Mituri arhicunoscute din cabinetul stomatologic

 


De: | Etichete: , , | Comentarii: 0 | 23 iulie 2018

Vizualizat de 657 utilizator/i

Mituri stomatologice | Când vine vorba despre medicul stomatolog, mulți pacienți sau viitori pacienți tind să dea crezare unor mituri, multe dintre ele false. Totuși, cel mai probabil, povestirile au plecat de la un adevăr și au suferit modificări de-a lungul timpului. Care sunt cele mai cunoscute “povești” din stomatologie?

Extracția dentară doare

Au apus vremurile în care o extracție însemna automat și durere. Medicina a evoluat și anestezicele își fac treaba cu prisosință. Astfel, pacienții vor putea suferi cel mult o mică înțepătură și cam atât. Extracția nu mai doare.

Aparatul dentar este doar pentru copii

Se crede, în mod eronat, că aparatul dentar se adresează doar copiilor sau adolescenților. Aparatul dentar se poate purta de la vârsta de 7 ani, însă nu există o limită superioară. Se poartă aparatul dentar și la a doua tinerețe. „Cea mai în vârstă pacientă a mea avea 69 de ani când și-a pus aparatul și l-a dat jos la 71 de ani”, a explicat Mădălina Trofin, specialist ortodonție dentară în cadrul Clinicilor Dr. Leahu. E drept însă că, în trecut, tratamentul cu aparate ortodontice se facea doar la copii, însă acum lucrurile s-au schimbat.

Detartrajul strică smalțul

Mai există un mit potrivit căruia detartrajul strică smalțul. Fals. Detartrajul îndepărtează doar placa bacteriană și resturile alimentare fără a afecta în vreun anumit fel smalțul dinților. În Clinicile Dr. Leahu se realizează detartraj dentar cu ultrasunete și operațiunea durează doar 30 de minute. Pentru cele mai bune rezultate, detartrajul dentar și periajul profesional ar trebui efectuat odată la 6 luni.

Măseaua doare pentru că „m-a tras curentul”

Doar în România, oamenii întâmpină probleme din pricina faptului „i-a tras curentul”. Conform medicilor specialiști, dinții nu dor din cauza „curentului”, ci din pricina cariilor sau a altor complicații stomatologice.

Dacă nu mă doare, nu merg la dentist

Controalele stomatologice ar trebui să intre în reflexul tuturor celor care vor să evite pe viitor să scoată mai mulți bani din buzunar. Sunt necesare controalelele periodice, de cel puțin două ori pe an. În plus, pot exista carii ascunse pe care doar un medic stomatolog le poate depista în urma unui control amănunțit.

Radiografiile dentare pot să iradieze

Se mai spune, în mod eronat, că radiografiile dentare îi pot iradia pe pacienți. Se pare că radiografiile dentare folosesc un nivel foarte scăzut de radiații și nu afectează sub nicio formă starea de sănătate a pacienților.

Așadar, mituri există și vor exista atâta vreme cât oamenii vor trece pragul medicilor stomatologic cu teamă. Totuși, pacienții ar trebui să știe că și lumea stomatologică este într-o continua evoluție și durerea este un lucru din ce în ce mai rar pe scaunul dentistului.

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777