneavoastra telefonic sami fac o programare la dumneavoastra??

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este recomandat să mergeți un consult la un medic specialist pentru a putea vedea exact care este cauza problemei cu care vă confruntați și pentru a putea primi un plan de tratament personalizat. Vă așteptăm cu drag, pentru programări ne puteți suna la numărul de telefon: 021 91 34.

      Răspunde

  2. Zainea mihai

    Buna ziua. De vreo săptămână simt mereu nevoia sa beau apa si am gura uscată. Acum 2 zile m-am uitat in oglinda si am observat ca am niste bube roșii de marimea unei gamalii de chibrit si nu sunt dureroase. Simt ca am saliva in gat si nu o pot da afară. Bubițele sunt inpre gat si cred ca si in jos.
    As vrea sa stiu despre ce este vorba ca incep sa ma ingrijorez pe zi ce trece.
    Va mulțumesc !

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Vă recomandăm o hidratare corectă, de obicei aceasta este cauza problemei. Consumați lichide multe, cel puțin 2 l pe zi (lichide însemnând ceaiuri, fructe ce conțin mai multă apă, de exemplu, pepene, struguri). Încercați să mențineți nivelul optim de hidratare și monitorizați o săptămână situația. Dacă nu se remit, nu trec de la sine, în această perioadă veniți la un control să examinăm cavitatea orală. Alte cauze ar putea fi problemele gastrice, consumul de tutun, refluxul gastric. Pentru promgramări ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34.

      Răspunde

  3. Călin C.

    Bună, am limba albă, gustul și mirosul mi s-au diminuat extrem de mult, sunt fumător, aprx. 25-30/zi, la înghițire în partea din spate a limbii simt că parcă e uscată. Am luat Tyrozets, doar pt câteva zile, limba și-a revenit aproape la culoarea pe care o aveam înainte, am redus țigările, dar tot am deficiențe de gust și miros. Nu am Covid, am repetat testul de 4 x până acum. În afară de recomandarea comună 🙂 de a renunța la fumat ce mi-ați recomanda să iau pt a-mi reveni aproape complet (complet nu e posibil deocamdată din cauza tutunului, știu) 🙂 mirosul și gustul? Tablete, o cremă, un spray, orice…
    Vă mulțumesc anticipat și vă apreciez munca tiranică pot să spun pe care o depuneți zi de zi pentru sănătatea noastră, a tuturor. Fiți binecuvântați!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Limba albă și bolile asociate acestui simptom necesită un tratament recomandat de către un medic stomatolog. Tratamentele diferă în funcție cauză și de fiecare pacient în parte, de aceea este important să mergeți să vă vadă un medic care să vă pună un diagnostic corect și să vă indice un plan de tratament personalizat. Pentru mai multe informații despre medicii noștri specialiști și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34

      Răspunde

  4. Bucur adrian

    Buna ziua, azi dimineata am observat pe limba niste bubite rosii pe limba exact ca in prima poza de pe aite si pe buza de sus niste bunite albe dese, ce trebuie sa fac.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Dacă modificările observate la nivelul limbii nu se ameliorează, cel mai indicat este să mergeți la un consult stomatologic pentru un diagnostic corect și complet. Pentru mai multe informații și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.

      Răspunde

  5. Maria C

    Buna ziua , mie mi s-au umflat gingiile de 4zile iar mai nou am un gust Sărat in gura , puncte rosii pe limba și o senzație de arsura pe limba . Beau de obicei 2 litri de apa pe zi și nu fumez . Nu înțeleg cauza . Nu am fost inca la medic deoarece e Corona și nu prea vreau sa ies din casa . Aveti vreun sfat ?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este recomandat să mergeți la un consult pentru ca medicul specialist să vă poată pune un diagnostic corect și să vă recomande un plan de tratament potrivit pentru dumneavoasră. Tratamentele stomatologice din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu se realizează în condiții de maximă siguranță, respectând toate măsurile de prevenție. Pentru mai multe informații și pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul 021 91 34.

      Răspunde

  6. Dana

    Buna dimineata…Am senzatia de arsura ipe limba de ceva timp…am tiroida scoasa , am luat iod radioactiv….nu am probleme cu dantura ci doar cu un reflux gastro pe care il tin in frau sa zic asa…am facut o alergie urata la o substanță de contrast…ce poate fi?
    Multumesc mult!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este recomandat să va vadă un medic stomatolog pentru a vedea exact care este cauza problemei cu care vă confruntați. În urma unui consult de specialitate medicul vă poate recomanda un plan de tratament potrivit pentru dumneavoastră. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34.

      Răspunde

  7. Roman Mirela

    Buna ziua . Vreau sa va cer o parere .Am limba crăpată in 2 locuri ,iar câteodată i.i apar un fel de liniște subtiri de culoare roșie. As dori sa imi spuneti de la de ar putea fi.Va multumesc.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este necesar sa vă vadă un medic stomatolog pentru a stabili exact care este problema cu care vă confruntați. În urma consultului, împreună cu medicul, veți stabili care este opțiunea de tratament cea mai potrivită. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore.

      Răspunde

  8. Ion

    Bună ziua și mii de scuze de deranj. Din când în când, din netenie deigur, îmi mușc limba-n diferite loduri, fie la vârf fie lateral. Uneori mușc și din obazul lateral. Care să fie cauza și cum pt vindeca aceste răni.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este posibil ca mușcătura să nu fie una corectă. Muscătura incorectă este de obicei diagnosticată de către un medic stomatolog specialist ortodont și se poate corecta cu aparat dentar. Important este să veniți să vedem exact care este cauza și să primiți un tratament personalizat. Pentru programări ne puteți suna la 0219134.

      Răspunde

  9. Oprea finita

    Bună ziua ! Am o perioada lunga de când mi-a ieșit niste bubițe( eu spun că sunt papile gustative dar nu știu) la radacina limbii mă deranjează fr rău îmi provoacă tuse seacă și dau uneori în vomă ! Am fost la oftalmolog dar de geaba ! Ce îmi propuneți unde și la ce medic sa merg .? Mulțumesc pentru răspuns

    Răspunde

  10. Slăbuțu Doina

    Bună ziua! Domnule doctor, noaptea nu am aer, nu pot respira cum trebuie iar la nivelul gatului simnt că nu pot înghiti. În urma unor analize la orl mi s-a spus că aș avea limba umflată pe dedesupt. Aceasta să fie cauza insuficienței de aer din timpul nopții? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    Răspunde

  11. Bujor vanea

    Bună ziua din luna martie 2022 am o leziune sublinguala care nu trece am făcut biopsie și nu a ieșit nimic rău dar nu trece leziune nu se vindeca,,,ce să ne fac în continuare,,,Vă mulțumesc anticipat

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Este necesar să veniți la un consult de specialitate să vă vadă un medic stomatolog și să vă recomande tratamentul potrivit. Pentru mai multe informații și o programare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

  12. Stoian Luminița

    Bună ziua! Va mulțumesc anticipat pentru un eventual răspuns. De trei săptămâni, am văzut ca mi a crescut pe laterala limbii, mai în spate in partea dreapta un fel de carnita cam cât un bob de grâu. Initial am crezut ca este o papila inflamata, am fost la medicul de familie, mi a prescris glicerina cu stamicin, dar nu a avut efect. Ce credeți ca ar putea fi și cu ce îmi pot da sa dispară?ma îngrijorează foarte tare. Va mulțumesc!

    Răspunde

  13. Dragos

    Buna seara
    Am oboservat in aceasta seara ca limba mea pe mijloc e foarte roșie iar pe margini alba ( in partea roșie când am periat a sângerat ) in fata e crăpată
    Ma ustura și simt presiune ce înseamnă ?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Este necesar să veniți în clinică pentru ca un medic stomatolog să verifice clinic cavitatea orală și limba. În cadrul consultației, vi se va recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

  14. Lucia Vizitiu

    Bună ziua. Am limba crapată si usturime în gură aproape tot timpul.Uneori limba e rosie alteori alba.Nu stiu ce să fac.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Pentru a primi un tratament potrivit afecțiunilor cu care vă confruntați, este foarte important să mergeți un consult stomatologic, cât mai repede. De asemenea, este foarte important să aveți o igienă orală corespunzătoare și să renunțați la anumiți factori care pot contribui la dezvoltarea acestor afecțiuni, cum ar fi fumatul. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

  15. Maria

    Buna ziua!
    De câteva luni am senzația de gura , in special limba uscata, uneori simt ca ‘ca mi am ars limba’ asa se simte , eu consum multa apa , peste 2 l pe zi. Uneori simt si furnicaturi in limba… e neplacut ma trezesc si noaptea cu aceasta senzatie. Am fost si la ORL dar a zis dna doctor ca nu stie de ce ( nu am o glanda salivara blocata).
    In zona de interior spre gat limba este mai albiciosa si are ca niste bubite mici… mi-am facut si teste ptr a vedea daca am streptococ dar rezultatul a fost negativ. Analizele de sange sunt ok…
    Ce investigati as putea sa mai fac? Deja sintomele persista de mult timp si sunt zilnice.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! În această situație vă putem recomanda un consul stomatologic, în care medicul va analiza limba și vă va indica dacă afecțiunea cu care vă confruntați are proveniență orală. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Pentru a descoperi care este motivul pentru care a apărut acest simptom, recomandarea noastră este de a merge la un control stomatologic. Medicul va analiza cavitatea orală și limba, iar apoi vă va spune care este afecțiunea cu care vă confruntați și ce tratament se recomandă în acest sens. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777