Măsea spartă? Sfaturi de urgență pentru fractura dentară

 

Medici stomatologi in timpul interventiei pentru masea sparta
O măsea spartă necesită consultul și tratamentul realizate de către medicii stomatologi.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 7 | 7 mai 2020

Vizualizat de 34.335 utilizator/i

Cu toții ne putem confrunta la un moment dat cu o măsea spartă, deși dinții noștri sunt foarte rezistenți, aceștia se pot ciobi, crăpa sau chiar rupe. În unele cazuri, o măsea spartă poate reprezenta o urgență stomatologică, de aceea este foarte important să știm cum trebuie să reacționăm într-un asemenea moment și care sunt tipurile de tratament necesare.

Cauze ce duc la fractura de măsea

Fracturile dentare se pot produce la fel ca orice alte fracturi ale oaselor din organism, cel mai frecvent acestea apar în urma unor traumatisme. De exemplu, în timpul jocului, copiii pot suferi diverse accidentări ce duc la fracturi dentare. De asemenea, ne putem confrunta cu o măsea ruptă atunci când aceasta este foarte afectată de diverse afecțiuni orale.

Atunci când o măsea este devitalizată, adică atunci când nervul dintelui este scos, aceasta devine mult mai casantă, iar rezistența sa este mai mică. În astfel de situații, accidentarea ce duce la o măsea spartă poate avea loc chiar și în timp ce mâncăm alimente cu consistență dură.

Cele mai des întâlnite cauze care duc la o măsea spartă sunt:

 • Accidentările ce provoacă traumatisme dentare;
 • Consumul de alimente dure;
 • Lucrări dentare mai vechi ce duc la fragilitatea structurii dintelui;
 • Carii netratate la timp ce determină sporirea fragilității dintelui și, în final, ruperea acestuia.

Factori de risc și ce să eviți pentru a preveni o măsea spartă

Așa cum am văzut, fractura dentară poate apărea în mai multe situații și din cauza mai multor factori. Fractura dentară poate apărea chiar și din cauza unei simple fisuri dentare pe care pacientul nu o poate observa cu ochiul liber, în timp aceasta prinde volum și poate duce la spargerea măselei.

Principalii factori de risc pentru fracturile dentare sunt reprezentați de practicarea anumitor sporturi sau, în cazul copiilor, de simplele jocuri. În mediile în care rănirea se poate produce ușor, fracturile dentare pot apărea cel mai adesea în cazul dinților frontali ai arcadei superioare. De asemenea, spargerea unei măsele poate fi provocată de stadiul avansat al afecțiunii orale de care suferă.

Pentru a preveni fracturile dentare sau ruperea unui dinte nu există un proces pe care îl putem urma cu precizie, însă este foarte important să acordăm atenție activităților zilnice, astfel încât să evităm eventualele lovituri. De asemenea, este important să acordăm atenție alimentelor pe care le consumăm și să evităm să mâncăm produse foarte tari ce pot duce la fisuri dentare ori la ruperea dintelui.

Prevenția dentară constă în vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni. Odată cu aceste vizite, medicul stomatolog va putea verifica dacă lucrările dentare pe care le avem sunt încă potrivite și nu afectează structura dintelui. De asemenea, în timpul controlului regulat, medicul va putea observa apariția afecțiunilor orale încă din stadiul incipient.

Simptome și complicații ale unei măsele deteriorate

În cazul traumatismului dentar poate apărea durerea extinsă la nivelul întregii danturi și sângerarea. Astfel, este foarte important să ne prezentăm cât mai repede la medicul stomatolog.

Atunci când vorbim despre spargerea unei măsele din cauza unor alte motive decât accidentările, atunci putem să ne referim la două situații: dintele cu nerv și dintele fără nerv.

Dacă dintele este vital (cu nerv), iar fractura se află în apropierea camerei pulpare, atunci durerea resimțită în momentul spargerii este acută. Este foarte important să nu amânăm tratamentul unei fracturi dentare deoarece pot apărea complicații severe. Nervul poate să se infecteze, iar neglijarea infecției poate duce în timp chiar și la extracția dintelui.

Dacă dintele spart nu mai are nerv, există posibilitatea ca spargerea acestuia să nu provoace durere. Pot apărea leziuni ale limbii și a obrajilor, din cauza marginilor ascuțite ale dintelui fracturat.

Primul ajutor în caz de măsea spartă

În funcție de cauza care a dus la spargerea măselei, puteți simți dureri imediate sau nu. În cazul traumatismului este necesar să contactați medicul stomatolog pentru a primi recomandările potrivite situației, până la momentul în care veți merge la cabinet. De asemenea, indiferent dacă simțiți durere sau nu, orice crăpătură a dintelui trebuie investigată cât mai repede de către medicul stomatolog, tocmai pentru a verifica starea de sănătate și pentru a oferi tratamentul necesar.

Dacă te întrebi ce este de făcut dacă ți-ai rupt un dinte atunci trebuie să știi că, în cazul în care, în urma spargerii măselei, a apărut o umflătură a obrazului, poți aplica gheață pe suprafața acestuia. De asemenea, până în momentul în care ajungeți la cabinetul stomatologic, puteți lua un antiinflamator pentru a calma durerea. Nu sunt recomandate alte tratamente medicamentoase fără prescripția medicului stomatolog!

Măseaua spartă, o urgență stomatologică

O măsea spartă devine o urgență stomatologică atunci când vorbim despre avulsii, luxații sau fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare. Avulsia dentară reprezintă eliminarea accidentală a unui dinte din alveola sa, iar luxația dentară reprezintă deplasarea anormală a dintelui în alveolă, ca urmare a unei leziuni traumatice. Astfel de urgențe stomatologice trebuie tratate cu foarte multă seriozitate deoarece pot provoca modificări ireversibile asupra dentiției.

Tratament pentru măsea spartă

Tratamentul pentru o măsea spartă diferă în funcție de fiecare caz în parte, mai precis, în funcție de cauză și de profunzimea fracturii.

Atunci când vorbim despre traumatismele dentare care duc la eliminarea dintelui sau a unei părți a acestuia, medicii stomatologi ne explică faptul că este foarte important să știm că dintele poate fi reatașat de către medicul stomatolog, în termen de 30 – 60 de minute, dacă acesta este integru.

Cu rădăcina sănătoasă

O fractură dentară poate deschide camera pulpară, de aceea, în astfel de situații este necesar tratamentul endodontic, scoaterea nervului dintelui. Uneori, fractura dentară poate necesita și aplicarea unei coroane dentare. O fractură de dimensiuni mici poate fi tratată cu ajutorul unei obturații, adică a unei plombe dentare. De asemenea, o măsea spartă poate avea nevoie de refacerea unor tratamente vechi, în cazul în care acestea există, și de reconstrucția dintelui.

Cu rădăcina afectată

Atunci când vorbim despre o măsea spartă care nu mai are nerv, trebuie să știm că aceasta nu se mai poate plomba deoarece pereții dintelui rămași nu sunt suficienți de rezistenți pentru a susține o plombă de dimensiuni mari, iar noi vom avea nevoie de o lucrare dentară, de exemplu: o coronă dentară. În unele cazuri o fractură dentară poate duce la nevoia extracției dintelui, care poate fi înlocuit cu un implant dentar, ce va ține locul rădăcinii dintelui natural.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

7 thoughts on “Măsea spartă? Sfaturi de urgență pentru fractura dentară

 1. Sane

  Buna ziua ,fiti amabili eu aveam un canin devitalizat si cu coronita am fost la dentist sa schimb coronita ptr Ca’ sarise portelanul domnul doctor a intrat din nou pe canalul dintelui zicand Ca’ trebuie sa il umple cu fibra de sticla dar dintele sa fisurat si materialul din dinte a iest (la nivelul radacini) in gingie si sa format Ca’ un bob de porumb … Ce este de facut si ce consecinte pot aveva ptr Ca’ doctorul meu spune sa il lasam asa si sa II luna coronita deasupra dar pe mine ma deranjaza si nu stiu daca dintele mai poate fi salvat Sau risc o infectiei …va multumesc anticipat !

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un control să vă vadă un medic stomatolog și să stabiliți tratamentul potrivit. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt

   Răspunde

 2. Busuioc Mirela

  Bună ziua! Acum 3-4 ani am avut o carie la o măsea {prima măsea de sus, din dreapta}. Nervul a fost extras, iar măseaua curățată parțial, după care s-a introdus un fel de pastă ce s-a întărit {ce ținea, temporal, loc de plombă}, care a căzut la scurt timp. A existat o diferență mare de timp între începerea ,,operației” și finisarea acesteia {aproximativ un an}, timp în care pereții măselei s-au înnegrit. Deși plombată, se putea observa cum dintele se înnegrește {din interior, către exterior}. Anul trecut, o jumătate din măsea s-a spart, dar nu a căzut {se mișca îngrozitor}, plomba încă fiind atașată de jumătatea intactă {dar înnegrită}. La un an distanță, adică în prezent, jumătatea spartă a căzut {pe interior fiind moale și înnegrită}, lăsând în urma ei cealaltă jumătate înnegrită, alături de plombă {nu știu cât va mai rezista măseaua; nu am încredere să mestec ceva cu ea}. Oare ar mai putea fi salvată în vreun fel, pentru a evita extragerea ei? Se mai poate aplica o coroană dentară în astfel de condiții? Sau ce altă metodă ar trebui folosită? Vă mulțumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Este necesar să veniți la un control stomatologic pentru a vă vedea medicul specialist în endodonție, cel care se ocupă de tratamente de canal. Trebuie să vadă exact cum se prezintă măseaua atât pe exterior, cât și pe interior, lucru pentru care se va face și o radiografie retro-alveolară. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

 3. Busnea Aranka

  Buna dimineata , va rog sa-mi dati un sfat .
  Mi sa facut de curand o lucrare sus proteza fixa si pentru masele doua stg si doua dr sus pe scheletata la fel si in parte de jos maselele pe proteza scheletata.
  Inainte sa imi fixeze proteza de sus ,dintele 25 sa rupt din el o parte cam 1/3 . Domnul doctor zis ca nu trebuie repart sau pus stift nu e o problema ca o sa tina lucrarea scheletata.Peoteza fixa este de la 14 pana la 25.Pe dintii 14 si 25 este fixata proteza schelet.
  Dupa fixrea protezelor in 6 iulie mi sa explicat ca dureaza pana ma obisnuiesc sa mananc sa vorbesc , ele se vor fix in timp.
  Totul a fost bine.
  Dupa nici o luna am observat ca dantura nu sa in gingie pe partea stg nici jos, nici sus simteam dintii cu unghia in partea de sus. I-am explicat ca simt apa prin lucrarea fixa pe prtea stg sus si jos. Am vorbit cu dl. doctor si intr-un final a venit si tehnicianul si mi-au dat lucrarea jos.
  Acum dintele 25 sa mai rupt din el si nici acum nu vrea sa il intaresca cu stift sau ceva si vrea sa-mi lipesca iar lucraarea ei zic remediata ?
  Nu stiu daca asa ceva e corect sa pui pe un dinte rupt asa o lucrare mare?
  Pentru lucrarea de jos urmeaza sa o corecteze cand incepe sa se miste ????

  NB .
  Ce mi se pare ciudat dupa fixarea lucrarii prima in iulie am avut doua episode cand mi sa umflat obrazul mam gandit ca e de la curent. A treia oara exact la o luna m-am umflat ff tare si am chemat salvarea . L-am intrebat pe dl doctor si mi-a spus c sigur nu e de la materiale sau lipiciul din lucrare.
  Vineri mi-a lipit lucrarea provizoriu si iar m-am umflat la pe partea unde am dintele rupt.Azi am vorbit cu dl doctor si a zis ca sigur nu este de la mterial si ca dintele o sa tina lucrarea mi bine decat un corp strain !!!!
  Iertati-ma nu stiu ce sa fac ….unde sa cer un sfat bun !

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este necesar să veniți la un consult de specialitate pentru ca un medic stomatolog să vadă despre ce este vorba.
   În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu există soluția dinților ficși. Adică, într-o singură intervenție, echipa medicală va îndepărta dinții care nu mai pot fi salvați, va curăța foarte bine zona gingivală și tot în aceeași intervenție va insera implanturile dentare. A doua zi veniți să vă monteze o lucrare protetică fixă provizorie cu care veți sta timp de 6 luni de zile. Apoi reveniți la clinică pentru montarea lucrării protetice fixe, cu care veți sta toată viața.
   Vă puteți programa la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți scrie prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3v.

   Răspunde

 4. Busnea Aranka

  Va rog sa-mi iertati greselile din textul de mai sus.
  corectat –Dupa nici o luna dantura nu sa,, ingropat” in gingie.
  Revin la NB – deoarece am avut episoadele in care mi sa umflat obrazul azi am vorbit cu dl. doctor sa-mi spuna ce materiale folosit pentru un test alergic el refuza…..este corect???
  Mi-a spus ca nu e necesar deoarece sigur nu e de la materialele folosite sau cu ce a lipit proteza.
  Revin in complectare …cand am chemat salvarea am primit intravenos pe baza de cortizon injectii si mi-am revenit in 2 zile.Tot acum am vorbit cu medicul de familie .
  I-am spus ca vineri mi sa pus provizoriu proteza fixa si sambata dimineata m-am trezit umflata fata mai pe partea stg sus .
  Iertati-ma ,nu inteleg cum poti sa pui pe un dinte rupt asa o lucrare mare !
  D-na doctor ma savertizat sa merg dupa trimitere si neaparat sa ma vada un alergolog deoarece nu vede de la ce altceva m-as umflat din nou. Si sa nu accept sa imi puna lucrarea fix definitiv.
  Va rog nu stiu unde sa cer un sfat bun !

  Va multumesc anticipat.
  Busnea Arnka.

  Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777