Malocluzia dentară. Cauze, simptome și tratament pentru dinții aliniați incorect

 

pacient pe scaun, medic ortodont in dreapta
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, medicii specialiști în ortodonție realizează tratamente pentru malocluzia dentară.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 25 februarie 2022

Vizualizat de 1.302 utilizator/i

Malocluzia dentară reprezintă alinierea incorectă a dinților cu o poziție anormală a mușcăturii dintre cele două arcade. Această malocluzie poate fi de 3 tipuri: deschisă, adâncă și inversă.

În următoarele rânduri, Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale, ne explică ce este malocluzia dentară și care sunt cauzele ce duc la alinierea incorectă a dinților, dar și ce tratamente recomandă pentru corectarea acesteia.

Ce este ocluzia dentară?

Ocluzia dentară reprezintă modalitatea prin care dinții superiori se ating cu dinții inferiori, astfel încât să fie posibilă realizarea unor acte funcționale precum: masticația, deglutiția, fonația, etc.

Ce cauzează alinierea incorectă a dinților

Alinierea incorectă a dinților poate avea mai multe cauze, dintre care cea mai întâlnită o reprezintă diferența dintre dimensiunea dinților și dimensiunea oaselor maxilare.

Dimensiunea dinților

De cele mai multe ori, această dimensiune este mai mare decât dimensiunea oaselor maxilare, astfel că dinții sunt înghesuiți, poziționați către limbă sau către obraz, sau, în cazuri grave, când lipsa de spațiu este foarte mare, dinții pot chiar să nu erupă, fiind reținuți în interiorul osului maxilar.

Dimensiunea oaselor maxilare

Există și situații în care dimensiunea osului maxilar este mai mare decât dimensiunea dinților, astfel încât aceștia din urmă apar spațiați și cu goluri între ei. În cazul acesta va fi afectat aspectul estetic, care pentru mulți pacienți este foarte important.

Tipuri de malocluzie dentară

Abaterea de la ocluzia normală, indiferent de cauză, se numește malocluzie. Pentru a simplifica, într-o oarecare măsură, abordarea terapeutică, malocluziile dentare sunt clasificate în trei mari grupe, în funcție de poziția pe arcadă a molarilor de 6 ani, superiori și inferiori, după cum urmează:

Malocluzia de Clasa I

Acest tip de malocluzie dentară este o tulburare în care molarii de 6 ani sunt poziționați corect unul față de celălalt, modificările fiind prezente în zona frontală (înghesuiri, spațieri, malpoziții dentare, etc.)

Malocluzia de Clasa a II-a

În acest caz, molarii de 6 ani inferiori sunt poziționați distal (mai în spate) față de molarii superiori, din cauza poziționării mai în spate a mandibulei față de maxilar.

Malocluzia de Clasa a III-a

Ultima clasă este redată de molarii de 6 ani inferiori care sunt poziționați mezial (mai în față) de molarii inferiori, din cauza poziționării mai în față a mandibulei față de maxilar.

Cum poate fi diagnosticată malocluzia?

Ca orice altă afecțiune din sfera oro-maxilo-facială, malocluzia dentară se diagnostichează după un protocol standard, și anume:

 • Examen clinic – consultația propriu-zisă la medicul ortodont;
 • Investigații paraclinice – un dosar efectuat de către pacient care cuprinde o ortopantomogramă, diferite teleradiografii și fotografii, dar și modele de studiu.
  • Ortopantomograma reprezintă o radiografie extinsă, care cuprinde ambele maxilare și care oferă informații despre starea și poziția dinților, particularități de teren la nivelul oaselor maxilare, starea articulației temporo-mandibulare, ș.a.
  • Teleradiografia de profil este un tip de radiografie care oferă informații despre poziționarea maxilarului și a mandibulei, una față de alta și în raport cu craniului. Aceste informații ajută la întocmirea unui plan de tratament în vederea corectării ocluziei dentare.
  • Fotografiile de diagnostic ortodontic îl ajută pe medicul specialist cu informații suplimentare despre starea dinților, starea țesuturilor moi, eventualele abateri de la normal ale ocluziei, etc.
  • Modelele de studiu permit analiza discrepanțelor dimensionale dintre dinți și arcade, analiza ocluziei și previzionează, prin analiza spațiului total, de exemplu, planul de tratament.

Cum poți să previi alinierea incorectă a dinților?

Nu există o „rețetă” universal valabilă pentru a preveni alinierea incorectă a dinților. În general, dacă sunt întrunite cumulativ toate condițiile de spațiu și de poziție de formare a mugurelui dentar, dinții erup în poziții corecte pe arcadă. Astfel că, partea interceptivă a ortodonției are drept scop pregătirea oaselor maxilare (din punct de vedere al spațiului) pentru a asigura erupția corectă a dinților.

Un alt aspect foarte important în acest sens este păstrarea cât mai mult timp pe arcadă a dinților temporari. Pe de o parte, pentru a permite oaselor maxilare să se dezvolte suficient, iar pe de altă parte, pentru a împiedica migrarea dinților deja erupți (cu închiderea spațiilor pentru dinții încă neerupți). Astfel că devine foarte importantă, în economia prevenției înghesuirii dentare, tratarea cariilor dinților de lapte, pentru a preveni pierderea prematură a acestora.

Consecințele malocluziei dentare netratate

Cele mai importante consecințe ale malocluziilor dentare netratate sunt reprezentate de:

 • Creșterea numărului de carii dentare, datorită înghesuirilor care împiedică păstrarea unei stări corespunzătoare de igienă orală;
 • Afectarea parodonțiului (țesutul de susținere al dinților), care poate să se degradeze într-un ritm accelerat, și astfel să apară boala parodontală în forme grave, soldate cu pierderea prematură a dinților;
 • Afectarea articulației temporo-mandibulare, cu apariția de dureri și limitarea deschiderii gurii, fenomene extrem de greu de remediat.

Tipuri de tratament pentru malocluzia dentară

Pentru a remedia efectele malocluziei dentare există mai multe tipuri de tratament, diferențiate prin momentul instituirii (profilactic, interceptiv, curativ, etc.) sau prin tehnica terapeutică utilizată (aparatură mobilă, mobilizabilă, fixă, s.a.)

Tratamentul profilactic sau ortodonția preventivă

Acest tip de tratament reprezintă un ansamblu de măsuri și mijloace prin care se înlătură factorii generatori de abateri de la dezvoltarea normală a aparatului dento-maxilar, care se pot constitui, uneori, în anomalii dento-maxilare.

Tratamentul interceptiv

Acesta cuprinde un ansamblu de măsuri și mijloace instituite în vederea opririi cursului dezvoltării unei abateri de la normal.

Tratamentul ortodontic curativ

Reprezintă un ansamblu de măsuri și tehnici terapeutice cu rolul de a întrerupe, a inversa sau a corecta și controla mecanismele de dezechilibrare a componentelor aparatului dento-maxilar, precum și de a minimaliza efectul lor.

Aparatele dentare mobile și mobilizabile

Aceste aparate dentare se aplică de medic în cavitatea orală și pot fi îndepărtate de pacienți în timpul tratamentului ortodontic, pentru îndeplinirea unor acte funcționale precum masticația, deglutiția, fonația, etc.

Aparatele dentare fixe

Aceste aparate dentare sunt aplicate de către medic specialist ortodont și nu pot fi îndepărtate de pacient până la finalul tratamentului ortodontic.

În Clinicile Dentare Dr. Leahu, există mai multe tipuri de aparate dentare fixe, de unde ne putem alege, și anume: aparat dentar metalic, aparat dentar Damon, aparat dentar Safir și aparat dentar Incognito.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777