Vizualizat de 96.348 utilizator/i
Ai simțit vreodată o senzație ciudată în spatele gurii sau ți s-a umflat gingia fără să știi de ce? Cel mai probabil este măseaua de minte care încearcă să erupă. Unora dintre pacienții Clinicilor Dentare Dr. Leahu care au nevoie de un tratament de extracție prin intermediul chirurgiei dentare le erup toți molarii de minte, iar altora niciunul. Acest lucru se explică prin evoluția dentiției și a maxilarului. În unele cazuri molarii de minte nu au suficient loc pe arcadă pentru a erupe apărând astfel durerile și complicațiile.
Ce este măseaua de minte și când crește?
În mod normal dantura unui om este formată din 32 de dinți, iar molarii de minte sunt ultimii care apar pe arcade. O dantură sănătoasă prezintă pe fiecare dintre arcadele dentare doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, dispuși simetric. Măselele de minte reprezintă, de fapt, ultimul set de molari care se dezvoltă și erup în adolescență sau până la vârsta de 25 de ani.
Ce rol are măseaua de minte?
Măselele de minte au rolul de a tăia și a fărâmița alimentele pe care le consumăm astfel încât procesul masticației să fie unul corect. În funcție de dezvoltarea danturii fiecărei persoane, măselele de minte pot erupe la vârste diferite. În urma consultului periodic stomatologic medicii dentiști pot constanta cu ajutorul radiografiilor dentare faptul că, de exemplu, la vârsta de 8-10 ani pot exista sau nu măsele de minte. La 12 ani coroana este formată, iar la 17-18 ani rădăcinile sunt dezvoltate, fapt ce corespunde vârstei medii a erupției. La 25 de ani, în aproximativ 90% din cazuri apar măselele de minte. Pentru unele persoane există loc suficient pe arcadă, însă pentru alte persoane molarii de minte nu pot erupe pe arcadă din diverse motive. De cele mai multe ori, maxilarele sunt mult prea mici pentru 32 de dinți, astfel încât încap doar 28 de dinți pe cele 2 arcade. Măselele de minte aduc un plus procesului de masticație, însă lipsa acestora nu provoacă probleme funcționale. Dacă simpomele indică faptul că este necesară o extracție ca tratament de chirurgie dentară, trebuie să știi că această procedură se efectuează de către un medic specialist chirurg.
Durerea, printre simptomele care indică necesitatatea extracției molarilor de minte
De cele mai multe ori, apariția măselelor de minte cauzează probleme pacienților provocând disconfort, dureri sau chiar probleme mai grave. Atunci când sunt aliniate corect și sunt sănătoase, nu există motive de îndepărtare a lor. Însă, de cele mai multe ori, ele pot crește strâmb sau chiar pot fi afectate de către caria dentară, astfel cresc riscurile îmbolnăvirii dinților vecini.
Cele mai comune probleme pe care le cauzează molarii de minte, care duc la necesitatea unei intervenții de chirurgie dentară sunt următoarele:
- Durere, în zona erupției, dar și la nivelul maxilarului;
- Durere de cap;
- Apariția infecțiilor, măselele de minte erupte parțial duc la formarea spațiilor favoribile acumulării bacteriilor și resturilor alimentare, ceea ce influențează apariția cariei dentare;
- Afecțiuni gingivale, apar din cauza erupției incomplete și a inflamării complete a gingiei;
- Afectarea rădăcinilor dinților vecini, atunci când dintele este inclus și nu poate erupe;
- Afectarea poziției celorlalți dinți, atunci când nu există spațiu suficient pe arcadă pentru măseaua de minte;
- Apariția pericoronaritei;
- Dureri maxilare: se pot forma chisturi în jurul noilor dinți și, în cazul în care nu sunt tratate, maxilarul poate suferi, iar nervii pot fi afectați.
Măseaua de minte și durerile de cap
Erupția molarilor de minte poate provoca dureri de cap atunci când apare sinuzita. Astfel, este resimțită presiunea intercraniană, durerea în jurul ochilor și starea de disconfort. De asemenea, durerea de cap poate fi provocată și de către un molar de minte cariat profund care poate afecta nervul, ducând astfel la durerile de cap ce pot fi resimțite chiar și în zona cefei.
De ce să extragi molarii de minte?
Din păcate, majoritatea persoanelor au probleme cu măselele de minte. Uneori, acești molari nu au destul loc pentru a erupe, ceea ce îi face să se poziționeze greșit pe arcadă. Acest lucru poate cauza o mușcătură greșită, poate duce la aglomerarea dinților dar și alte probleme dentare. Molarii de minte semi-incluși pot cauza, de asemenea, probleme complexe. În spațiul dintre gingie și molar se adună resturi alimentare și placă bacteriană, ducând la apariția infecțiilor orale.
Extracția molarilor de minte se poate realiza în ziua de astăzi, într-un timp scurt și fără durere. În cazul în care molarii de minte afectează cavitatea orală, este recomandat ca aceștia să fie extrași, lipsa acestora nu va influența negativ procesul de masticație sau funcțiile danturii.
Complicatii care pot apărea daca măseaua de minte nu se extrasă
Atunci când molarii de minte nu sunt extrași însă cauzează diverse probleme orale, pot apărea diverse complicații ce pot duce la nevoia unor tratamente complexe.
În cazul în care dintele nu poate erupe și rămâne în gingie, țesuturile din jur se pot inflama, cauzând dureri sau chiar infecții. Chiar dacă infecțiile sunt tratate la timp, acestea pot apărea din nou sub o formă mai gravă. De asemenea, un molar de minte semi inclus poate răni obrazul sau poate roade mucoasa bucală și poate duce la apariția cancerului oral.
Echipa de medici specialiști în chirurgie dentară din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să rezolve orice fel de problemă, având grijă să trateze afecțiunea cu cea mai mare atenție. Tratamentul de extracție dentară prin procedura de chirurgie dentară va avea loc sub anestezie (fie ea locală sau generală), iar perioada de cicatrizare depinde de la pacient la pacient: spre exemplu, la fumători, cicatrizarea presupune mai mult timp. Medicul specialist în chirurgie dentară va prescrie antibiotice contra infecției și va furniza toate informațiile de care ai nevoie: în primele 24 de ore nu este recomandat mâncatul pe partea a unde s-a intervenit prin chirurgie dentară, de asemenea, este recomandată evitarea băuturilor și alimentelor fierbinți, cafeaua, alcoolul, fumatul și alimentele dure.
Când nu trebuie scoasă măseaua de minte?
Evoluția dentiției și, implicit, erupția măselei de minte reprezintă procese ce diferă în funcție de fiecare pacient în parte. Există situații în care măseaua de minte poate fi păstrată fără ca aceasta să afecteze starea de sănătate a danturii. Iată care sunt situațiile în care măseaua de minte nu trebuie scoasă:
- Atunci când aceasta a erupt complet;
- Atunci când este în stare bună și nu prezintă urme de carii, iar gingia nu este inflamată;
- Atunci când este poziționată corect și nu afectează dinții vecini;
- Atunci când poate fi curățată cu ușurință.
Dacă molarii de minte nu prezintă nicio problemă, aceștia nu trebuie extrași. Însă pentru asta, trebuie să mergi la dentist periodic, ca să afli dacă molarii de minte încep să erupă și care este stare lor, printr-o radiografie dentară.
Când se ia decizia unui tratament de chirurgie dentară?
O intervenție de extracție prin procedură de chirurgie dentară ar trebui să aibă loc în cazul în care dinții nu au loc pe arcadă. Medicii sfătuiesc ca extracția să fie realizată la o vârstă cât mai fragedă întrucât rădăcina dinților nu este complet formată, lucru ce face ca procedura să fie mult mai simplă.
Iată și alte cazuri în care este absolut necesar un tratament de chirurgie dentară:
- în cazul infecției gingiei care înconjoară măseaua de minte – pentru că resturile se acumulează între gingie și dinte, moment în care va apărea inflamația, apoi infecția dureroasă. În acest caz, medicul specialist în chirurgie dentară, va extrage dintele pentru ca fenomenul să nu se agraveze.
- în caz de carie: medicul specialist în chirurgie dentară poate recomanda extracția dintelui pentru că molarii de minte sunt foarte greu de tratat din cauza poziției.
- când măseaua de minte afectează dinții învecinați, transmițându-le carii și boli parodontale.
- din motive ortodontice: când molarul al treilea împiedică buna desfășurare a tratamentului ortodontic, se recomandă extracția prin procedură de chirurgie dentară.
Ce presupune operația de extracție a măselei de minte?
Primul pas pentru a extrage un molar de minte este reprezentat de un control la un medic specialist. În urma unei radiografii dentare și a unui control clinic, medicul poate vedea exact care este poziția măselei, dar și care sunt problemele pe care le poate provoca.
Extracția unui molar se realizează prin intervenția chirurgicală. Aceasta este o procedură în urma căreia pacientul nu simte durere deoarece i se administrează anestezie locală. În cazul în care măseaua este inclusă sau semi inclusă, extracția dentară presupune o incizie a gingiei, crearea unui lambou și, în funcție de complexitatea cazului, secționarea și îndepărtarea unei bucăți de os pentru extragerea molarului. Extracția prin chirurgie dentară poate fi considerată și o abordare mai prudentă de a îndepărta un dinte care impune complicații, aceasta se realizează într-un timp scurt 30-40 de minute) ce poate varia în funcție de fiecare caz în parte.
În primele 24 de ore de la intervenție este interzisă clătirea gurii pentru a nu mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și pentru a preveni apariția hemoragiei. În perioada imediat următoare extracției dentare este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic pentru a calma durerea ce poată apărea în urma intervenției chirurgicale. După 7 zile de la intervenție, pacientul trebuie să meargă la un control pentru a fi scoase firele.
Igiena dentară și alimentația după ce ți s-a scos o măsea de minte
Respectarea sfaturilor din partea medicilor specialiști reprezintă un pas extrem de important pentru o vindecare rapidă și corectă. Succesul oricărui tip de intervenție stomatologică se află în strânsă legătură cu modul în care avem grijă de dantura noastră după finalizarea tratamentului. După extracția molarului de minte este necesar să respectăm cu strictețe sfaturile primite din partea medicului. Este recomandat ca igiena orală să fie corect realizată începând cu a doua zi după intervenție. Este necesar să fie utilizată o periuță de dinți cu peri moi și o apă de gură specială. De asemenea, în perioada imediat următoare extracției dentare este important să urmăm tratamentul medicamentos prescris de către medic. Controlul stomatologic periodic scoate în evidență toate problemele dentare. O simplă radiografie îl ajută pe medicul dentist să își dea seama dacă molarii de minte vor erupe corect. Ascultă sfatul specialistului și ai grijă la igiena orală.
Cătălina
Buna ziua! Mi a iesit maseaua de minte de acum 1 an dar nu a iesit complet. Uneori imi provoaca iritatie in spatele ei mai ales la gingie pt ca mi a ramas gingia peste masea. Acum e umflata, nu pot manca si nu pot deschide gura complet. As vrea sa va intreb de un remediu pt durerea si inflamatia provocata. Tin sa mentionez ca nu pot lua medicamente pt ca alaptez. Va rog sa mi dati un sfat. Va multumesc!
Andreea Mosoiu
Buna ziua, este posibil sa aveti o masea de minte semi-inclusa. Singurul remediu este sa mergeti sa va vada un medic specialist chirurgie dentară, maxilo-facială.Va multumim!
Diana
Bună ziua! De o luna jumate-doua am dureri groaznice de măsea, în locul unde ar trebui sa îmi dea măseaua de minte, dar în același timp zona de sub penultima măsea este umflata și nu pot apasă pe ea ca ma doare foarte tare.. Durerile trec greu cu multe pastile.. Cat de grava este situația? Eu momentan ma aflu în State cu un program și nu reușesc sa merg la doctor deoarece nu îmi accepta asigurarea și ma voi întoarce într o luna. Ce complicații pot apărea în aceasta perioada?
Andreea Mosoiu
Simptomele pot varia de la disconfort usor la tumefiere avansata, durere semnificativa, infectie si formarea de puroi. Tratamentul timpuriu va prevenii afectiunea si complicatiile potential periculoase.
Alexandra
Ma numesc alexandra si am 26 de ani mi sa scos maseaua de minte prin operatie am 5 zile dar de ieri a inceput sa ma doara rau in cat timp se reface locul dupa operatie sunt motive de ingrijorare pt ca ma doare multumesc
Andreea Mosoiu
Buna ziua, mergeti sa va vada medicul la un control.
Liliana
buna seara! ma numesc Liliana si am 34 ani. va rog sa-mi dati un sfat pentru ca sunt disperata si nu stiu ce sa fac.. din martie au inceput sa ma doara maselele din minte inferioare, am mers la dendist si dupa ce am facut o radiografie panoramica si ulterior o tomografie mi s-a spus ca am maselele incluse sau semi-incluse… nu mai stiu (eu cand ma uit in oglinda vad ceva alb foarte mic de parca ar incepe sa creasca acum) care nu au spatiu sa iasa, in plus cresc orizontal si trebuie sa le scot.. problema cea mai grava este ca radacina la dreptul creste pe langa nervul mandibular iar stanga trece chiar prin nerv (nervul e desfacut in 2 si prin el trece radacina) si nici un chirurg nu se apuca sa mii scoata, doar un maxilo-facial. Am facut vizita la un chirurg maxilo-facial si mi-a zis ca sunt riscuri foarte mari, ca nervul sar putea rupe.. ca as putea ramane cu mandibula insensibila… si nu imi da nimeni nici o garantie, e alegerea mea daca sa fac aceasta operatie sau nu. Pe mine ma deranjeaza mult, simt ca imi imping toti dintii si chiar durerea cateodata e insuportabila si nu stiu ce sa fac.Am intrebat poate acum cresc dar mi sa spus ca nu au spatiu destul. Eu locuiesc in Italia si aici am facut toate vizitele si in Rep. Moldova mi sau confirmat toate cele spuse aici. Va rog sa-mi spuneti daca chiar sunt asa riscuri mari sa raman cu mandibula insensibila… sa fac interventul sau nu… chiar sunt disperata. Va multumesc mult pentru raspuns.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Să ne trimiteți o radiografie dentară panoramică recentă pe adresa de e-mail programari@drleahu.ro și numărul dumneavoastră de telefon. După ce vom analiza radografia, vă putem da un răspuns și un plan de tratament personalizat.
Stefan
Buna ziua! Imi iese si mie a doua masea de minte in partea stanga jos. Mentionez ca are loc sa erupa, dar ma doare tare de 3 zile in continuu si nu a mai iesit deloc. Ce pot face?
Andreea Mosoiu
Veniți la un consult. Împreună cu medicul alegeți cel mai bun plan de tratament pentru dumneavoastră. Pentru programări sunați la 0219134.
liviu croitoru
buna ziua, mi-a fost extrasa o mmasea de minte inclusa acum aprox 2 saptamani. acum 9 zile au fost scoase suturile. azi brusca inceput sa se miste molarul in care impingea. e normal? nu am dureri, nu sangereaza, doar e iesit in sus si se misca usor
Andrada
Bună seara. Am aceeași problemă ca și Liliana. Domnul doctor chirurg mi-a spus că există posibilitatea să nu îmi mai simt niciodata buza inferioară și că cel mai bine ar fi să rezolv cu antibiotice de fiecare dată când mă doare, mai exact cam de 2 ori pe an. Totuși aș vrea să o scot și să nu fiu nevoită să iau antibiotice de fiecare dată, însă mă sperie foarte tare gândul de a nu mai simți buza niciodată. Aștept răspunsul dumneavoastră!
Andreea Mosoiu
Nu se pune problema de așa ceva, antibiotic se ia doar în primele zile. Veniți la un consult, acesta este primul pas. Pentru programări sunați la 0219134. Vă așteptăm cu drag!
Manu Ana
Buna ziua !
Dentistul a tras de maseaua de minte si nu a reusit sa o scoata, si de 2 sapt mi s a umflat ceva(sub linia maxilarului spre ureche) si nu pot deschide gura nici aa beau apa. Durerile sunt groaznice…la radiografie nu apare nimic in neregula, dar nu stiu ce sa mai fac, ce credeti ca s a intamplat si ce pot sa fac??
Multumesc anticipat pt raspuns!
Andreea Mosoiu
Veniți la un consult. Ne puteți trimite radiografia pe adresa de e-mail programari@drleahu.ro pentru a o analiza. Pentru programări sunați la 0219134.
Diana
Bună ziua. Mia ieșit măseaua de minte acum 4 luni, nu am simțit absolut nimica când mia ieșit după câteva săptămâni a început sa ma doară când ma uit peste măseaua de minte am o bucățică micuța de carne și ma doare nu pot manca și am luat antibiotic mai exact amoxaciclina mia trecut o perioada acuma iar ma doare și este umflat acolo la măsea și ma doare când înghit și nici gura nu pot deschide mare și este și umflat în parte de jos la gat. Mentionez ca îmi este frica sa merg la medic 🙁 îmi puteți recomanda ceva… Va mulțumesc frumos. O zi frumoasa.
Andreea Mosoiu
Buna ziua, mergeti la medic, probabil aveti nevoie de extractie.
Lungu Tina geanina
Bună seara, am avut o extracție de măsea, acum un 1 an de zile, acum o luna mia ieșit o măsea peste gingie, Mulțumesc
Andreea Mosoiu
Buna ziua,
Este indicat sa mergeti sa va vada un medic stomatolog pentru a indentifica cauza si pentru a stabili un tratament.
Pentru promgramari ne puteti lasa numarul dumneavoastra de telefon si va contactam in 24 de ore sau puteti suna dumneavoastra la 0219134.
https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/
Aconstantinesei Mihaela
Am măsea de minte cariata si de 4 zile ma doare cu tot cu ureche. Si in seara asta mia amorțit buza …ce sa fac
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este recomandat să mergeți să vă vadă un medic stomatolog pentru a vă putea oferi un plan de tratament. Pentru programări puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau puteți suna dumneavoastră la 0219134.
https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/
Valeria
Bună! Am fost la o extracție a maselei de minte de jos , da cu complicatii, după o oră jumate mi-a scos doar o parte din dinte, si mi-a spus că restul il va lasa asa.
Spuneți va rog daca se obișnuiește să se lase jumate din masea de minte? Si daca nu da aceasta complicatii?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Nu este în regula ca jumătate din măseaua de minte să rămână după extracție, aceasa poate duce la diverse complicații. Este important ca extracția dentară să fie realizată de către un medic stomatolog specialist în chirurgie dentară.
Valeria
Multumesc de răspuns, Mi-a zis ca e posibil sa creasca înapoi într-o poziție mai bună, si dupa va fi mai ușor de extras. E adevarat ca măseaua de minte poate creste înapoi?
Andrei Maria
Bună ziua
Acum 5ani am extras măseaua de minte de sus (dreapta)
Acum am umflata toata gingia( linia maxilarului spre ureche)
Am făcut radiografie la ultima măsea dar nu se vede nimic!
Va rog frumos un sfat!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Ne puteți trimite și nouă radiografia și datele dumneavoastră de contact la adresa: programari@drleahu.ro
Astfel, vom putea vedea exact care este problema și care sunt opțiunile de tratament potrivite. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta și la numărul de telefon: 021 91 34
Ionut
Buna ziua.de 3 luni ma chinui dupa o extractie de masea minte inclusa.operatia a durat 3 ore,după operatie a fost inflamata tare zona de sub limba si jumatate de limba.de atunci ma doare ,ma arde in continuu limba si zona de sub limba,e si amortita,dar ma si ustura.dupa 2 luni am mers la control mi-a spus că încă nu e vindecare operatia,mi-a spus sa mai astept,iar ca nervul lingual poate dura si 6 luni refacerea.am mai stat o lună cu dureri si m-am dus la alt doctor pt consult si am facut CT si a vazut ca a rămas o gaură neinchisa si de aceea nu se vindeca.mi-a spus că trebuia să o observe de cand a scos firele si mai ales la acel control dupa 2 luni.acum a zis ca se v-a închidă f greu.am luat acum azitromicina,a ameliorat puțin dar ma arde in continuare zona de sub limba si limba parca ma tăia cineva cu lama acolo.e si amortita in acelasi timp.nu stiu ce sa mai fac.oricum doctorul acesta ultimul s-a implicat mult fata de cei de la clinica unde m-am operat unde desi am cerut programare la chirurg cel ce m-a operat era un tânăr paodontolog…si dupa m-au tratat cu indiferență.ce pot sa fac,cum pot face sa se vindece rana,si cum scap de usturimea de sub limba.nervul lingual nu stiu daca o sa isi mai revina.multumesc anticipat
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Există soluții pentru a rezolva problema cu care vă confruntați însă este necesar un examen clinic și intraoral realizat de către un medic specialist. Pentru programări ne puteți lăsă numărul de telefon aici și vă contactăm noi în 24 de ore sau puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon: 021 91 34.
Maria
Buna ziua, de aproximativ 3 zile a inceput sa imi creasca maseaua de minte de jos, loc ar avea sa creasca, am niste dureri suportabile, trec cu un antiinflamator, dar as suporta si sa nu iau nimic, nu sunt niste dureri groaznice. Intrebarea mea este, e normal sa doara cand erup?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este normal ca în momentul erupției molarilor de minte să apară durerea. Pentru a vă asigura că molarul are suficient loc pe arcadă pentru a erupe complet și pentru a evita posibilele complicații este recomandat să mergeți și la un consult stomatologic.
loredana
Buna ziua,
de 5 zile mi-a fost extrasa maseaua de minte(nu era iesita), am avut ceva dureri mai mari in primele doua zile, am luat ibubrofen a trecut, dar inca mai revine durerea , pe toata partea,
In cat timp ar trebui sa dispara durerea?Precizez ca luni ma dus sa mi se scoata firele,
MULTUMESC
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vindecarea completă după extracția măselei de minte poate dura între 7-10 zile, în funcție de fiecare caz în parte. În urma controlului și scoaterii fierelor veți primi recomandările cele mai potrivite din partea medicului stomatolog.
Cristina
Buna ziua !
Am făcut-o radiografie și am maseaua de minte dreapata jos inclusa . Mi s a comunicat că nu pare că vrea să iasă si sta cuminte acolo. Problema este ca am dureri în zona chiar si spre ureche (are spatiu destul sa iasa ) si ce ma ingrijoreaza pe gingie este un fel de cos ce a avut cam acum 1 săptămână putin puroi, s a spart iar acum apare o.mica gaurica în vârf și o umflata mica pe gingie fix deasupra unde ar putea sa iasa maseaua.dr dentist a observat o foarte greu dupa ce i am spus eu si mi a comunicat că e ciudată că nu stie ce ar putea fi dar sa nu mi fac griji. Dar pe mine mă.ingrijoreaza. stiti ce poate fi? Infecție nu pare că am cel putin asa mi a spus . Multumesc frumos.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă recomandăm o vizită la un medic stomatolog specialist în chirurgie, în urma unei consultații și a unei radiografii dentare acesta vă va putea spune exact care este cauza problemei cu care vă confruntați și vă va recomanda un plan de tratament potrivit. Pentru programări ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34
Maria
Buna seara,
Am avut o extractie a molarului de minte (inclus) saptamana trecuta, ieri am fost sa imi scoata firele. Totul a fost ok, insa astazi cand m-am spalat pe dinti cred ca am atins operatia ptc am sangerat putin iar acum se vede o portiune foarte mica ca o gaura in gingie. Credeti ca o sa se vindece de la sine sau ar trebui sa merg din nou la consult?
Andreea Mosoiu
Buna ziua! Este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra stomatolog si sa explicati situatia. În cazul în care medicul va considera necesar vă va recomanda să mergeți la un control.
Stefan
Buna ziua. Vreau sa cer un sfat si o părere dacă se poate. Am avut măseaua de minte de pe partea dreapta jos scoasă acum doua săptămâni, cu o mică intervenție chirurgicală, anestezic local, măseaua a fost tăiat in doua pentru a fi extrasa mai ușor și am avut sau încă am nu cele doua copci. Măseaua era parțial erupta, nu era aliniată cu ceilalți dinti și creștea înspre ultimul molar. Procedura a durat undeva la 10 minute și a fost făcută Joi dimineața (24.9.20).
In zilele următoare am început sa am dureri foarte mari, iar Duminica (27) am mers la un consult, mi s-a spus ca cheagul de sânge care trebuia sa se formeze in alveola nu s-a format sau a căzut, lăsând astfel nervul și osul expus. Dr mi-a pus un gel in alveola și durerea a dispărut instant, dar m-a anunțat ca nu va tine foarte mult. In câteva ore într-adevăr gelul a căzut și durerile au început iar. In aceeași zi spre seara am mers iar la departamentul de chirurgie maxilo-facială, Menționez ca aveam o mică umflatura sub maxilar aproape de marginea mandibulei, dureroasa la atingere și gura o puteam deschide doar 12mm. Mi s-a făcut o anestezie locală, alveola a fost curățata cu ser steril (saline water, cred ca e același lucru) și mi-a fost împachetat cu un tratament (de culoare verde maroniu, mentolat și cu niște firisoare prin el). Durerea a fost incredibila dar impresia mea a fost ca a intrat o cantitate mare de tratament in alveola. Ceea ce mi s-a părut puțin anormal a fost faptul ca in 2-3 ocazii când Dr folosea acea soluție de curățat și iriga zona cu o seringa, a folosit probabil 2-300 ml, am clătite și scuipat soluția de nenumărate ori, punea vârful de plastic al seringi pe alveola și aveam impresia ca lichidul mi se injectează prin alveola in maxilar, este posibil? Procedura a fost dureroasa și grea datorită faptului ca nu reușeam sa dechid gura.
Am plecat acasă după, amortit și vai de mie, deja începusem sa simt ca sub mandibula umflatura devenise mai mare și tare la atingere. Duminica la miezul nopții m-am trezit cu gatul sau spatele limbii umflate atât de tare încât ma chinuiam sa înghit apa. Mi-au fost de asemenea prescris antibiotic și un analgezic puternic in seara aceea. In doua ore nu mai puteam înghiți deloc nici apa nici medicamentele și aveam impresia ca mi se duce apa in plămâni sau nas când înghit. Am mers la urgentă cu mari dureri, același medic a venit, mi-a fost administrata morfina orală, perfuzie cu 2 analgezice și 2 antibiotice. Dimineața am fost externat eram mai bine puțin. Durerile au continuat săptămâna următoare, am fost 5 zile pe 2 tipuri antibiotic și 3 tipuri de analgezice combinate sa pot controla durerea. Dureri de ureche, de cap îngrozitoare, temperatura aproape in fiecare noapte de 37.4-37.2 și o umflatura sub maxilar foarte tare care acoperă aproximativ jumătate din partea moale de sub mandibula inferioară și o mică umflatura lângă alveola unde am avut măseaua. De regula umflăturile deveneau mai mici pe timp de Zi și noapte se mareau.
Luni pe 5.10.20 am fost la un control datorită durerilor care spre Weekend se atenuaseră și acum începuseră iar. Mereu mi s-a spus ca locul extracție se bine și nu prezintă semne de infecție. Mi sa prescris un alt curs de 5 zile cu 1 antibiotic. Miercuri am fost chemat la un alt control și unul din medicii care m-au văzut a decis ca am nevoie de un anestezic și o incizie sa dreneze infecția. Procedura a fost îngrozitoare și destul de greu de explicat, sper sa înțelegeți, printr-o mică incizie s-a introdus un instrument dentar plat și subțire, de mai multe ori și i-am simțit capătul in colțul mandibulei și sub mandibula.
Când am ajuns acasă durerea era insuportabila am luat ibuprofen și s-a calmat neașteptat de repede iar pana Vineri 9, dimineața nu am avut nici un fel de durere. Imediat după procedura am reușit sa deschid gura probabil 14-15 mm, durerea mult mai ușor de controlat, aceleași doua umflaturi ca mai înainte și am primit un al 2-le-a antibiotic pentru 7 zile de data asta. Dr mi-a spus sa încep sa măsea umflatura de jos in sus și sa forțez câte puțin deschiderea gurii.
Joi seara m-am panicat puțin când prin alveola ieșea un lichid gălbui gros in timp ce masăm umflatura. Am masat pana nu a mai ieșit deloc dar tot o am și nu reușesc sa-mi dau seama dacă e mai mică sau nu. In timpul nopții simțeai cum se scurge lichidul din alveola.
Azi, Vineri 9 am avut un alt consult și Dr a spus ca este normal, sa continui masajul, ca infecția începe sa se dreneze, ca uneori voi mai avea dureri și sa continui cu analgezicele și va dura ceva pana scap de umflatura.
Țin sa mentionez ca am avut radiografii făcute după extracție și nu a rămas un rest de rădăcina sau altceva, mi sau făcut analize la sânge și din ce am înțeles un singur rezultat este mărit dar este normal ca urmare a extracției.
Îmi cer scuze anticipat pentru lungul mesaj și sper sa aveți timp pentru o scurta părere. Ceea ce ma îngrijorează in principal este aceasta umflatura tare, acum nu mai e dureroasa, este într-adevăr plină de puroi, este normal sa se întâmple așa, voi scapă se dea doar cu masaj și se va drena prin alveola, pot apărea alte complicații?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Pentru a putea vedea exact care este problema cu care vă confruntați este necesar să veniți să vă vadă un medic specialist în cadrul unui consult. În urma acestuia, dar și a analizei radiografiilor dentare și a istoricului dumneavoastră medical vi se va putea spune care sunt pașii de urmat în continuare și dacă există riscul apariției anumitor complicații. Pentru mai multe detalii și informații ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul: 021 91 34.
Alexe Ica
Bună dimineața! Acum 3 zile mi s-a scos molarul de minte dreapta sus deoarece prezenta o carie și ma durea….mentionez ca medicul stomatolog nu mi-a prescris nici un antibiotic, mi-a sugerat sa iau nurofen în cazul în care apare vreo durere. Problema e ca după cam 2 zile a început sa se umfle și sa ma doară îngrozitor… Am sunat medicul stomatolog și mi-a spus ca trebuie sa iau antibiotic numai ca dumnealui nu era în acel moment în localitate și nici stampila nu o avea pt a-mi genera o rețeta on line (precizez ca totul se întâmpla în weekend)… Am găsit acasă Ciprinol cu valabilitate bună am început sa iau dar după 4 pastile luate la 12 ore umflatura nu s-a retras și nurofen ul forte nu mai are efectul de 8 ore ci de 4 ore după care durerea e cumplită (se prelungește și spre urechea dreaptă). Nu mai spun de nopți nedormite!!!! Vă rog din suflet sa îmi dați un sfat!!!!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este recomandat să vă vadă cât mai repede un medic stomatolog pentru a stabili care este cauza problemei cu care vă confruntați. În urma consultului de specialitate vi se va putea recomanda un plan de tratament potrivit pentru dumneavoastră. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34.
Lora
Buna ziua, maseaua de minte de sus stinga nu a iesit, de un an am dureri de cap si de ureche chiar si de gat. Este pozitionata inafara. Cand o ating simt ca ma doare dar nu iese. Cat timp iese maseau6de minte? As vrea sa o scot dar nustiu daca cineva s ar apuca sa taie ca sa o scoata. Cred ca e nevoie de un chirurg dentist. Nustiu ce sa fac in asa caz. Sfatuiti-mă va rog
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Există posibilitatea ca măseaua de minte să nu erupă complet pe arcadă. De aceea, este necesar să vă vadă un medic și să vă recomande ce pași trebuie să urmați. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu vă puteți sfătui cu medici specialiști în chirurgie orală. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră de telefon și vă contactăm noi.
Nichifor
Buna ziua,
Maselele mele de minte apasa asupra celorlalti dinti. Am inteles ca trb. exctrase. Este posibil ca in urma extractiei sa port un aparat dentar in vederea revenirii la normal a celorlalti dint?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Da, sigur că se poate. Vă așteptăm cu drag la un control pentru un plan de tratament complet. Pentru programări ne puteți lăsa un număr de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau sunați dumneavoastră la numărul de telefon 021 91 34.
Crina
Bună ziua!În urma cu 4 zile am avut o extractie dentară si ma doare maseaua alăturata celei scoase.Cand apasa pe ea sau o ating, durerea se simte pana la rădăcină.E normal l?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră! Cel mai bine este să mergeți la medicul stomatolog care a realizat extracția dentară și să-i explicați această situație.
Daniel Florin
Bună ziua!Nu mi-am scos măseaua de minte este localizată în partea stângă jos .Am o falcă umflata de mai mult timp ,este ca o gâlmă .Este din cauză că nu mi-am scos măseaua de minte ?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este posibil să fie din cauza măselei de minte, fiind aflată ultima, periuța de dinți nu are acces pentru a curăța foarte bine măseaua și astfel riscul ca aceasta să carieze este foarte crescut. Umflătura poate fi de la o infecție la nivelul rădăcinei măselei. Vă recomandăm să veniți la un consult stomatologic să faceți o radiografie dentară și să vă vadă un medic stomatolog. Puteți să ne sunați pentru o programare la numărul de telefon 021 91 34 sau sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Anda
Buna ziua!
Cu gandul de a-mi pune aparat dentar, il intreb pe medicul stomatolog daca este nevoie de extractii de molari de minte pentru ca am auzit multe cazuri (precizez ca nu ii am iesiti) ( am 20 de ani) si acesta a precizat ca nu este nevoie pentru ca din cate am inteles cum largirea maxilarului se va produce, nu va fi nevoie de extractie. Iar luni mi s-a pus aparatul.
Si ieri am observat o umflatura, unde ar trebui sa fie maseaua de minte si ma doare destul de tare.
Cumva inseamna ca isi face loc si va erupe? Sau pana la urma va fi nevoie de o extractie
?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este posibil să apară și molarul de minte și să aibă loc de arcadă, de aceea medicul stomatolog v-a transmis că nu este necesară extracția. Însă, de multe ori măselele de minte erup greșit, poziționate incorect orizontal și acest lucru provoacă dureri și inflamații. Este necesar să mergeți să vorbiți cu medicul stomatolog să vadă despre ce este vorba și poate vă face și o radiografie dentară, pentru a vedea dacă erupe măseaua de minte. Pentru alte informații și o eventuală programare în Clinicile Dr. Leahu ne puteți contacta la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Alina
Buna ziua! Am avut o extractie a maselelor de minte , cele din partea de jos erau crescute orizontal incluse in gingii.
Dupa o perioada de 4 zile de la extractie am mers la medic, din cauza ca o parte din buza inferioara, citiva dinti din fata, precum si barbia imi erau amortite.
Medicul a facut o radiografie dentara si mi-a zis ca ar fi din cauza ca a ramas o portiune mica de dinte si apasa pe nerv, respectiv a eliminat-o spunind ca ar trebui sa-mi revina simtul in decurs de 2 saptamiini.
Intrebarea mea este daca ar fi real asa ceva, sau mai degraba ar fi vorba de o lezare a nervului, si trebuia sa primesc tratamentul corespunzator?
(sunt peste hotare si nustiu cum ar trebui sa procedez, ca sa nu raminn cu sechele)
Multumesc anticipat!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este adevărat ceea ce vi s-a transmis și v-a recomandat tratamentul potrivit. Recomandarea noastră este să luați un complex de vitamina B și milgamma și să așteptați să vedeți cum se prezintă. Eventual să mai mergeți la un control când faceți o lună, să vadă cum se prezintă gingia. Multă sănătate!
Andreea
Bună seara,problema mea a început în urma k 2luni pometu p partea stângă inflamat durere de ureche,cap ganglioni inflamati(gat,cervicali și la cap),după n vizite la orl ,medici de diferite specializări unul singur îmi recomanda sa ma duc la stomatolog am fost puțin sceptica la început pt k nu u ma știam k prob dentare iar durerile mele nu erau de masele .În urma unei radiografi se observa molarul de minte sus stânga (partea cu ganglioni cei mai inflamati)care nu este ieșit iar rădăcinile lui pornesc din sinusuri.mi sa recomandat sa fac un ct iar în urma rezultatului se va interveni chirurgical întrebarea mea este de la o masea de minte se pot inflama toți ganglioni din corp sau altul sa fie motivu?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Da, de la molarii de minte se pot face infecții destul de grave și se pot răspândi în corp. Este necesar să veniți la un medic stomatolog să vă consulte clinic și să vă facă un CT. Pentru mai multe informații și o programare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0219134 sau prin WhatsApp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.
Rania
Buna. as vrea un sfat daca va rog. Acum aproximativ 2 luni mi sa scos o masea de minte din partea dreapta de jos, in timp ce dr. facea anestezia locala la ochiul de pe partea dreapta aveam senzatia ca nu il mai pot controla, am ametit putin si apoi cam 10 minute am vazut dublu, la orice obiect ma uitam vedeam dublu, daca acopeream ochiu drept vedeam normal cu cel stang, dupa 10 minute si a revenit. Nu am patit niciodata nimic in urma anesteziilor dentare si am facut multe. Problema este ca urmeaza sa merg si cu maseaua din partea stanga si mi e putin friga dupa cele intamplate. Ati putea sa imi dati un sfat? Ce credeti despre cea ce sa intamplat in momentul anesteziei?
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este posibil ca medicul să fi făcut anestezia dentară puțin mai sus și să fi amorțit un nerv care dă inervarie motorie la ochi, însă dacă vedeți normal și este totul ok, nu trebuie să vă îngrijorați. Dacă doriți să vă vadă și un alt medic chirurg, vă așteptăm într-una dintre clinicile noastre din țară. Locațiile le puteți vedea aici: https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/. O zi frumoasă!
lupu
bună seara! molar de minte, care nu a erupt, poziționat orizontal asupra căruia s-a intervenit chirugical. o extragere traumatizanta. a trecut partial (5 zile de la operatie) inflamația obrazului dar a rămas o galma pe care o resimt ca o nuca mica și tare, dureroasa la palpare. dr.spune c-ar fi un cheag de sânge și sa masez. însă doare tare la masaj. ar putea fi altceva? ce recomandări aveți? mulțumesc!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! În mod normal, cheagul de sânge se formează în primele 24 de ore de la extracție. În cazul în care acesta nu dispare în 7 zile și vă doare, este important să mergeți la medicul chirurg să vă vadă. De asemenea, firele de sutură trebuie scoase la 7-10 zile de la extracție. Pentru programări sau informații suplimentare, vă rugăm să sunați la 021 9134.
Geanina
Buna seara. Am avut durere in partea de jos inspre molarul de minte si Inca o Mai am. M am dus la urgente si le am explicat ce si cum . Mi au spus CA fara o radiografie nu au ce sa mi faca. Mi a facut asa spalatura acolo cu ser si clor. . Mi am facut radiografie si m am dus iar la urgenta a 3 zi si mi a spus CA urmeaza a mi erupe molarul de minte. Mi a dat augumentin /12 h …biofen…si metronidazol.
Acum ma doare sus la molari. Si gingia mi se pare umflata. Ce sa Mai iau pentru a mi trece? Sa ma duc eventual pt o incizie a mucoasei pentru a I face loc sa iasa sau sa scoata molarul? El creste ok din Cate am vazut la radiografie. La upu nu fac incizii mi au spus…iar pt asta trebuie sa astept pana Marti cand deschide clinica la doctorul la care merg eu.
Ce sa Mai iau sau ce sa fac sau cand ar erupe sa scap de durerile astea care ma chinuie de 4 zile. Mi am fc infuzie de ceai salvie pentru a clati acolo.
Multumesc!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Este necesar să se scoată molarul de minte, pentru că apariția acestuia poate influența dinții vecini, poate provoca înghesuirea dinților.
Balint Florin
Bună, mi s-a extras o măsea de minte pe cale chirurgicală.
A trecut o săptămână, am dureri destul de mari și îmi vine gust urât când ating cu limba locul extracției (nu am fost cusut,a rămas gaură).
Este normal așa, ce să fac?
Am dureri.
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este necesar să veniți la un medic stomatolog specialist în chirurgie pentru a vedea ce se întâmplă cu locul extracției și pentru a vă recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.