Măseaua de minte. Ghid complet: ce este, când erupe și când trebuie scoasă

 

asistenta medicala in stanga, medic stomatolog chirurg in dreapta
Măseaua de minte poate erupe între vârstele de 17-25 de ani. . Există și cazuri în care măseaua de minte poate erupe mai târziu de vârsta de 25 de ani sau chiar să nu erupă niciodată.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 7 noiembrie 2022

Vizualizat de 1.605 utilizator/i

Simți durere, senzație ciudată în spatele gurii sau ai observat că ți s-a inflamat sau umflat gingia? Cel mai posibil măseaua de minte încearcă să erupă.

Măseaua de minte, la fel ca restul dinților, are rolul de a fărâmița și a tăia alimentele pe care le consumăm, ajutând ca procesul masticației să fie unul corect.

Află din articolul următor ghidul complet al măselei de minte, de la medicii stomatologi specialiști în chirurgie.

Ce sunt și câte măsele de minte avem

Măseaua de minte reprezintă al treilea molar care erupe pe arcadă și este localizată în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului. De regulă, măselele de minte sunt 4 la număr, însă există persoane care fie nu au deloc, fie au una, două sau 3 măsele erupte.

O măsea de minte devine problematică în situația în care nu are suficient spațiu să erupă pe arcadă. Iar în acest caz este necesară extracția acesteia.

La ce vârstă ies măselele de minte

„Măselele de minte pot fi catalogate drept un subiect arzător în stomatologie. Acestea erup în jurul vârstei de 17 – 25 de ani. Adică, atunci când adolescentul începe să se maturizeze și să devină adult. Din acest motiv ultimii molari care erup pe arcadă poartă popular denumirea de „măsele de minte”.  În mod normal, numărul acestora variază între niciuna și 4. Există însă și excepții de la regulă. De exemplu, eu am avut și câțiva pacienți care aveau mai mult de 4 măsele de minte, respectiv 6. Există și cazuri în care măseaua de minte poate erupe mai târziu de vârsta de 25 de ani sau chiar să nu erupă niciodată. Nu toată lumea are măsele de minte, apariția acestora poate să difere de la o persoană la alta”, explică medicul stomatolog Dr. Laura Nicolae Ferenț, specialist în chirurgie orală.

Ce simptome are erupția măselei de minte

În cazul în care măseaua de minte are loc suficient să erupă pe arcada dentară, aceasta își poate face apariția fără ca noi să ne dăm seama. Însă, în momentul în care nu are suficient loc sau rămâne în interiorul gingiei, inclusă sau semiinclusă, măseaua de minte poate provoca disconfort, dureri sau alte probleme mai grave.

Printre cele mai comune simptome pe care le putem întâlni sunt:

  • Durere de cap sau durere în zona erupției;
  • Apariția infecțiilor, datorate eruperii parțiale a măselei. Infecțiile apar din cauza formării spațiilor favorabile acumulării de bacterii și resturi alimentare, care conduc la apariția cariilor dentare;
  • Afecțiuni sau inflamări gingivale, care apar în momentul în care măseaua de minte erupe incomplet;
  • Dureri la nivelul maxilarului, în urma formării unor chisturi în jurul măselelor de minte, dacă acestea nu sunt tratate la timp de cariile dentare.

De ce se extrage măseaua de minte

Extracția măselei de minte se recomandă din cauza complicațiilor multiple pe care aceasta le generează. Cele mai frecvente complicații întâlnite sunt:

– infecțiile, și anume: pericoronaritele suturate și congestive;

– înghesuirile dinților vecini;

– rotațiile;

– ulcerații și leziuni pe interiorul obrazului;

– tulburări nervoase.

Extracția molarilor de minte se face sub anestezie dentară locală, însă mai există și cazuri în care anumiți pacienți care au avut experiențe neplăcute în trecut la stomatolog sau sunt extrem de anxioși, optează și pentru sedarea conștientă. În momentul în care anestezia a fost efectuată și și-a făcut efectul, medicul chirurg începe să împingă dintele, cu un instrument special, dintr-o parte în alta, pentru a-l desprinde de pereții osoși și treptat îl extrage. După extracția dintelui se curăță foarte bine cavitatea în care a stat molarul, se chiuretează ușor și se aplică firele de sutură.

Extracția molarului de minte inclus

Molarul de minte inclus este o măsea a cărui erupție este împiedicată de către gingii, os, alt dinte sau chiar de toate trei la un loc. Medicii stomatologi recomandă extracția acestuia, deoarece provoacă durere, infecții și numeroase complicații, spre exemplu: poate împinge dinții vecini provocând înghesuiri dentare.

Extracția molarului de minte semiinclus

Molarul de minte semiinclus este diferit față de molarul inclus, deoarece erupția lui este parțială. La fel ca în cazul molarului de minte inclus și acest molar semiinclus trebuie extras, pentru că este mult mai predispus la apariția cariilor dentare și chisturi.

Extracția molarului de minte erupt

Atunci când un molar de minte erupe sănătos și nu provoacă dureri sau înghesuiri dentare, acesta poate rămâne pe arcadă mult timp. Extracția acestuia se face doar în cazul în care va fi afectat profund de caria dentară și provoacă dureri.

Ce se întâmplă după ce medicul extrage măseaua de minte

,,După extracția măselei de minte și după ce anestezia dentară trece, pacientul poate simți durere, umflătură si o ușoară limitare a deschiderii gurii. Iar toate aceste lucruri apar în funcție de felul cum a decurs intervenția. Însă, imediat după intervenția chirurgicală, le transmitem pacienților indicațiile post extracționale și le prescriem rețetă cu medicamentele corespunzătoare”, explică Dr. Dîgă Mișu, medic stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolară.

Cum se face recuperarea după extracție

În ziua intervenției chirurgicale, pentru a diminua senzația de disconfort postoperator, aplică local, pe obraz, comprese cu apă rece sau gheață, timp de 15 minute la intervale de o oră. Este bine de știut că nu ai voie să iei aspirină timp de câteva zile de la extracția măselei de minte, pentru a evita hemoragia postextracțională. Respectă întocmai indicațiile medicamentoase prescrise de medicul stomatolog.

De asemenea, pentru o recuperare simplă și ușoară este necesar ca locul extracției măselei de minte să fie bine igienizat, precum cea a întregii danturi. Pacientul trebuie să-și reia igiena dinților încă de a doua zi și să perieze zona operată cu o periuță de dinți nouă cu perii cei mai moi. Se poate folosi și apa de gură cu rol antiseptic, tocmai pentru a ține locul cât mai curat.

Pașii recuperării pe zile

Recuperarea după extracția măselei de minte este diferită pentru fiecare pacient în parte și poate dura până la 2 săptămâni.

În primele 12 – 24 de ore de la intervenția chirurgicală stomatologică, pacientul nu trebuie să clătească gura, pentru a evita deplasarea cheagului de sânge format din alveolă.

În următoarele 2-3 zile este posibil să apară o umflătură la nivelul gurii și al obrajilor, care poate trece rapid dacă pui o compresă rece sau o pungă cu gheață pe obraz.

Între 7 și 10 zile este necesar să mergi din nou la medicul stomatolog pentru a îndepărta firele de sutură de pe zona operată.

Ce nu ai voie să mănânci și să bei

Alimentatia joacă un rol important atunci când se realizează extracția măselei de minte. Astfel că, imediat după extracție, în primele ore, trebuie să aștepți să se dezmorțească locul. De menționat faptul că trebuie să mănânci doar pe partea opusă zonei extracției și timp de câteva zile doar alimente moi, semilichide și la temperatura camerei.

Ar fi bine să eviți consumul de alimente și băuturi foarte reci, foarte fierbinți și efortul fizic, în primele 72 de ore. Totodată, trebuie să eviți să dormi pe partea cu intervenția, pentru a preveni fenomenul de vasodilatație, care îngreunează procesul de vindecare.

Poți fuma după extracție?

,,După extracția măselei de minte, pacientul trebuie să evite fenomenul de vasoconstricție. Vasoconstricția se produce atunci când fumăm în primele 48, 72 de ore de la intervenția chirurgicală. Recomandarea noastră, a medicilor stomatologi, este să NU fumăm, pentru că fumatul îngreunează vindecarea postextracțională”, explică Dr. Cristina Rizea, medic stomatolog.

Se pot trata măselele de minte?

Măseaua de minte se poate trata prin obturație dentară, atunci când aceasta este cariată. Obturația implică curățarea dintelui de leziunea carioasă, spălarea acestuia cu soluții antiseptice și obturarea canalului cu un material specific, tip plombă.

Complicațiile măselelor de minte nescoase

,,Măseaua de minte, din cauza faptului că este ultima situată pe arcadă, din seria normală, aceasta nu are suficient loc să erupă și astfel poate provoca tot felul de tulburări la nivelul aparatului dento-maxilar. Totodată, ea este situată și într-o zonă reflexogenă, adică într-o zonă nervoasă destul de importantă. Astfel că, de fiecare dată când apar probleme în zona molarilor de minte, aceștia pot mima anumite dureri la nivelul urechii”, completează Dr. Dîgă Mișu.

Prevenție

Prevenția dentară reprezintă succesul unei danturi sănătoase pe termen lung. Iar prevenția trebuie să înceapă încă din copilărie. Cele mai importante tehnici de prevenție sunt mijloacele adjuvante de curățare ale danturii și controalele periodice însoțite de igienizările profesionale efectuate de către medicul stomatolog.

Rutina de îngrijire a dinților implică un periaj dentar realizat de două ori pe zi, dimineața și seara, și utilizarea aței dentare, apei de gură și a dușului bucal.

Vizitele regulate în clinica dentară constau în verificările clinice și radiologice ale cavității bucale și curățarea întregii danturi cu ajutorul detartrajului dentar sau a igienizării profesionale. Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar este esențială pentru a ne feri de apariția afecțiunilor ce apar atât la nivelul gingiilor, cât și al dinților.

Pentru a evita dezvoltarea problemelor dentare sau agravarea celor existente, programează-te la un consult stomatologic, o dată la 6 luni!

Sună la 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt. Te preluăm imediat.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134