
Vizualizat de 459 utilizator/i
Zâmbetul sănătos al copilului trebuie să fie o prioritate pentru părinți. De aceea este important să veghezi asupra modului în care cel mic își periază dinții sau să ai grijă la alimentele pe care acesta le consumă. Igiena orală este esențială pentru a preveni apariția cariilor dentare, de aceea este necesar să apelezi la diverse trucuri, care îl vor atrage pe micuț și împreună cu el să construiți o rutină zilnică de îngrijire a dințișorilor. Totodată, este important să îi obișnuim cu vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru a conștientiza beneficiile unei danturi sănătoase, pentru o copilărie fără griji. Conceptul Academia Spațială Dr. Leahu le oferă copiilor experiențe minunate atunci când vin la stomatolog și părinților încredere că cei mici beneficiază de tratamente sigure și fără durere. Despre cele mai frecvente probleme stomatologice întâlnite la copiii, despre cum alegem pasta de dinți pentru cei mici, dar și cât de mult afectează dulciurile dințișorii, ne explică Dr. Alice Petrache, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova, în articolul următor.
Cum este să lucrezi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Craiova? Ce ramură a stomatologiei te preocupă?
În cadrul clinicilor Dr. Leahu am simțit încă de la început o atmosferă plăcută și primitoare. Nu mi-a fost greu să mă integrez în această echipă, am colegi deosebiți, colaborăm foarte bine, ne înțelegem minunat și mă bucur că am ocazia să lucrez alături de ei. Specializarea pe care o ocup și la care am visat de mică este pedodonția.
De la ce vârstă trebuie să se spele micuții pe dinți? Cum alegem pastă și periuța pentru cei mici?
Medicii specialiști pedodonți recomandă ca igiena orală a celor mici să înceapă înainte de apariția primilor dințișori de lapte, iar în această perioadă se pot curăța gingiile cu ajutorul unui tifon steril. Curățarea se face de două ori pe zi, dimineața și seara.
Periuța de dinți se alege în funcție de vârsta micuțului, aceasta fiind formată dintr-un capăt mic și perii moi, adaptată dimensiunii cavității bucale. De asemenea, și pasta de dinți se alege la fel. De aceea, în cazul copiilor cu vârste mici, trebuie utilizată o cantitate mică de pastă, deoarece aceștia o pot înghiți. După periaj este important să avem grijă ca cel mic să nu înghită pastă de dinți, indiferent dacă vorbim de un periaj realizat de către părinți sau de copil, este necesar să ne asigurăm că cei mici sunt supravegheați.
Cât de des este recomandat periajul pentru a nu le afecta dințișorii?
După apariția primului dinte (în jurul vârstei de 6 luni) și până la 2-3 ani, Academia Europeana de Stomatologie Pediatrică recomandă ca periajul dentar să aibă loc de două ori pe zi (dimineața și seara) cu o periuță specială pentru copii și pastă de dinți.
Care sunt cele mai frecvente probleme dentare în rândul copiilor care pot apărea la o vârstă fragedă?
Cea mai frecventă problema dentară este apariția cariei de biberon, în jurul vârstei de 1 an sau 1 an și 8 luni. Caria de biberon apare pe suprafața dinților temporari superiori, la nivelul maxilarului, din cauza laptelui sau a lichidelor dulci din biberon, toate acestea împreună cu Streptococcus mutans, duc la demineralizarea smalțului și aparitia cariei.
Se recomandă ștergerea gingiilor și dinților bebelușului cu o compresă sterilă sau tifon după fiecare masă, mai ales noaptea, pentru că sunt mămici care continuă să alăpteze bebelușii după vârsta de 6 luni. Trebuie evitat umplerea biberoanelor cu lichide dulci, nu trebuie îmbibată suzeta în lichide îndulcite, reducerea zaharului din dieta copilului.
Tratamentul cariei de biberon constă, în primul rând, în modificarea comportamentului copilului și al părinților. Asta înseamnă corectarea obiceiurilor de îngrijire a celui mic, înlocuind metodele greșite de a hrăni sau adormi copilul, cu unele sănătoase. În plus, tratamentul implică și instituirea unei igiene orale corespunzătoare. În cabinet, medicul stomatolog va adapta tratamentul la situația clinică existentă.
Astfel, dacă afecțiunea este în fază incipientă, se va aplica local fluor în cantitate și concentrație mică, pentru a remineraliza smalțul. Cariile simple vor fi tratate prin obturații fizionomice de compozit, iar cele complicate vor fi tratate endodontic și/sau chirurgical. Nu în ultimul rând, amintește-ți că dinții de lapte sănătoși vor duce la o dantură permanentă sănătoasă.
De ce apar cariile la copii, care sunt cele mai contraindicate tipuri de dulciuri?
Alimentatia joacă un rol foarte important în prevenirea cariei dentare și bineînțeles realizarea unui periaj dentar corect. Dacă este diversificată, cu alimente cât mai puțin procesate și la ore cât de cât regulate, atunci și dinții sunt mai protejați. În schimb, dacă sunt consumate frecvent dulciuri, sucuri, alimente lipicioase, alimente procesate sau dacă programul de masă este dezorganizat, cu gustări dese, șansele apariției cariei dentare cresc.
Cât de importante sunt asocierile cu personajele de poveste, spre exemplu Zâna Măseluța, prin care cel mic să perceapă altfel parcursul său dentar?
Extrem de important. În ziua de astăzi toți copii au câte un personaj de poveste sau un desen preferat. Magia Zânei Măseluță este un mod de a le transmite copiilor că nu este nicio tristețe în pierderea dinților de lapte. În plus, ideea existenței minunatei zâne îi ajută pe cei mici să treacă mai ușor peste teama și, uneori durerea, schimbării dinților de lapte.

Dr. Alice Petrache, medic stomatolog, împreună cu unul dintre micuții săi pacienți.
Care sunt punctele tale forte?
Punctele mele forte sunt integritatea, dorința de a evolua, empatia, solidaritatea, toleranța și nu în ultimul rând perseverența. Consider că atunci când faci totul cu drag, din plăcere și mai ales să perseverezi, atunci vei avea parte de mult succes.
Dacă ești în căutarea unei echipe de medici profesioniști, care să îl ajute pe micuțul tău să nu dezvolte teamă de stomatolog și să aibă dințișori sănătoși și frumoși, clinicile Dentare Dr. Leahu din București și din țară (Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Ploiești, Craiova, Cluj Napoca și Galați) sunt pregătite să vă ofere tot ajutorul de care aveți nevoie. Conceptul Academia Spațială Dr. Leahu, special creat pentru copiii, este prezent în toate locațiile, tocmai pentru a oferi celor mici sănătate reală și o experiență excepțională la stomatolog. Pentru programări și informații suplimentare ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023