search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
 • Română
it

Măseaua de minte – extracție, complicații și tratamente de chirurgie dentară

 

Grafica ce ilustreaza o femeie cu durere de masea de minte si detaliu cu maseaua de minte sparta
Extracția măselei de minte poate fi obligatorie în inflamațiile repetate

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 36 | 26 octombrie 2016

Vizualizat de 65.530 utilizator/i

Ai simțit vreodată o senzație ciudată în spatele gurii sau ți s-a umflat gingia fără să știi de ce? Cel mai probabil este măseaua de minte care încearcă să erupă. Unora dintre pacienții Clinicilor Dentare Dr. Leahu care au nevoie de un tratament de extracție prin intermediul chirurgiei dentare le erup toți molarii de minte, iar altora niciunul. Acest lucru se explică prin evoluția dentiției și a maxilarului. În unele cazuri molarii de minte nu au suficient loc pe arcadă pentru a erupe apărând astfel durerile și complicațiile.

Ce este măseaua de minte și când crește?

În mod normal dantura unui om este formată din 32 de dinți, iar molarii de minte sunt ultimii care apar pe arcade. O dantură sănătoasă prezintă pe fiecare dintre arcadele dentare doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, dispuși simetric. Măselele de minte reprezintă, de fapt, ultimul set de molari care se dezvoltă și erup în adolescență sau până la vârsta de 25 de ani.

Ce rol are măseaua de minte?

Măselele de minte au rolul de a tăia și a fărâmița alimentele pe care le consumăm astfel încât procesul masticației să fie unul corect. În funcție de dezvoltarea danturii fiecărei persoane, măselele de minte pot erupe la vârste diferite. În urma consultului periodic stomatologic medicii dentiști pot constanta cu ajutorul radiografiilor dentare faptul că, de exemplu, la vârsta de 8-10 ani pot exista sau nu măsele de minte. La 12 ani coroana este formată, iar la 17-18 ani rădăcinile sunt dezvoltate, fapt ce corespunde vârstei medii a erupției. La 25 de ani, în aproximativ 90% din cazuri apar măselele de minte. Pentru unele persoane există loc suficient pe arcadă, însă pentru alte persoane molarii de minte nu pot erupe pe arcadă din diverse motive. De cele mai multe ori, maxilarele sunt mult prea mici pentru 32 de dinți, astfel încât încap doar 28 de dinți pe cele 2 arcade. Măselele de minte aduc un plus procesului de masticație, însă lipsa acestora nu provoacă probleme funcționale. Dacă simpomele indică faptul că este necesară o extracție ca tratament de chirurgie dentară, trebuie să știi că această procedură se efectuează de către un medic specialist chirurg.

Durerea, printre simptomele care indică necesitatatea extracției molarilor de minte

De cele mai multe ori, apariția măselelor de minte cauzează probleme pacienților provocând disconfort, dureri sau chiar probleme mai grave. Atunci când sunt aliniate corect și sunt sănătoase, nu există motive de îndepărtare a lor. Însă, de cele mai multe ori, ele pot crește strâmb sau chiar pot fi afectate de către caria dentară, astfel cresc riscurile îmbolnăvirii dinților vecini.

Cele mai comune probleme pe care le cauzează molarii de minte, care duc la necesitatea unei intervenții de chirurgie dentară sunt următoarele:

 • Durere, în zona erupției, dar și la nivelul maxilarului;
 • Durere de cap;
 • Apariția infecțiilor, măselele de minte erupte parțial duc la formarea spațiilor favoribile acumulării bacteriilor și resturilor alimentare, ceea ce influențează apariția cariei dentare;
 • Afecțiuni gingivale, apar din cauza erupției incomplete și a inflamării complete a gingiei;
 • Afectarea rădăcinilor dinților vecini, atunci când dintele este inclus și nu poate erupe;
 • Afectarea poziției celorlalți dinți, atunci când nu există spațiu suficient pe arcadă pentru măseaua de minte;
 • Apariția pericoronaritei;
 • Dureri maxilare: se pot forma chisturi în jurul noilor dinți și, în cazul în care nu sunt tratate, maxilarul poate suferi, iar nervii pot fi afectați.

Măseaua de minte și durerile de cap

Erupția molarilor de minte poate provoca dureri de cap atunci când apare sinuzita. Astfel, este resimțită presiunea intercraniană, durerea în jurul ochilor și starea de disconfort. De asemenea, durerea de cap poate fi provocată și de către un molar de minte cariat profund care poate afecta nervul, ducând astfel la durerile de cap ce pot fi resimțite chiar și în zona cefei.

De ce să extragi molarii de minte?

Din păcate, majoritatea persoanelor au probleme cu măselele de minte. Uneori, acești molari nu au destul loc pentru a erupe, ceea ce îi face să se poziționeze greșit pe arcadă. Acest lucru poate cauza o mușcătură greșită, poate duce la aglomerarea dinților dar și alte probleme dentare. Molarii de minte semi-incluși pot cauza, de asemenea, probleme complexe. În spațiul dintre gingie și molar se adună resturi alimentare și placă bacteriană, ducând la apariția infecțiilor orale.

Extracția molarilor de minte se poate realiza în ziua de astăzi, într-un timp scurt și fără durere. În cazul în care molarii de minte afectează cavitatea orală, este recomandat ca aceștia să fie extrași, lipsa acestora nu va influența negativ procesul de masticație sau funcțiile danturii.

Complicatii care pot apărea daca măseaua de minte nu se extrasă

Atunci când molarii de minte nu sunt extrași însă cauzează diverse probleme orale, pot apărea diverse complicații ce pot duce la nevoia unor tratamente complexe.
În cazul în care dintele nu poate erupe și rămâne în gingie, țesuturile din jur se pot inflama, cauzând dureri sau chiar infecții. Chiar dacă infecțiile sunt tratate la timp, acestea pot apărea din nou sub o formă mai gravă. De asemenea, un molar de minte semi inclus poate răni obrazul sau poate roade mucoasa bucală și poate duce la apariția cancerului oral.

Echipa de medici specialiști în chirurgie dentară din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să rezolve orice fel de problemă, având grijă să trateze afecțiunea cu cea mai mare atenție. Tratamentul de extracție dentară prin procedura de chirurgie dentară va avea loc sub anestezie (fie ea locală sau generală), iar perioada de cicatrizare depinde de la pacient la pacient: spre exemplu, la fumători, cicatrizarea presupune mai mult timp. Medicul specialist în chirurgie dentară va prescrie antibiotice contra infecției și va furniza toate informațiile de care ai nevoie: în primele 24 de ore nu este recomandat mâncatul pe partea a unde s-a intervenit prin chirurgie dentară, de asemenea, este recomandată evitarea băuturilor și alimentelor fierbinți, cafeaua, alcoolul, fumatul și alimentele dure.

Când nu trebuie scoasă măseaua de minte?

Evoluția dentiției și, implicit, erupția măselei de minte reprezintă procese ce diferă în funcție de fiecare pacient în parte. Există situații în care măseaua de minte poate fi păstrată fără ca aceasta să afecteze starea de sănătate a danturii. Iată care sunt situațiile în care măseaua de minte nu trebuie scoasă:

 • Atunci când aceasta a erupt complet;
 • Atunci când este în stare bună și nu prezintă urme de carii, iar gingia nu este inflamată;
 • Atunci când este poziționată corect și nu afectează dinții vecini;
 • Atunci când poate fi curățată cu ușurință.

Dacă molarii de minte nu prezintă nicio problemă, aceștia nu trebuie extrași. Însă pentru asta, trebuie să mergi la dentist periodic, ca să afli dacă molarii de minte încep să erupă și care este stare lor, printr-o radiografie dentară.

Când se ia decizia unui tratament de chirurgie dentară?

O intervenție de extracție prin procedură de chirurgie dentară ar trebui să aibă loc în cazul în care dinții nu au loc pe arcadă. Medicii sfătuiesc ca extracția să fie realizată la o vârstă cât mai fragedă întrucât rădăcina dinților nu este complet formată, lucru ce face ca procedura să fie mult mai simplă.

Iată și alte cazuri în care este absolut necesar un tratament de chirurgie dentară:

 • în cazul infecției gingiei care înconjoară măseaua de minte – pentru că resturile se acumulează între gingie și dinte, moment în care va apărea inflamația, apoi infecția dureroasă. În acest caz, medicul specialist în chirurgie dentară, va extrage dintele pentru ca fenomenul să nu se agraveze.
 • în caz de carie: medicul specialist în chirurgie dentară poate recomanda extracția dintelui pentru că molarii de minte sunt foarte greu de tratat din cauza poziției.
 • când măseaua de minte afectează dinții învecinați, transmițându-le carii și boli parodontale.
 • din motive ortodontice: când molarul al treilea împiedică buna desfășurare a tratamentului ortodontic, se recomandă extracția prin procedură de chirurgie dentară.

Ce presupune operația de extracție a măselei de minte?

Primul pas pentru a extrage un molar de minte este reprezentat de un control la un medic specialist. În urma unei radiografii dentare și a unui control clinic, medicul poate vedea exact care este poziția măselei, dar și care sunt problemele pe care le poate provoca.

Extracția unui molar se realizează prin intervenția chirurgicală. Aceasta este o procedură în urma căreia pacientul nu simte durere deoarece i se administrează anestezie locală. În cazul în care măseaua este inclusă sau semi inclusă, extracția dentară presupune o incizie a gingiei, crearea unui lambou și, în funcție de complexitatea cazului, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os pentru extragerea molarului. Extracția prin chirurgie dentară poate fi considerată și o abordare mai prudentă de a îndepărta un dinte care impune complicații, aceasta se realizează într-un timp scurt 30-40 de minute) ce poate varia în funcție de fiecare caz în parte.

În primele 24 de ore de la intervenție este interzisă clătirea gurii pentru a nu mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și pentru a preveni apariția hemoragiei. În perioada imediat următoare extracției dentare este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic pentru a calma durerea ce poată apărea în urma intervenției chirurgicale. După 7 zile de la intervenție, pacientul trebuie să meargă la un control pentru a fi scoase firele.

Igiena dentară și alimentația după ce ți s-a scos o măsea de minte

Respectarea sfaturilor din partea medicilor specialiști reprezintă un pas extrem de important pentru o vindecare rapidă și corectă. Succesul oricărui tip de intervenție stomatologică se află în strânsă legătură cu modul în care avem grijă de dantura noastră după finalizarea tratamentului. După extracția molarului de minte este necesar să respectăm cu strictețe sfaturile primite din partea medicului. Este recomandat ca igiena orală să fie corect realizată începând cu a doua zi după intervenție. Este necesar să fie utilizată o periuță de dinți cu peri moi și o apă de gură specială. De asemenea, în perioada imediat următoare extracției dentare este important să urmăm tratamentul medicamentos prescris de către medic. Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. O simplă radiografie îl ajută pe medicul dentist să își dea seama dacă molarii de minte vor erupe corect. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă la igiena orală.

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Comentarii

36 thoughts on “Măseaua de minte – extracție, complicații și tratamente de chirurgie dentară

 1. Cătălina

  Buna ziua! Mi a iesit maseaua de minte de acum 1 an dar nu a iesit complet. Uneori imi provoaca iritatie in spatele ei mai ales la gingie pt ca mi a ramas gingia peste masea. Acum e umflata, nu pot manca si nu pot deschide gura complet. As vrea sa va intreb de un remediu pt durerea si inflamatia provocata. Tin sa mentionez ca nu pot lua medicamente pt ca alaptez. Va rog sa mi dati un sfat. Va multumesc!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Buna ziua, este posibil sa aveti o masea de minte semi-inclusa. Singurul remediu este sa mergeti sa va vada un medic specialist chirurgie dentară, maxilo-facială.Va multumim!

   Răspunde

 2. Diana

  Bună ziua! De o luna jumate-doua am dureri groaznice de măsea, în locul unde ar trebui sa îmi dea măseaua de minte, dar în același timp zona de sub penultima măsea este umflata și nu pot apasă pe ea ca ma doare foarte tare.. Durerile trec greu cu multe pastile.. Cat de grava este situația? Eu momentan ma aflu în State cu un program și nu reușesc sa merg la doctor deoarece nu îmi accepta asigurarea și ma voi întoarce într o luna. Ce complicații pot apărea în aceasta perioada?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Simptomele pot varia de la disconfort usor la tumefiere avansata, durere semnificativa, infectie si formarea de puroi. Tratamentul timpuriu va prevenii afectiunea si complicatiile potential periculoase.

   Răspunde

 3. Alexandra

  Ma numesc alexandra si am 26 de ani mi sa scos maseaua de minte prin operatie am 5 zile dar de ieri a inceput sa ma doara rau in cat timp se reface locul dupa operatie sunt motive de ingrijorare pt ca ma doare multumesc

  Răspunde

 4. Liliana

  buna seara! ma numesc Liliana si am 34 ani. va rog sa-mi dati un sfat pentru ca sunt disperata si nu stiu ce sa fac.. din martie au inceput sa ma doara maselele din minte inferioare, am mers la dendist si dupa ce am facut o radiografie panoramica si ulterior o tomografie mi s-a spus ca am maselele incluse sau semi-incluse… nu mai stiu (eu cand ma uit in oglinda vad ceva alb foarte mic de parca ar incepe sa creasca acum) care nu au spatiu sa iasa, in plus cresc orizontal si trebuie sa le scot.. problema cea mai grava este ca radacina la dreptul creste pe langa nervul mandibular iar stanga trece chiar prin nerv (nervul e desfacut in 2 si prin el trece radacina) si nici un chirurg nu se apuca sa mii scoata, doar un maxilo-facial. Am facut vizita la un chirurg maxilo-facial si mi-a zis ca sunt riscuri foarte mari, ca nervul sar putea rupe.. ca as putea ramane cu mandibula insensibila… si nu imi da nimeni nici o garantie, e alegerea mea daca sa fac aceasta operatie sau nu. Pe mine ma deranjeaza mult, simt ca imi imping toti dintii si chiar durerea cateodata e insuportabila si nu stiu ce sa fac.Am intrebat poate acum cresc dar mi sa spus ca nu au spatiu destul. Eu locuiesc in Italia si aici am facut toate vizitele si in Rep. Moldova mi sau confirmat toate cele spuse aici. Va rog sa-mi spuneti daca chiar sunt asa riscuri mari sa raman cu mandibula insensibila… sa fac interventul sau nu… chiar sunt disperata. Va multumesc mult pentru raspuns.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Să ne trimiteți o radiografie dentară panoramică recentă pe adresa de e-mail programari@drleahu.ro și numărul dumneavoastră de telefon. După ce vom analiza radografia, vă putem da un răspuns și un plan de tratament personalizat.

   Răspunde

 5. Stefan

  Buna ziua! Imi iese si mie a doua masea de minte in partea stanga jos. Mentionez ca are loc sa erupa, dar ma doare tare de 3 zile in continuu si nu a mai iesit deloc. Ce pot face?

  Răspunde

 6. liviu croitoru

  buna ziua, mi-a fost extrasa o mmasea de minte inclusa acum aprox 2 saptamani. acum 9 zile au fost scoase suturile. azi brusca inceput sa se miste molarul in care impingea. e normal? nu am dureri, nu sangereaza, doar e iesit in sus si se misca usor

  Răspunde

 7. Andrada

  Bună seara. Am aceeași problemă ca și Liliana. Domnul doctor chirurg mi-a spus că există posibilitatea să nu îmi mai simt niciodata buza inferioară și că cel mai bine ar fi să rezolv cu antibiotice de fiecare dată când mă doare, mai exact cam de 2 ori pe an. Totuși aș vrea să o scot și să nu fiu nevoită să iau antibiotice de fiecare dată, însă mă sperie foarte tare gândul de a nu mai simți buza niciodată. Aștept răspunsul dumneavoastră!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Nu se pune problema de așa ceva, antibiotic se ia doar în primele zile. Veniți la un consult, acesta este primul pas. Pentru programări sunați la 0219134. Vă așteptăm cu drag!

   Răspunde

 8. Manu Ana

  Buna ziua !
  Dentistul a tras de maseaua de minte si nu a reusit sa o scoata, si de 2 sapt mi s a umflat ceva(sub linia maxilarului spre ureche) si nu pot deschide gura nici aa beau apa. Durerile sunt groaznice…la radiografie nu apare nimic in neregula, dar nu stiu ce sa mai fac, ce credeti ca s a intamplat si ce pot sa fac??
  Multumesc anticipat pt raspuns!

  Răspunde

 9. Diana

  Bună ziua. Mia ieșit măseaua de minte acum 4 luni, nu am simțit absolut nimica când mia ieșit după câteva săptămâni a început sa ma doară când ma uit peste măseaua de minte am o bucățică micuța de carne și ma doare nu pot manca și am luat antibiotic mai exact amoxaciclina mia trecut o perioada acuma iar ma doare și este umflat acolo la măsea și ma doare când înghit și nici gura nu pot deschide mare și este și umflat în parte de jos la gat. Mentionez ca îmi este frica sa merg la medic 🙁 îmi puteți recomanda ceva… Va mulțumesc frumos. O zi frumoasa.

  Răspunde

 10. Valeria

  Bună! Am fost la o extracție a maselei de minte de jos , da cu complicatii, după o oră jumate mi-a scos doar o parte din dinte, si mi-a spus că restul il va lasa asa.

  Spuneți va rog daca se obișnuiește să se lase jumate din masea de minte? Si daca nu da aceasta complicatii?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Nu este în regula ca jumătate din măseaua de minte să rămână după extracție, aceasa poate duce la diverse complicații. Este important ca extracția dentară să fie realizată de către un medic stomatolog specialist în chirurgie dentară.

   Răspunde

 11. Valeria

  Multumesc de răspuns, Mi-a zis ca e posibil sa creasca înapoi într-o poziție mai bună, si dupa va fi mai ușor de extras. E adevarat ca măseaua de minte poate creste înapoi?

  Răspunde

 12. Andrei Maria

  Bună ziua
  Acum 5ani am extras măseaua de minte de sus (dreapta)
  Acum am umflata toata gingia( linia maxilarului spre ureche)
  Am făcut radiografie la ultima măsea dar nu se vede nimic!
  Va rog frumos un sfat!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Ne puteți trimite și nouă radiografia și datele dumneavoastră de contact la adresa: programari@drleahu.ro
   Astfel, vom putea vedea exact care este problema și care sunt opțiunile de tratament potrivite. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta și la numărul de telefon: 021 91 34

   Răspunde

 13. Ionut

  Buna ziua.de 3 luni ma chinui dupa o extractie de masea minte inclusa.operatia a durat 3 ore,după operatie a fost inflamata tare zona de sub limba si jumatate de limba.de atunci ma doare ,ma arde in continuu limba si zona de sub limba,e si amortita,dar ma si ustura.dupa 2 luni am mers la control mi-a spus că încă nu e vindecare operatia,mi-a spus sa mai astept,iar ca nervul lingual poate dura si 6 luni refacerea.am mai stat o lună cu dureri si m-am dus la alt doctor pt consult si am facut CT si a vazut ca a rămas o gaură neinchisa si de aceea nu se vindeca.mi-a spus că trebuia să o observe de cand a scos firele si mai ales la acel control dupa 2 luni.acum a zis ca se v-a închidă f greu.am luat acum azitromicina,a ameliorat puțin dar ma arde in continuare zona de sub limba si limba parca ma tăia cineva cu lama acolo.e si amortita in acelasi timp.nu stiu ce sa mai fac.oricum doctorul acesta ultimul s-a implicat mult fata de cei de la clinica unde m-am operat unde desi am cerut programare la chirurg cel ce m-a operat era un tânăr paodontolog…si dupa m-au tratat cu indiferență.ce pot sa fac,cum pot face sa se vindece rana,si cum scap de usturimea de sub limba.nervul lingual nu stiu daca o sa isi mai revina.multumesc anticipat

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Există soluții pentru a rezolva problema cu care vă confruntați însă este necesar un examen clinic și intraoral realizat de către un medic specialist. Pentru programări ne puteți lăsă numărul de telefon aici și vă contactăm noi în 24 de ore sau puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon: 021 91 34.

   Răspunde

 14. Maria

  Buna ziua, de aproximativ 3 zile a inceput sa imi creasca maseaua de minte de jos, loc ar avea sa creasca, am niste dureri suportabile, trec cu un antiinflamator, dar as suporta si sa nu iau nimic, nu sunt niste dureri groaznice. Intrebarea mea este, e normal sa doara cand erup?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Este normal ca în momentul erupției molarilor de minte să apară durerea. Pentru a vă asigura că molarul are suficient loc pe arcadă pentru a erupe complet și pentru a evita posibilele complicații este recomandat să mergeți și la un consult stomatologic.

   Răspunde

 15. loredana

  Buna ziua,

  de 5 zile mi-a fost extrasa maseaua de minte(nu era iesita), am avut ceva dureri mai mari in primele doua zile, am luat ibubrofen a trecut, dar inca mai revine durerea , pe toata partea,
  In cat timp ar trebui sa dispara durerea?Precizez ca luni ma dus sa mi se scoata firele,

  MULTUMESC

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vindecarea completă după extracția măselei de minte poate dura între 7-10 zile, în funcție de fiecare caz în parte. În urma controlului și scoaterii fierelor veți primi recomandările cele mai potrivite din partea medicului stomatolog.

   Răspunde

 16. Cristina

  Buna ziua !
  Am făcut-o radiografie și am maseaua de minte dreapata jos inclusa . Mi s a comunicat că nu pare că vrea să iasă si sta cuminte acolo. Problema este ca am dureri în zona chiar si spre ureche (are spatiu destul sa iasa ) si ce ma ingrijoreaza pe gingie este un fel de cos ce a avut cam acum 1 săptămână putin puroi, s a spart iar acum apare o.mica gaurica în vârf și o umflata mica pe gingie fix deasupra unde ar putea sa iasa maseaua.dr dentist a observat o foarte greu dupa ce i am spus eu si mi a comunicat că e ciudată că nu stie ce ar putea fi dar sa nu mi fac griji. Dar pe mine mă.ingrijoreaza. stiti ce poate fi? Infecție nu pare că am cel putin asa mi a spus . Multumesc frumos.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Vă recomandăm o vizită la un medic stomatolog specialist în chirurgie, în urma unei consultații și a unei radiografii dentare acesta vă va putea spune exact care este cauza problemei cu care vă confruntați și vă va recomanda un plan de tratament potrivit. Pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34

   Răspunde

 17. Maria

  Buna seara,
  Am avut o extractie a molarului de minte (inclus) saptamana trecuta, ieri am fost sa imi scoata firele. Totul a fost ok, insa astazi cand m-am spalat pe dinti cred ca am atins operatia ptc am sangerat putin iar acum se vede o portiune foarte mica ca o gaura in gingie. Credeti ca o sa se vindece de la sine sau ar trebui sa merg din nou la consult?

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Buna ziua! Este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra stomatolog si sa explicati situatia. În cazul în care medicul va considera necesar vă va recomanda să mergeți la un control.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134