Lucrarea protetică fixă. Avantaje funcționale și estetice

 

medic in stanga, pacient in dreapta
Protezele dentare sunt acele opțiuni de tratament stomatologic care oferă pacienților posibilitatea de a beneficia de funcționalitatea întregii danturi.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 2 | 17 iunie 2020

Vizualizat de 4.542 utilizator/i

În ziua de astăzi, oricine se poate bucura de o dantură sănătoasă și frumoasă. O lucrare protetică fixă înlocuiește cu succes dinții naturali, simțindu-se confortabil și arătând natural. Dacă și tu simți nevoia de o schimbare în viață și crezi că este timpul să te bucuri din nou de o dantură perfectă, atunci iată care sunt avantajele funcționale, dar și avantajele estetice ale lucrărilor protetice fixe.

Ce este o lucrare protetică fixă?

Protezele dentare sunt acele opțiuni de tratament stomatologic care oferă pacienților posibilitatea de a beneficia de funcționalitatea întregii danturi. Astfel, acestea înlocuiesc dinții naturali atunci când nu mai pot fi tratați sau atunci când sunt pierduți în urma unor traumatisme. Protezele dentare sunt recomandate de către medicii specialiști în funcție de nevoile fiecărui pacient, dar și de dorințele acestuia. Astfel, în domeniul stomatologiei, se utilizează mai multe tipuri de proteze dentare.

Lucrările protetice fixe sunt acele tipuri de proteze dentare care înlocuiesc întreaga dantură a pacienților și restabilesc atât procesul de masticație și de vorbire, cât și estetica danturii și încrederea în propria persoană. În urma unui control, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, sunt prezentate pacienților opțiunile de tratament cu privire la proteze dentare, iar alegerea celei mai potrivite opțiuni este reprezentată de rezultatul discuției dintre medic și pacient. Pentru cele mai multe persoane care aleg un astfel de tratament stomatologic, momentul în care lucrarea protetică fixă  este primită reprezintă un nou început, unul în care își pot relua activitatea obișnuită cu mai multă încredere.

Tipuri de lucrări protetice fixe

Lucrările protetice fixe reprezintă tratamente pe termen lung și pot fi de două tipuri: lucrări protetice a căror bază este reprezentată de dinți naturali și lucrări protetice susținute de implanturi dentare. Acestea sunt recomandate în funcție de afecțiunile dentare de care suferă pacientul în momentul controlului și de stadiul acestora, dar și de posibilitatea salvării dinților naturali.

Dr. Alexandru Copae, medic protetician în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, a realizat de-a lungul timpului sute de lucrări protetice și a readus zâmbetul pe buzele pacienților săi. „De fiecare dată ne propunem să atingem perfecțiunea, fie că realizăm lucrări protetice pe implanturi dentare, fie că realizăm lucrări protetice pe dinți naturali. Ne mândrim cu sutele de pacienți mulțumiți și cu rezultate ce rezistă în timp”, afirmă Dr. Alexandru Copae.

Sistemul de implanturi dentare SKY fast&fixed reprezintă un concept modern de restaurare totală a danturii, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, acest proces durează doar 24 de ore. Astfel, în urma unei radiografii dentare, a unui CT și a unui control realizat de către un medic specialist, se realizează o singură intervenție chirurgicală. Aceasta este atent planificată, iar pacientului îi sunt explicați toți pașii prin care urmează să treacă și îi este prezentat costul încă de la început . Planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea, în funcție de nevoile fiecăruia, sunt realizate în aceeași intervenție extracțiile dentare ale dinților ce nu mai pot fi recuperați, dacă este necesar, refacerea osului în care urmează să fie inserate implanturile dentare, iar apoi inserarea numărului optim de implanturi SKY fast&fixed.

Pentru a reabilita dantura și pentru a putea reda zâmbetul pacientului, dar și funcția masticatorie și fizionomică, se inserează un număr redus de implanturi dentare. Pentru maxilarul superior numărul optim de implanturi este de 6 sau 8, pentru un număr total de 12 sau 14 dinți, iar pentru maxilarul inferior este necesar un număr de 4 sau 6 implanturi pentru același număr de 12 sau 14 dinți.

După intervenția chirurgicală pacientul primește o lucrare protetică fixă provizorie pe care o va purta aproximativ 4-6 luni până când implanturile dentare se integrează în os. După această perioadă pacientul primește lucrarea protetică definitivă. Ambele lucrări protetice sunt fixe, iar pacientul se poate bucura de o dantură perfect funcțională și estetică într-un timp foarte scurt.

Avantajele lucrării protetice fixe

Lucrările protetice fixe le oferă pacienților ce aleg acest tip de tratament stomatologic o serie largă de avantaje, atât în ceea ce privește funcționalitatea și confortul, cât și în ceea ce privește partea estetică.  Printre avantajele lucrărilor protetice fixe se numără:

 • obținerea unui aspect estetic deosebit, lucrarea protetică fixă arată exact ca dinții naturali;
 • posibilitatea de a realiza o masticație normală, fără durere;
 • posibilitatea de exprimare clară și redobândirea vorbirii clare;
 • recăpătarea încrederii în propria persoană;
 • timp redus de executare a lucrărilor;

Cine are nevoie de un astfel de tratament protetic?

Lucrările protetice fixe înșurubate pe implanturi dentare reprezintă o opțiune potrivită pentru acele persoane care au suferit afecțiuni dentare grave, de exemplu: procese carioase ajunse într-un stadiu avansat. De asemenea, acest tip de lucrare protetică se recomandă și pacienților cu boală parodontală și purtătorilor de proteze mobile care își doresc dinți ficși. Este foarte important să menționăm faptul că vârsta nu reprezintă un impediment, iar sistemul de implanturi dentare SKY fast&fixed poate reprezenta o opțiune de tratament potrivită și pentru persoanele tinere care suferă de anumite afecțiuni dentare, dar și pentru persoanele în vârstă, care prin evoluția firească a danturii au ajuns în momentul în care au nevoie de refacerea a acesteia.

Sfaturi de îngrijire

Rolul pacientului și îngrijirea corectă a lucrărilor protetice fixe reprezintă succesul acestora pe termen lung și, implicit, scăderea riscului de apariție a afecțiunilor orale. Este necesar să se respecte cu strictețe toate indicațiile primite din partea medicului, dar și pașii unei igiene orale corecte. În perioada purtării lucrării protetice provizorii este indicat consumul alimentelor moi pentru a nu risca fracturarea acesteia.

Rutina zilnică a igienei orale se realizează în mod normal, la fel cum este recomandată și pentru dinții naturali. Astfel, este necesar periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, dar și folosirea apei de gură. Pentru a ne asigura că resturile alimentare și bacteriile sunt îndepărtate în totalitate se recomandă și utilizarea dușului bucal.

De asemenea, este important ca vizitele pentru controlul stomatologic să fie realizate la fiecare 4-6 luni pentru a evita apariția afecțiunilor orele și pentru a realiza și o igienizare profesională. Aceasta este o tehnică de curățare în profunzime a dinților și presupune 3 pași: detartraj, air-flow și periaj profesional.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Lucrarea protetică fixă. Avantaje funcționale și estetice

 1. Popescu

  Buna ziua ,
  Va rog sa-mi spuneti ,care ar fi costul final pentru implant dentar fix , partea de sus si jos tinand cont ,ca nu mai sunt dinti sănătoși.
  Ma intereseaza un pret aproximativ .
  Multumesc mult !

  Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777