Medicul Asma Năstase Battah: „O carie la un dinte de lapte se poate transmite la dintele permanent”. Ce este sigilarea dentară?

 


Asma

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 22 mai 2019

Vizualizat de 1.365 utilizator/i

Copiii noștri sunt deosebit de importanți și trebuie să avem grijă de dantura lor, indiferent dacă ne referim la dinții de lapte sau la cei permanenți. În ultima perioadă, tot mai mulți medici stomatologi vorbesc despre o procedură numită sigilarea dentară. Ce este aceasta și cum funcționează? Prevenția dentară este cea mai simplă cale de a scăpa de afecțiunile dinților. Un tratament cu rol de prevenție este și sigilarea dentară (o metodă de prevenire a cariilor ce constă în închiderea reliefurilor de pe suprafaţa cu care copilul mestecă). Tratamentul reprezintă aplicarea unui strat pe suprafața dinților pentru a-i proteja împotriva cariilor. „Sigilarea dentară este metoda optimă de prevenire a cariilor dentare. Sigilantul netezește suprafața ocluzală și nu mai permite să se acumuleze mâncare și apoi să apară cariile. Sigilantul poate să fie ori dintr-un material cu rășină, ori dintr-un ionomer de sticlă”, explică medicul stomatolog cu competență în pedodonție, Asma Năstase Battah. Sigilările dentare se aplică atât pe dinții de lapte, cât și pe cei permanenți. „Sigilările pot să dureze ani de zile. Dacă există deja o carie, se poate curăța și se completează cu un sigiliu (…) Orice formă de carie pe un dinte de lapte, se poate transmite la dintele permanent”, mai spune Asma Năstase Battah din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Când trebuie să aibă loc prima vizită la stomatolog

Copiii trebuie să meargă la stomatolog din timp, iar părinții au un rol foarte important în prevenirea problemelor dentare ale celui mic. „Prima vizită în cabinet trebuie să fie în jurul vârstei de 1 an jumătate – 2 ani sau chiar mai devreme, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase. Întâlnirea cu medicul pedodont, face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult pentru o dantură sănătoasă.”, explică Asma Năstase Battah. „Este necesar ca părinții să înțeleagă că cei mici ar trebui aduși la stomatolog înainte să apară durerile. (…) Copilul trebuie adus la dentist de la primul dințișor”, spune și medicul Ionuț Leahu. Sigilarea dinților nu ține locul periajului dentar și a aței dentare, ci împreună formează un sistem de prevenție împotriva cariilor dentare. Pentru programări în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu sunați la 021 9777. https://www.youtube.com/watch?v=XNVYS7j2_iM

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777