Medicul pedodont și rolul său în sănătatea orală a copiilor

 

medic pedodont impreuna cu 3 pacienti copii in cabinet de medicina dentara zambind si tinand jucarii in la piept
Pacienții Academiei Spațiale Dr. Leahu beneficiază de grija medicului pedodont și de cele mai potrivite tratamente stomatologice.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 2 | 13 martie 2021

Vizualizat de 672 utilizator/i

De sănătatea dinților de lapte depinde sănătatea danturii la maturitate, iar rolul unui medic pedodont este acela de a avea grijă ca micuții pacienți să aibă întotdeauna un zâmbet sănătos și frumos. Cu toții ne dorim să facem cele mai bune alegeri atunci când vine vorba despre sănătatea copiilor noștri. Haideți să aflăm împreună care este rolul unui medic pedodont și de ce să îl alegem pentru a ne asigura că micuții noștri au parte de cea mai bună îngrijire.

Cine este medicul stomatolog pedodont?

Pedodonția sau stomatologia pediatrică reprezintă acea ramură a medicinei care se ocupă cu prevenția și tratarea afecțiunilor dentare la copii. Un stomatolog pediatru practică medicina dentară la fel ca un stomatolog generalist și, în același timp, este un expert în lucrul cu cei mici și în tratarea problemelor pe care aceștia le au. Pentru a deveni medic pedodont este necesar ca după finalizarea cursurilor universitare să fie urmată și o specializare profesională, timp de 2-3 ani. Această specializare constă atât în pregătire teoretică,  cât și în pregătire practică tocmai pentru ca la finalizarea studiilor medicul pedodont să știe cum să interacționeze cu micuții pacienți și să îi ajute să transforme vizita la stomatolog într-o experiență plăcută.

Medicul pedodont este pregătit profesional pentru a trata orice fel de afecțiune orală întâlnită la sugari, copii și adolescenți. Astfel, acesta are cunoștințe legate de dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copiilor.

medic pedodont in timpul unuitratament stomatologic pentru pacient copil

Tratament stomatologic realizat în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu de către Dr. Iulia Burca, medic pedodont

Rolul medicului specializat în pedodonție

Frica de stomatolog reprezintă una dintre cele mai des întâlnite cauze care duc la amânarea vizitelor regulate sau chiar la tratarea la timp a afecțiunilor orale. Frica de stomatolog se poate instala încă din perioada copilăriei, tocmai de aceea este necesar ca primele vizite la stomatolog ale copiilor să fie cât mai plăcute. Dacă te întrebi ce rol are un medic pedodont în dezvoltarea copilului tău și de ce este important să îl alegi, este bine să te gândești că odată ce micuțul tău stabilește o relație bazată pe încredere cu medicul său, el nu doar că va înțelege importanța sănătății dințișorilor săi, ci va veni cu plăcere de fiecare dată în cabinetul de medicină dentară, știind că nimic rău nu i se va întâmpla.

„Primele forme de carie dentară pot apărea chiar în primul an de viață al copilului, în jurul vârstei de 6 luni, atunci când apare primul dințișor. Aceasta este perioada în care cel mic este alăptat și din păcate, momentul în care apar primele demineralizări pe dinții de lapte. În doar 3-4 luni ele pot evolua până la afectarea gingiei. Mai târziu, putem să întâlnim carii dentare de tip proximal, adică între dinți. Acestea se formează din cauza spațiilor care se creează pentru apariția dinților permanenți. În aceste spații se depozitează resturi alimentare și placă bacteriană, care duc la formarea cariilor dentare. Acest tip de carie este foarte periculos deoarece se formează între dinți și este greu de observat de către părinte, mai ales în stadiile incipiente. Noi recomandăm ca prima vizită să fie realizată în jurul vârstei de 6 luni, tocmai pentru a preveni aceste demineralizări care favorizează apariția cariei de biberon. După aceea, putem obișnui copilul cu vizite de rutină la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni. Vizitele regulate îl vor ajuta pe cel mic să se obișnuiască cu mediul, să creeze o relație bazată pe încredere cu medicul său și să nu dezvolte „frica de stomatolog”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Diferența dintre medicul stomatolog generalist și medicul pedodont

Așa cum am văzut mai sus, medicul pedodont practică medicina dentară la fel ca un stomatolog generalist, însă are o pregătire specială pentru lucrul cu cei mici.

„Medicul pedodont este un medic dentist specializat în lucrul cu cei mici. El are atât răbdarea necesară pentru a explica pe înțelesul celui mic toți pașii pe care urmează să îi parcurgă împreună, cât și tehnicile și manoperele potrivite și adaptate vârstei copilului”, explică Dr. Iulia Burca, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Când aducem copilul la stomatolog?

Medicii pedodonți recomandă ca prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic să aibă loc în jurul vârstei de 6 luni, atunci când apar primii dințișori de lapte.

„În cadrul acestei vizite părinții sunt învățați de către medic cum să realizeze corect igiena orală a copilului. Aceasta este foarte importantă pentru dezvoltarea ulterioară a dinților de lapte. Dinții bebelușului trebuie igienizați după fiecare masă, deci după fiecare alăptare, cu tifon steril umezit cu ser fiziologic sau apă. De asemenea, există și niște lavete special create pentru igiena orală a bebelușilor. Este important să igienizăm întreaga cavitate orală a bebelușului – obrajii, limba, buzele, gingiile. De ce? Pentru că zahărul din lapte poate pătrunde prin gingie și chiar prin os la nivelul dinților de lapte, care sunt în formare și se mineralizează. Tocmai de aceea, pentru a preveni demineralizările smalțului dentar, când apar dinții de lapte pe arcadă, este necesar să efectuăm cu regularitate igiena orală”, explică Dr. Mihaela Șerbănoiu, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Medic pedodontin timpul unui consult stomatologic pentru copii

Consult  stomatologic pentru copii realizat de către Dr. Eliza Stan, medic pedodont în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu

Academia Spațială Dr. Leahu – distracție și tehnici dentare de ultimă generație pentru copii

Este foarte important ca vizitele la dentist ale copiilor să fie lipsite de teamă și să reprezinte o adevărată aventură, plină de distracție și voie bună. Tocmai de aceea a fost înființată Academia Spațială Dr. Leahu, unde Tuti, Dințișorul Zurliu, este prietenul cel mai bun al copiilor încă de la prima vizită la stomatolog. Pornind pe drumul către un zâmbet frumos împreună cu personajele de poveste și, mai ales alături de o echipă de medici pedodonți, copiii reușesc să înțeleagă cât de important este să aibă dințișorii sănătoși.

„În cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu avem jocuri special create pentru cei mici, cu ajutorul cărora ei pot învăța cum să aibă grijă de dințișorii lor. Avem chiar și un Exploratron, un joc 3D unde copilul dirijează o navetă spațială prin diferite galaxii cu propriul lui corp. Atât Exploratronul, cât și celelalte jocuri, Ricobon, Zurlică Rătăcică și altele îl ajută pe cel mic să se relaxeze înainte de a intra în cabinet, să se familiarizeze cu mediul și să își facă noi prieteni”, povestește Dr. Iulia Burca, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Mai mult decât atât, Academia Spațială Dr. Leahu este singura clinică stomatologică pentru copii, care a dezvoltat un joc propriu pentru pacienți, cu premii în viața reală. Yummy Galaxy este aplicația disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS, iar scopul principal al acesteia, așa cum se întâmplă și în viața reală, este ca cel mic să o învingă pe Vrăjitoarea Carie. Copiii pot accesa acest joc atât în cadrul clinicii, pe telefoane sau tablete, cât și acasă. În urma acumulării de puncte, copiii pot primi recompense în viața reală: consultații gratuite, produse de igienă orală etc.

Medic pedodont in dreapta si copil in stanga in timp ce stau pe canapea si se joaca pe telefon jocul Yummy Galaxy

Dr. Iulia Burca împreună cu unul dintre micii săi pacienți jucându-se jocul Yummy Galaxy

Așadar, dacă încă te întrebi ce rol are un medic pedodont în dezvoltarea copiilor, te invităm la Academia Spațială Dr. Leahu pentru a face cunoștință cu echipa de medici specialiști și pentru a descoperi locul unde micuții pacienți se reîntorc de fiecare dată cu drag.

Programări: 021 91 34

Comentarii

2 thoughts on “Medicul pedodont și rolul său în sănătatea orală a copiilor

  1. Dumitranoiu Claudia-Cristina

    Buna ziua,am o fetita de 1 an si 2 luni careia nu i-a iesit niciun dintisor.Este normal,ar trebui sa vjn cu ea la o consultatie?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Da, vă recomandăm să veniți cu fetița la o consultație stomatologică, pentru a vedea despre ce este vorba și pentru a verifica dacă sunt prezenți mugurii dinților de lapte. Pentru programări și mai multe informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp 👉 https://bit.ly/3vDGKPt.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134