Medicul dentist te ajută să descoperi cariile dentare din timp

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 23 noiembrie 2016

Vizualizat de 2.466 utilizator/i

Cariile dentare reprezintă cea mai comună afecțiune dentară. Caria dentară apare atunci când bacteriile din cavitatea orală produc acizi ce ataca dintele, iar netratată, poate cauza infecții și chiar poate duce la pierderea dintelui. Cariile dentare își pot face simțită prezența în diferite moduri, în funcție de complexitate și de locul în care apar. De obicei, caria dentară nu prezintă simptome în stadiu incipient. Durerea sau punctele negre de pe dinți, încep să apară în momentul în care caria se extinde. Ca să nu ajungi în situația în care medicul dentist va impune urmarea unui tratament stomatologic de durată și complex, iată la ce simptome trebuie să fii atent:

  1. Sensibilitatea dentară

În cazul dinților cu sensibilitate dentară, durerea poate avea o intensitate variabilă, mică sau foarte ridicată și pornește atunci când dinții intră în contact cu alimente și băuturi (calde sau reci). Zahărul poate fi, de asemenea, un factor declanșator pentru durere la persoanele cu dinți sensibili.

  1. Puncte negre pe dinți

Atunci când ai o carie dentară, poți observa un punct negru pe dinte. Acela este, de fapt, o gaură în suprafața dintelui. Dacă ai observat pe dinții tăi puncte negre, cel mai bine ar fi să consulți un medic dentist. Poți scăpa de carii rapid, doar cu o plombă.

  1. Durerea de dinți

Atunci când se extind, cariile dentare au ca principal simptom durerea. Aceasta poate apărea mai ales în momentul în care muști. Mergi cât mai repede la medicul dentist. Cariile netratate la timp ajung la nerv si necesită tratamente mult mai complexe.

  1. Petele de pe dinți

Dacă observi pe suprafața dintelui pete maro sau negre, ar trebui să mergi la un medic stomatolog pentru că acestea pot fi semne ale dezvoltării cariilor dentare.

  1. Respiratie urât mirositoare și gust neplăcut

Posibile cauze de apariție a cariei dentare

Bacteriile orale, în combinație cu diverse alimente și un periaj dentar realizat incorect, produc carii dentare. Mai mult, este constat că și lipsa fluorului din apa curentă favorizează apariția acestora, iar cu cât timp alimentele dulci stau pe dinți, cu atât produc mai multi acizi care, afectează smalțul. Dintre alimentele considerate cu risc crescut în dezvoltarea de carii dentare, enumerăm: stafidele, cerealele învelite în zahăr, prajiturile, torturile, caramelele, etc.

Pentru că, de cele mai multe ori, cariile dentare nu prezintă simptome, este necesar să mergi în cabinetul unui medic dentist. Mai mult, o radiografie dentară îl poate ajuta pe dentistul tău să descopere și alte afecțiuni orale. Acesta este unul din motivele pentru care controlul periodic, o dată la 6 luni, este atât de important. Nu aștepta durerea pentru a merge la medicul dentist!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777