Vizualizat de 492 utilizator/i
Igiena dentară precară este unul dintre motivele pentru care tot mai mulți români ajung la medicul stomatolog când este deja prea târziu. Medicul Delia Gherasimat, din cadrul Clinicilor Dr. Leahu, trage un semnal de alarmă celor care nu au obiceiul de a se spăla regulat pe dinți: “Vă rog, spălați-vă pe dinți! Periajul durează cât o melodie”.
Delia, de ce ai ales Clinicile Dr. Leahu?
Am ales Clinicile Dr. Leahu pentru că știam că sunt adepții conceptului de abordare interdisciplinară în ceea ce privește cazurile medicale, concept cu care eu rezonez. De asemenea, aflasem că dispun, acum pot să zic dispunem, de aparatură de ultimă generație, aceasta reprezentând visul oricărui junior.
Ce ți se pare cel mai greu lucru la meseria de stomatolog?
Putem să spunem că această meserie nu prezintă prea multe aspecte ușoare. Este vorba în primul rând despre volumul mare de cunoștințe pe care trebuie să îl actualizezi constant cu multiple cursuri de specializare; îndemanarea și minuțiozitatea de care trebuie să dai dovada în condiții dificile de lucru; empatia față de pacient, care poate fi anxios sau nerăbdător.
Cum ai caracteriza pacientul român?
Pacientul român suferă în primul rând de preconcepții dezvoltate într-o perioadă în care stomatologia era văzută ca o formă de tortură mascată în halat alb. De asemenea, acesta duce o lipsă foarte mare de educație dentară și este de datoria noastră, a medicilor, de a-l învăța ce trebuie făcut pentru o dantură sănătoasă.
Ce ți-ai propus pentru anul 2019 pe plan profesional?
Îmi doresc să lucrez dupa concepte moderne și să îi pot oferi pacientului soluții de tratament utilizate în Occident. De asemenea, îmi doresc să mă axez și pe problemele pacienților ce au fobie față de medicul stomatolog și să îi ajut să depășească acest impas.
Dacă ar fi să caracterizezi meseria de stomatolog într-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Intensitate.
Ce este, din punctul tău de vedere, diferit, în medicina de azi față de cea de acum 20 de ani?
Aproape totul este diferit. În prezent, ne concentrăm atenția pe fiecare necesitate a pacientului; idealul este ca nimic să nu fie trecut cu vederea. De la banala anestezie, care în prezent este aproape insesizabilă de către pacient, până la folosirea sistemului de digă, care asigură izolarea dintelui, permițând astfel practicianului să asigure manopera în condiții ideale de siguranță. De la importanța care i se atribuie salvării dintelui prin intermediul tratamentului endodontic, până la rapiditatea cu care putem recondiționa estetica unui zambet cu ajutorul fațetelor dentare. De asemenea, implanturile dentare au revoluționat România ultimilor ani.
Ce te-a atras cel mai mult la profesia de medic stomatolog?
Independența. Indiferent de evenimentele istorice sau sociale, omul va avea nevoie de stomatolog. Este o meserie ce nu va apune niciodată.
Ce sfătuiești pacienților să aleagă, periuță manuală sau periuță electrică? De ce?
Periajul corect, ca la carte, presupune o serie de mișcări ce trebuie făcute cu atenție și precizie, ceea ce, deseori, nu se întâmplă. Sau unele persoane dau dovadă de exces de zel și sunt agresive cu periuța, făcând mai mult rău decât bine. De accea, periuța electrică vine și simplifică într-o oarecare măsură viața pacientului, realizând cu blândețe un periaj corespunzător. Dar în final, importanța cea mai mare o are frecvența și durata periajului.
Cum vezi viitorul în stomatologie?
Cu siguranță stomatologia va continua să evolueze foarte mult. De asemenea, sper că vor exista programe mai eficiente de prevenție dentară și că multiple manopere vor putea fi asigurate și prin CASMB.
Care este principalul sfat pe care-l oferi pacienților tăi?
Vă rog, spălați-vă pe dinți! Este atât de simplu. Nu vă mai duceți la culcare fără să vă efectuați periajul de seară, care trebuie să dureze aproximativ 4 minute și să fie realizat cu atenție și blândețe. Si desigur, nu uitați de ața dentară. Dacă ați putut să vă răpiți patru minute pentru a citi aceste rânduri, cu siguranță puteți răpi patru minute pentru sănătatea dumneavoastră! Nu durează mai mult decât o melodie preferată pe care, de ce nu, o puteți asculta în timpul periajului, pentru a face timpul să treacă mai plăcut.
Medicii stomatologi recomandă pacienților să vină la control o dată la șase luni. În cazul în care sunteți în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9134.
- Alături de tine, pentru o viață mai bună! - mai 31, 2023
- De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate - mai 29, 2023
- Elementele esențiale pentru o dantură fixă: de la bont protetic, la coroană dentară - mai 24, 2023