Vizualizat de 706 utilizator/i
Nu este o noutate faptul că cei mici sunt destul de neatenți și se accidentează des. În unele cazuri se poate ajunge chiar și la pierderea unui dinte permanent. Din fericire, dacă este acordat primul ajutor rapid de către părinte, acel dinte va putea fi salvat de medicul dentist pentru copii.
De aceea, medicul dentist pentru copii de la dr. Leahu îți spune ce trebuie să faci dacă celui mic i-a căzut un dinte:
În cazul în care dintele permanent este întreg în urma accidentării, acesta ar putea fi reatașat dacă se urmăresc următorii pași:
1) se prinde dintele doar de coroana dentară fără a i se atinge rădăcina;
2) dintele se spală doar dacă este acoperit de praf sau pământ;
3) dintele nu trebuie să fie frecat când este curățat (nici măcar cu periuța de dinți);
4) dintele se menține în mediu umed: ser fiziologic, soluție salină, lapte, salivă;
5) dintele nu va fi niciodată învelit în batistă sau șervețele pentru că se usucă;
6) se transportă copilul de urgență la spital pentru evaluarea stării generale și, ulterior, la un cabinet stomatologic unde medicul dentist pentru copii va evalua situația din cavitatea orală.
În cazul neprezentării la timp la cabinetul stomatologic pot apărea complicații după reinserarea dintelui în zona din care a ieșit:
- nervul moare, iar în cele din urmă infecția se poate extinde până la vârful rădăcinii
- organismul poate respinge dintele, acest lucru manifestându-se prin scurtarea treptată a rădăcinii dintelui.
Recomandat ar fi ca însoțitorii (părinții, bunicii etc.) să se prezinte cu micul pacient și cu dintele acestuia la cabinetul medicului dentist pentru copii în primele 60 de minute de la traumatism deoarece dintele are un prognostic mai bun. Din nefericire, din ce în ce mai mulți copii se prezintă tardiv pentru tratament.
De ce este bine ca dintele să fie reevaluat periodic de către medicul dentist pentru copii pentru o perioadă lungă de timp?
Vindecarea este influențată de o serie de factori precum: gravitatea traumatismului, timpul scurs de la producerea accidentării până la inițierea tratamentului în cabinetul medicului dentist pentru copii, modul în care a fost păstrat dintele până la prezentarea la cabinetul stomatologic și de răspunsul organismului.
Cu cât timpul scurs de la accident până la inițierea tratamentului este mai mic, cu atât riscul de scurtare treptată a rădăcinii dintelui implicat este mai mic. Acest proces apare atunci când organismul răspunde prin respingerea dintelui. De aceea este bine ca dintele să fie reevaluat periodic de către medicul dentist pentru copii pe o perioadă lungă de timp.
Calea cea mai bună de a preveni aparția unui traumatism este aceea de a proteja copiii împotriva situațiilor ce pot provoca traumatisme dentare prin:
- folosirea unor dispozitive de acoperire a colțurilor mobilierului din casă;
- prin folosirea de încălțăminte și covoare antiderapante;
- prin oferirea de sprijin permanent copiilor mici de până în 2 ani până când aceștia învață să meargă;
- părinții trebuie să învețe copilul preșcolar să se joace fără manifestări agresive (să nu se împingă, să nu se bată cu alți copii);
- să le interzică deschiderea capacelor sticlelor cu dinții;
- dacă cel mic practică diferite sporturi periculoase să poarte o gutieră special realizată pentru sporturi (aceasta diferă prin grosime), mască facială și cască.
Ține minte! Cu cât vă prezentați mai repede la medicul dentist pentru copii, cu atât șansele ca dintele celui mic să fie salvat sunt mai mari. Bineînțeles, cel mai simplu ar fi să încercați să preveniți astfel de cazuri nefericite, dar și afecțiunile dentare prin controlul periodic, o dată la 6 luni.