Meseria de jurist în domeniul medical – Interviu cu Ramona Leahu

 

Ramona Leahu, consilier juridic, asezata pe scaun
Meseria de consilier juridic presupune dinamism, încredere și perseverență.

De: | Etichete: , , | Comentarii: 0 | 18 mai 2021

Vizualizat de 2.129 utilizator/i

Domeniul stomatologiei este unul foarte complex, iar pentru o bună desfășurare a activității necesită atât aportul adus de către echipa medicală, cât și cel adus de către echipele de suport. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, departamentul juridic reprezintă unul dintre pilonii ce susțin buna desfășurare a activității zilnice. Despre ce înseamnă meseria de jurist în domeniul medical, despre provocările domeniului stomatologic în ceea ce privește latura legală, dar și despre importanța pasiunii în realizarea cu succes a tuturor activităților, ne povestește Ramona Leahu,  consilier juridic, în articolul următor.

Ce v-a determinat să alegeți să studiați în domeniul juridic?

Instinctul și probabil chemarea. Se spune că fiecare om are o chemare a lui, a mea a fost și va rămâne către domeniul juridic. Am luat decizia singură, neinfluențată de nimeni. E drept că, pe timpul facultății, am avut și momente în care am regretat că am ales acest drum, din cauza volumului imens de informații, pe care trebuia să le învăț într-un timp scurt. Mi se părea inuman, dar pe măsură ce timpul a trecut, m-am obișnuit și pot spune că alegând această facultate, m-a ajutat să fiu mai pregătită pentru viața care avea să urmeze.

Care sunt provocările pe care acest domeniu le aduce?

Provocările sunt multe, apar continuu și sunt diferite. În primul rând, amintesc faptul că această meserie nu este deloc una monotonă, fiecare zi aduce ceva noi provocări. Nu este suficient să fii deștept și să citești infinite cărți în domeniu, se necesită să fii și inteligent și să știi când și cum să-ți aplici inteligența. Faptul că la noi în țară, încă nu s-a dezvoltat foarte mult legislația pe domeniul medical este în sine o provocare pentru juriști. Căutarea continuă de informații, texte de lege, interpretare, etc. fac și ele parte din provocările zilnice.

De ce credeți că fiecare companie are nevoie de un departament juridic?

Momentan, această meserie nu poate fi executată de un robot sau cel puțin acesta este crezul meu. Atunci când lucrezi într-un departament juridic, nu lucrezi doar cu texte de lege, lucrezi și cu oameni, pentru că totul este despre oameni și tocmai de aceea se necesită un astfel de departament, pentru a veghea asupra intereselor și nevoilor oamenilor din compania respectivă, dar totodată, având în vedere că toate acestea trebuie să funcționeze într-un cadru cât se poate de legal.

Cum arată o zi în cadrul departamentului juridic al Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

Aglomerată, dar totodată, dacă faci ce îți place, extrem de frumoasă. Duiumul de nevoi ale angajaților și colaboratorilor noștri nu se sfârșește, așa că, practic, ziua începe cu multă treabă. În general, atunci când plec de acasă, spre birou, sunt sigură doar de ora la care ajung, dar niciodată nu știu ora la care termin. Mărturisesc sincer că nu simt când trece timpul, pentru că fac exact ceea ce mă definește.

Ramona Leahu, consilier juridic, in picioare

Ramona Leahu, consilier juridic

Cât de importantă este echipa în desfășurarea activității în domeniul juridic?

Extrem de importantă. Unul dintre lucrurile fundamentale ale funcționării departamentului juridic este buna comunicare cu echipa și transmiterea corectă de informații. Imaginați-vă cum ar fi ca această comunicare să nu existe sau să fie una defectuoasă. Prezența unui departament juridic a devenit extrem de importantă, pe măsură ce echipa a crescut. Pe măsură ce fluxul oamenilor este mai mare, buna comunicare face diferența. Se spune că noi, juriștii, suntem buni oratori prin prisma meseriei noastre. Eu completez spunând că, într-o astfel de companie, nu este de ajuns să fii bun orator. Trebuie să fii, totodată, și un bun interlocutor. Trebuie să înveți să asculți nevoile oamenilor și să găsești soluții care să nu depășească cadrul legal.

Care este cea mai mare satisfacție profesională pentru un consilier juridic?

În primul rând, satisfacția principală este că fac ceea ce îmi place, iar în cazul meu, vorbim de un consilier juridic care activează într-un domeniu medical și, așa cum aminteam mai sus, la noi în țară, domeniul medical are foarte multe lacune în ceea ce privește legislația. Așa că, satisfacția vine atunci când văd că pot găsi soluții legale, chiar și cu acest handicap al sistemului românesc.

Ce calități ar trebui să aibă un jurist, pentru a putea lucra alături de dumneavoastră?

Să fie o persoană organizată, dezinvoltă, cu simț de răspundere și cu simțul umorului foarte bine dezvoltat. Să își dorească să învețe continuu ceva nou, să nu dea bir cu fugiții la prima provocare și să știe să primească un feed-back, fie el pozitiv sau negativ.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777