
Vizualizat de 264 utilizator/i
O zi petrecută în jurul copiilor este o zi plină de energie și surprize frumoase. Medicii stomatologi specialiști în pedodonție sunt acele persoane care asigură sănătatea dentară a celor mici, dar și fericirea acestora în clinica stomatologică. De asemenea, sănătatea orală și fericirea copiilor reprezintă o prioritate atât pentru părinți, cât și pentru medicii stomatologi din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Dr. Daniel Marciuc, medic stomatolog, specialist pedodonție, în cadrul Centrului de Excelență regional Iași, ne povestește în interviul următor ce înseamnă stomatologia pentru copii, de la ce vârstă trebuie să înceapă micuții să se spele pe dinți și cum îi ajută să uite de frica de stomatolog.
Cum arată o zi în cadrul Centrului de Excelență regional Iași ca medic specialist în pedodonție?
În fiecare zi din cadrul Centrului de Excelență regional Iași Dr. Leahu există provocări date de complexitatea cazurilor, provocări care mie personal îmi trezesc interesul și mă țin în priză pe tot parcursul tratamentelor. Soluționarea fiecărui caz aduce pe lângă zâmbetul și mulțumirea pacientului și o satisfacție imensă pentru mine. Mă bucur să fac parte dintr-o asemenea echipă, unde avem atât cunoștințele, cât și echipamentele necesare, pentru rezolvarea oricărei probleme a fiecărui pacient ce ne trece pragul clinicii.
Care sunt cele mai întâlnite probleme orale pe care le-ai descoperit la copii?
Există o gamă largă de afecțiuni ale micuților pacienți ce se adresează clinicii dentare Dr. Leahu. Copiii, pe lângă cunoscutele carii dentare, pot prezenta probleme specifice și caracteristice lor, probleme care nu se întâlnesc neapărat la adulți. În primul rând trebuie să avem în vedere faptul că putem întâlni diferite dentiții în cavitatea orală a unui copil, putem avea doar dinți temporari (dinți de lapte), dentiție mixtă (dinți temporari și permanenți) sau doar dinți permanenți. În fiecare din situațiile de mai sus există un normal diferit, în ceea ce privește poziția dinților pe arcadă, mușcătura, culoarea, mobilitatea ș.a. În altă ordine de idei există o predilecție a unor afecțiuni pentru o anumită vârstă, astfel încât fiecare caz trebuie tratat ca atare.
De ce apar cariile dentare la copii și care sunt dulciurile contraindicate?
Cariile dentare la copii apar din mai multe cauze și pot acționa atât independent, cât și concomitent ca să producă o leziune carioasă. Sigur că și dulciurile se enumeră printre factorii care determină sau favorizează apariția unei carii. În același timp nu putem să le interzicem în totalitate, am spulbera copilării întregi. În funcție de statusul dentar, de afecțiunile pe care le prezintă, de igiena orală a fiecărui pacient, stabilim împreună cu părinții care este gradul de interdicție al dulciurilor.
Ce metode folosești pentru a le înlătura teama de stomatolog copiilor anxioși?
Avem un arsenal de metode pentru a-i ajuta pe micuți să scape de anxietatea față de medicul stomatolog, de la prezentarea tuturor instrumentelor sub diferite denumiri familiare lor, tehnici de distragere a atenției, la jocuri și recompense. Totuși, trebuie să fim conștienți că există cazuri scăpate de sub control atât din punct de vedere al afecțiunilor din cavitatea orală, cât și al încrederii pierdute față de medicul stomatolog, unde este urgent să intervenim. În acest caz este nevoie să recurgem la intervenții realizate cu sedare asistată ATI.
De la ce vârstă ar trebui să se spele micuții pe dinți?
Micuții trebuie să se spele sau să fie ajutați să se spele pe dinți, încă de la apariția primilor dinți pe arcadă. Din păcate ne confruntăm cu o serie de dezinformări la noi în țară atât din punct de vedere al începerii igienei orale la un copil, cât și de perioada în care un copil trebuie să aibă prima vizită la medicul stomatolog. Între 6 și 12 luni, atunci când încep să apară primii dinți pe arcadă, părinții trebuie să vină cu micuții lor la medicul stomatolog, pentru a li se prezenta tehnicile de periaj corecte, periuțele și pastele de dinți pe care trebuie să le folosească.
Cum trebuie să aleagă părinții periuța și pasta de dinți specifice vârstei? Ce recomandări oferi?
Nu pot spune că o singură pastă de dinți sau o anumită periuță de dinți este alegerea perfectă pentru o anumită vârstă. În același timp nu tot ce este în comerț aduce și beneficii. Există o multitudine de periuțe și paste de dinți dintre care se poate alege, iar după o primă vizită a pacientului în clinica dentară, medicul îl poate informa pe copil și pe părinte care ar fi periuța și pasta de elecție pentru cel mic, în funcție de gradul de cooperare la periaj, de cantitatea de placă bacteriană din cavitatea orală, de dispoziția plăcii pe dinți ș.a.

Dr. Daniel Marciuc, medic stomatolog specialist în pedodonție împreună cu micuța sa pacientă Rebeca Mihalachi în clinica Dr. Leahu Iași.
Cum reacționează copiii atunci când primesc recompense, precum diplomele sau insignele, atunci când au grijă de dințișorii lor?
Copiii care vin în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Iași, pe lângă faptul că sunt introduși în atmosfera unui joc, clar trebuie să știe că atunci când au grijă de dinții lor acasă, dar și în clinică, prin ridicarea gradului lor de cooperare, vor primi recompense precum diplome, insigne, vestuțe, ș.a. Toți reacționează într-un mod pozitiv și sunt bucuroși, ca orice copil atunci când primește ceva și i se acordă atenție. Mulți dintre ei devin mai cooperanți și vin nerăbdători la următoarele vizite.
Un parinte
Cel mai bun medic pedodont! Tot respectul, domnule doctor Marciuc!
Andreea Mosoiu
Vă mulțumim pentru încredere!