search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

,,Microscopul dentar este foarte important pentru realizarea unui tratament de canal reușit.” – Interviu Dr. Eduard Butuza, medic dentist

 

medic dentist in cabinet
Tratamentul endodontic reprezintă intervenția stomatologică ce se realizează în scopul tratării afecțiunilor pulpei dentare.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 29 aprilie 2021

Vizualizat de 355 utilizator/i

Când vine vorba de tratarea dintelui pe canal, mulți dintre noi ne întrebăm cum se desfășoară în mod corect tratamentul de către medicul dentist? Ei bine, află că există un dispozitiv modern și foarte benefic, denumit microscop dentar, care îl ajută pe medic să realizeze cât mai perfect tratamentul de canal. Dr. Eduard Butuza, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ne explică ce înseamnă un tratament de canal, cum se realizează acesta și care sunt cele mai frecvente mituri în următorul interviu.

Ce este tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic este intervenția prin care medicul specialist endodont realizează curățarea și sterilizarea canalelor radiculare ale dintelui, mai exact interiorul rădăcinii acestuia. Această intervenție este necesară atunci când dintele prezintă simptomatologie dureroasă (inflamație sau infecție), când există o carie profundă sau foarte extinsă în suprafață, când au existat traumatisme dentare sau, în scop protetic, atunci când dintele urmează să primească o coroană de acoperire. Nu în ultimul rând, tratamentul endodontic este necesar și în cazul tratamentelor de canal realizate incorect în trecut.

Ce presupune mai exact un tratament endodontic și care sunt etapele acestuia?

Etapele tratamentului endodontic sunt realizate în funcție de starea inițială a dintelui. Pentru dinții care nu au beneficiat niciodată de un tratament de canal și care au nervul viu, prima etapă este reprezentată de scoaterea nervului. Această manoperă se realizează sub anestezie locală, astfel pacientul nu simte deloc durere. În cazul în care dintele a mai fost tratat pe canal în trecut, această primă etapă se numește dezobturare și presupune îndepărtarea obturației de canal prezentă deja la nivelul canalelor radiculare.

Canalul este instrumentat astfel încât să ajungă la o formă conică și regulată în care să se poată realiza sterilizarea spațiului endodontic cu diverși iriganți antiseptici. Scopul acestei etape fiind înlăturarea diverselor specii microbiene cantonate la acest nivel. Astfel, canalele radiculare sunt pregătite pentru următorul pas reprezentat de obturația de canal.

Obturația de canal reprezintă, de fapt, o sigilare a spațiului steril obținut anterior, folosind un material omogen și biocompatibil, denumit gutapercă.

Cum în cele mai multe cazuri integritatea coroanei dentare este afectată de o carie profundă sau de o reconstrucție cu pivot și coroană de acoperire efectuată în trecut, refacerea coronară se recomandă să se realizeze în aceeași ședință. Astfel, se evită infiltrarea salivei și compromiterea tratamentului de canal. De cele mai multe ori, reconstrucția constă în aplicarea unui pivot din fibră de sticlă împreună cu un material de reconstrucție de bont, care se ancorează pe o anumită lungime a rădăcinii în așa fel încât rezistența mecanică a acesteia să fie una optimă.

Toate aceste etape sunt realizate cu ajutorul microscopului dentar și sub izolare cu digă pentru a preveni infiltrarea de salivă și de bacterii a sistemului endodontic.

De ce avem nevoie de microscop pentru a trata pe canal?

Microscopul dentar este foarte important pentru realizarea unui tratament endodontic reușit. Având în vedere că lucrăm cu un spațiu greu de abordat, îngust și foarte sinuos, avantajele microscopului dentar sunt date de magnificația pe care o oferă acesta.

Pentru început microscopul ajută la repararea orificiilor de intrare în canalele de la nivelul cavității de acces. Este un pas foarte important, astfel încât probabilitatea neidentificării unui canal suplimentar este redusă spre zero, ceea ce înseamnă că fără ajutorul microscopului este aproape imposibil. Totodată, se evită riscul creării unei perforații interradiculare la dinții care au o dispoziție atipică a canalelor. Acest lucru se poate întâmpla frecvent în momentul în care lucrăm fără microscop.

Odată ce canalele radiculare sunt refăcute, microscopul dentar ne ajută la vizualizarea traiectului acestora, uneori chiar pe toată lungimea lor. Astfel încât, putem observa exact forma pe care o dăm preparației, cât de curat este spațiul endodontic, absența secreției purulente sau eventuale sângerări în canal.

Un alt avantaj al microscopului dentar este acela că putem observa foarte ușor diverse intrumente metalice fracturate pe traiectul canalelor, asta în cazul dinților tratați endodontic în trecut.

medic dentist in cabinet

Dr. Eduard Butuza, medic dentist în cabinetul stomatologic

Care sunt cele mai frecvente mituri despre tratamentul de canal pe care le-ai întâlnit?

  1. Manopera este una foarte dureroasă pentru pacient

Total greșit! Scoaterea nervului, respectiv dezobturarea canalelor radiculare se vor face întotdeauna sub anestezie locală. Odată ce anestezia va fi instalată, pacientul nu va simți niciun fel de durere sau disconfort.

Utilizarea anestezicelor de generație nouă difuzează mult mai bine și mai rapid la nivelul țesuturilor decât cele folosite în trecut. De aceea, ideea aceasta aparține categoriei “mituri”.

  1. Dintele se va colora în urma tratamentului de canal

La fel ca mitul anterior, această idee este legată tot de modul în care se lucra în trecut, mai exact sigilarea canalelor radiculare realizate cu diferite materiale ce avea acest efect secundar.

În prezent, singura situație în care dintele poate căpăta o culoare atipică este aceea în care la un dinte frontal cu pereți subțiri de smalț restant nu se îndepărtează corect și suficient de bine materialul cu care se realizează obturația de canal (gutaperca) la nivel coronar. Acesta are o culoare portocalie și transpare discret prin grosimea smalțului.

  1. Rezistența dintelui scade

Adevărat! În cazul unui dinte care a trecut printr-un tratament endodontic, nemaiavând pulpă dentară care să îl hidrateze, va avea lipsă consistența de țesut dentar. Dintele urmând să se fractureze cu timpul. De cele mai multe ori, un tratament de canal este urmat în aceeași ședință de acoperirea cu o coroană de înveliș. Aceasta îl protejează și îi asigură o durată de viață cât mai lungă la nivelul arcadelor dentare.

Care sunt avantajele realizării unui tratament de canal?

Cel mai mare avantaj al tratamentului de canal este dispariția durerii, în cazul în care aceasta este apărută din cauza unei patologii a pulpei dentare. Un alt avantaj al acestuia este tratarea infecțiilor periapicale din cadrul granuloamelor și chisturilor dentare. Prin realizarea unui tratament de canal putem salva dinții care se regăsesc în stadiul de rest radicular și care au pierderi mari de țesut dentar.

Care este cea mai frumoasă experiență pe care ai trăit-o în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

Munca în echipă, cu medici care colaborează interdisciplinar pentru tratarea celor mai complexe cazuri într-un timp scurt. Așadar, pacienții care vin în Clinicile Dentare Dr. Leahu beneficiază de cele mai bune servicii medicale ce stau la baza sănătății reale și experienței excepționale. Acest lucru oferind satisfacție oricărui medic stomatolog care este pasionat de profesia lui.

Dacă ești în căutarea unei clinici stomatologice moderne, echipată cu o aparatură modernă și cu o echipă de medici profesioniști, te așteptăm la Clinicile Dentare Dr. Leahu. Pentru mai multe informații și programări ne puteți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134