,,Medicina clasică a pus bazele în practica pe care o desfășurăm azi, însă nu trebuie să ne oprim la ea” – interviu Dr. Ana Flaugiu, medic endodont

 

Dr. Ana Flaugiu, medic endodont Clinicile Dentare Dr. Leahu
Endodonția este ramura stomatologiei ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul, și tratamentul afecțiunilor țesutului moale, aflat în interiorul dintelui.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 19 iunie 2020

Vizualizat de 936 utilizator/i

Dr. Ana Flaugiu, medic endodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu se bucură de fiecare dată când își vede pacienții zâmbind cu încredere și crede că fiecare zi este o nouă provocare ce contribuie la evoluția sa. Apreciează răbdarea și empatia și consideră că orice medic bun trebuie să dea dovadă de aceste calități pentru a putea oferi pacientului sănătate reală și o experiență excepțională. Află din articolul următor cum decurge o zi din viața unui medic endodont al Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Ce anume v-a determinat să alegeți stomatologia?

Urmăream fascinată „halatele albe” pe holurile clinicilor ori spitalelor de fiecare dată când aveam ocazia și visam ca într-o zi să fiu și eu doctor. Nu cred că mi-a trecut vreodată prin minte că pot să devin și altceva. Cumva mi-am setat undeva în mintea mea că vreau să fiu medic și toate deciziile pe care le-am luat în viață au fost ghidate de către această profesie. Am ales stomatologia fără să stau prea mult pe gânduri, pentru că mi-am dorit să pot contribui prin munca mea la o schimbare în bine a pacienților români, care adesea lasă sănătatea orală pe ultimul loc, se neglijează din acest punct de vedere și uită să mai zâmbească.

Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

Nicio zi nu seamă cu alta, deci practic nu fac același lucru. Fiecare pacient este unic, fiecare caz este special în felul său. Am parte de multe provocări și multe cazuri complexe. Acest lucru mă face să vin cu drag la muncă și să îmi păstrez entuziasmul. Faptul că fac parte dintr-o echipă de medici în aceeași măsură profesioniști și prietenoși, dar și lucrul alături de o asistentă dedicată, care își face meseria cu cel mai mare drag, nu pot decât să mă bucure că am ales să fiu parte din „familia” Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le întâlniți?

Din păcate, foarte puțin pacienți vin de drag la dentist, iar afecțiunile nu întârzie să apară, de la carii, la dinți fracturați ori care au nevoie de retratament endodontic. Mă bucur de fiecare dată când pot să contribui la salvarea dinților naturali și la păstrarea acestora pe arcadă pentru o perioadă cât mai mare de timp.

Ce provocări întâmpinați în lucrul cu pacienții?

Provocările ce țin de dantură sunt numeroase și mă bucur că am parte de ele, pentru că doar așa pot evolua. Provocările ce țin de pacienți nu sunt însă atât de numeroase, dar sunt foarte interesante. Pacienții vin cu foarte multe traume din trecut în ceea ce privește tratamentele stomatologice și, în special, „scoaterea nervului”. Ce nu iau în considerare acești pacienți este că stomatologia a evoluat extrem de mult, tehnologia ne ajută în prezent să oferim tratamente lipsite de durere, eficiente, într-un număr restrâns de ședințe și cu un grad ridicat de confort. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, medicul și pacientul sunt o echipă și împreună depășim sentimentele de anxietate și teamă acumulate de-a lungul timpului. O altă provocare la fel de importantă este educarea pacientului în ceea ce privește sănătatea orală.

Dr. Ana Flaugiu in stanga si asistenta in dreapta, in timpul unei interventii endodontice

Tratamentul endodontic realizat cu ajutorul microscopului este o metodă modernă de îndepărtare a țesutului afectat și de curățare a canalelor radiculare.

Care sunt atuurile unui stomatolog bun?

Cred că fiecare are propria lui versiune. Din punctul meu de vedere, apreciez la un medic stomatolog răbdarea și empatia. În meseria noastră, pacienții vin cel mai adesea cu dureri și este important să știi să gestionezi această situație cât mai bine și mai elegant cu putință. Totodată, consider că și rapiditatea este un atu pentru că niciun pacient nu își dorește să piardă mult timp la dentist, oricât de confortabile și lipsite de durere sunt tratamentele pe care le are de urmat.

Care este cea mai frumoasă experiență pe care ați trăit-o de-a lungul carierei dumneavoastră?

Am multe experiențe frumoase pe care le-am trăit de-a lungul carierei, multe dintre ele le-am trăit alături de pacienții și colegii pe care i-am întâlnit aici, care împreună formează o adevărată familie a Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Atunci când munca și efortul susținut își sunt recunoscute și apreciate, acestea sunt cele mai frumoase experiențe. Îmi aduc aminte că la finalul anului 2018, Dr. Ionuț Leahu m-a felicitat pentru că am reușit să realizez cele mai multe tratamente endodontice efectuate pe parcursul unui an de zile.

Care credeți că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?

În relația medic-pacient, fiecare își are rolul său și contribuie în mod direct la construirea unei legături pe termen lung, care are ca obiectiv obținerea și menținerea unei sănătăți orale bune. Este important ca pacientul să conștientizeze importanta vizitelor periodice la medicul dentist, să respecte indicațiile medicul și să își dorească să înțeleagă ce se întâmplă cu dantura sa, doar în acest fel poate alege în cunoștință de cauză, împreună cu medicul, cel mai bun plan de tratament pentru el. În același timp, medicul are responsabilitatea de a-i prezenta și a-i explica pacientului, pe înțelesul lui, toate opțiunile de tratament și de a-l ajuta să aleagă ce este cel mai bine pentru el.

Ce ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?

Stomatologia din România a evoluat foarte mult în ultimii ani, însă sunt segmente, cum ar fi educația cu privire la sănătate orală, care nu reușesc să progreseze atât de repede pe cât ne-am dori poate. Pentru a reuși însă să educăm tinerele generații despre importanța igienei orale și a prevenției, este necesar ca toți medicii să conștientizeze faptul că pe lângă rolul de doctor, aceștia mai un rol. Un rol poate tot atât de important ca acela de medic și anume rolul de a educa. De asemenea, pentru ca întreaga industrie a stomatologiei să poată evolua, este important ca toți medicii să aibă acces la tehnologie de ultimă generație și să învețe să lucreze cu proceduri moderne. Medicina clasică ne-a format și ne-a pus bazele în practica pe care o desfășurăm azi, însă nu trebuie să ne oprim la ea, ci să o luăm ca punct de plecare în evoluția noastră ca medici.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777