Lucruri pe care nu le știai despre spălatul pe dinți

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 17 iulie 2018

Vizualizat de 2.382 utilizator/i

Unul din cinci români nu s-a spălat niciodată pe dinți și, practic, nu știe ce gust are pasta de dinți. Mult, nu-i așa? Din păcate țara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la igiena dentară. Studiile arată că în medie, un român consumă un tub și jumătate de pastă de dinți într-un an, în timp ce europenii consumă patru astfel de tuburi la fiecare 365 de zile.

Spălatul pe dinți este un obicei zilnic, practicat de miliarde de oameni la nivel mondial. În timp ce unii se spală doar o dată pe zi pe dinți, alții o fac și dimineața și seara și, e drept, există o categorie de oameni care se spală extrem de rar, o dată pe săptămână sau și mai rar. Iată câteva curiozități despre spălatul pe dinți:

Obiceiul spălării danturii are o istorie destul de îndelungată. Conform istoricilor, prima periuță de dinți ar fi fost folosită în Egiptul Antic. Aceasta era fabricată din păr de animale. Iar cel mai vechi dentist este Hesi-Re care ar fi trăit acum 5.000 de ani tot în Egipt.

Spălatul pe dinți îi poate ajuta pe practicanți la prevenirea cariilor, la menținerea unor dinți sănătoși și la prevenirea apariției respirației urât mirositoare. De exemplu, cifrele arată că o persoană petrece în medie 38,5 zile cu spălatul pe dinţi pe parcursul vieţii. Destul de mult, nu-i așa?

Două treimi din lungimea unui dinte este situată sub gingie, ceea ce înseamnă că oamenii spală doar o treime din lungimea dintelui, cea care este vizibilă. Medicii recomandă ca durata de spălare a dinților să fie cuprinsă între 3 și 5 minute.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o igienă precară poate permite unui număr de până la 700 de specii de bacterii să pătrundă în fluxul sanguin. American Dental Association recomandă schimbarea periutei de dinți o dată la aproximativ 3-4 luni și curățarea limbii, în timpul periajului. Medicii stomatologi spun că este suficientă o cantitate mică de pastă de dinți pentru a curăța dantura.

Există animale care își spală dinții în mod natural. Unul dintre acestea este crocodilul, cel care apelează la „pasărea crocodil”. Aceasta intră în gura aligatorului și îi curăță resturile rămase între dinți.

Fie că vrem fie că nu, mai devreme sau mai târziu toți ne vom lovi de problemele cauzate de dantură. În concluzie, spălatul pe dinți este extrem de benefic atât pentru sănătatea dinților, cât și a întregului organism. În plus, acesta ar trebui să fie un obicei de zi cu zi pentru că a preveni va fi întotdeauna mai ieftin decât a trata.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134