search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • ro
it

Medic dentist copii – Greșeli ale părinților legate de igiena orală a copiilor

 


De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 8 decembrie 2016

Vizualizat de 465 utilizator/i

Atunci când vine vorba despre copii, părinții își doresc tot ce e mai bun.  Aleg cea mai bună școală, cursuri de pian, de limbi străine și le oferă alimente cât mai sănătoase pentru a crește puternici și sănătoși. Însă, când vine vorba de sănătatea dentară, cei mai mulți se limitează la periajul zilnic și vizita periodică la medicul dentist copii. Iată, însă, câteva dintre greșelile care afectează dantura celui mic.

  1. Nesupravegherea periajului dentar

Majoritatea copiilor nu are dexteritatea necesară periajului dentar până la vârsta de 8 ani. Deși este bine să îl înveți pe cel mic să se spele singur pe dinți, nu ar trebui să îl lași nesupravegheat. Chiar dacă acesta știe să își perieze dinții corect nu va acorda destulă atenție acestei activități, din dorința de a merge cât mai repede la joacă. De aceea, medicul dentist pentru copii de la Dr. Leahu spune că cel mai bine este să îl speli pe cel mic pe dinți, iar apoi să îl lași și pe el să se joace cu periuța.

Același lucru trebuie să faci și cu ața dentară. Dinții copilului trebuie curățați zilnic cu ață dentară. Discută cu medicul dentist copii și găsește metode cât mai facile de a utiliza ața dentară pe dinții celui mic. Nu uita că periajul dentar trebuie realizat de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara.

  1. Utilizarea biberonului înainte de culcare

Deși poate fi o metodă foarte ușoară de a-l face pe cel mic să adoarmă rapid utilizarea biberonului sau a cănii cu ciup înainte de culcare este cea mai ușoară cale de a determina apariția cariilor. Din cauza zahărului din lapte sau ceai, nivelul bacteriilor din cavitatea bucală rămâne constant ridicat. Medicul dentist copii din clinicile stomatologice dr. Leahu iti recomandă ca, dacă cel mic se trezește noaptea și ești nevoit să utilizezi biberonul să ștergi gura acestuia cu o bucată de material moale sau spală-l pe dinți dacă aceștia au erupt deja.

  1. Prima vizită la medicul dentist pentru copii, făcută prea târziu

Am întâmpinat cazuri în care copii de 2 sau 3 ani s-au prezentat cu carii severe, ce au necesitat inhalosedare pentru tratament. Acest lucru se întâmplă din cauză că părinții nu știu când ar trebui să meargă cu cel mic la un medic dentist copii. Primul contact al celui mic cu medicul dentist  trebuie să aibă loc după apariția primului dinte sau după prima sa aniversare. De ce este important?

  • Medicul dentist pentru copii poate observa cariile încă din fază incipientă
  • Poate sigila dinții celui mic pentru a-i proteja
  1. Gustările „sănătoase”

Majoritatea părinților evită să le ofere copiilor băuturi carbogazoase, dar nu realizează că și băuturile sănătoase sau sucurile energizante sunt acide și afectează dinții. Apa este întotdeauna cea mai bună alternativă, dar și laptele ajută datorită proprietăților sale. Totodată trebuie să ai mare grijă la alimentele lipicioase, pline de zahăr cum sunt fructele deshidratate sau bananele. De asemenea, vitaminele masticabile erodează smalțul dentar. Asigură-te că cel mic se spală pe dinți sau măcar clătește după consumul acestora!

  1. Medicul dentist copii dezminte mitul „Dinții de lapte nu trebuie neapărat tratați”

Deși sunt înlocuiți de cei permanenți, dinții de lapte joacă un rol foarte important în dezvoltarea corectă a danturii copilului. Cariile care apar la nivelul acestora pot afecta și dinții permanenți, dacă nu sunt tratate. În plus cariile profunde îl pot împiedica pe cel mic să aibă un somn liniștit și vor necesita sedare pentru a putea fi tratate. De aceea este mai bine să previi!

Când vine vorba de sănătatea copiilor părinții sunt foarte atenți la orice aspect. Așadar nu neglija sănătate orală a celui mic. Periajul regulat, utilizarea aței și a apei de gură și vizita periodică le medicul dentist pentru copii nu sunt întotdeauna suficiente. Ai grijă la aspectele menționate mai sus, iar copilul tău se va bucura de o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil.

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134