Mușcătura corectă a dinților. Cum arată și de ce este importantă pentru sănătatea orală?

 

muscatura corecta a dintilor obtinuta in cabinetul stomatologic de catre medic ortodont in dreapta
Mușcătura corectă a dinților poate fi obținută cu ajutorul medicului ortodont.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 0 | 23 iulie 2021

Vizualizat de 9.541 utilizator/i

Mușcătura corectă a dinților are un rol important în ceea ce privește sănătatea danturii și a întregului organism. Atunci când ai o mușcătură corectă nu doar că zâmbetul tău este estetic și îți oferă mai multă încredere în propria persoană, ci îți asigură și funcționalitatea danturii. Mai mult decât atât, atunci când ai o mușcătură corectă a dinților, riscul să te confrunți cu diverse afecțiuni orale este mai mic. Dacă îți dorești să te bucuri de un zâmbet frumos și sănătos pentru o perioadă cât mai lungă de timp, este indicat să te asiguri că ai o mușcătură corectă a dinților. Descoperă în articolul următor care sunt cele mai importante aspecte despre poziționarea dinților și află care sunt modalitățile prin care poți obține o dantură sănătoasă.

Cum arată mușcătura corectă a dinților?

Mușcătura dentară este denumită de către medicii stomatologi ocluzie dentară. De fapt, aceasta înseamnă atingerea dintre dinții superiori și cei inferiori. Astfel, dacă în momentul în care închizi gura, maxilarul cuprinde în interiorul lui mandibula, adică dacă dinții de sus îi ating perfect pe cei de jos în zona măselelor, iar în partea din față cei de sus sunt în fața celor de jos, atunci mușcătura ta este una corectă.

model dentar muscatura corecta a dintilor

Mușcătura corectă a dinților

„Mușcătura corectă este aceea care asigură o stimulare uniformă a țesutului de susținere a dinților. Astfel, atunci când pacientul are o mușcătură corectă, riscul de a pierde dinții devreme din cauza pierderii țesutului de susținere este mult diminuat”, explică Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Ce se întâmplă dacă mușcătura nu este corectă?

Așa cum am văzut, o mușcătură corectă a dinților ajută atât la estetica zâmbetului, cât și la funcționalitatea acestuia. Mușcătura este influențată de dezvoltarea maxilarului inferior și, implicit, de poziția acestuia. Astfel, problemele pe care le poate provoca pot fi de natură funcțională. Dacă dinții din partea superioară a danturii nu se ating corect cu cei din partea inferioară, atunci există posibilitatea să întâmpini probleme atunci când mănânci. De asemenea, o mușcătură incorectă a danturii poate influența și modul în care vorbești, deoarece poziționarea dinților modifică fonetica. O altă problemă cu care te poți confrunta este legată de estetica feței, atunci când maxilarul sau mandibula nu sunt poziționate sau dezvoltate în mod normal, forma feței este modificată.

Tipuri de mușcături incorecte

Am văzut cum arată o mușcătură corectă a dinților, dar cum arată dantura atunci când mușcătura nu este corectă? Medicii stomatologi ne explică faptul că ocluzia dentară poate fi de mai multe tipuri, după poziționarea mandibulei și a maxilarului, aceasta poate fi:

Mușcătura deschisă

Dacă în momentul în care închizi gura, dinții din partea superioară îi ating pe cei din partea inferioară doar în zona măselelor, iar în zona din față nu se ating, atunci mușcătura ta este deschisă.

model dentar muscatura incorecta a dintilor

Mușcătura deschisă

Mușcătura adâncă

Aceasta poate fi recunoscută cu ușurință având în vedere faptul că, în acest caz, mandibula este poziționată mult mai în față decât maxilarul. Adică, dinții din partea superioară se află mult mai în față decât dinții din zona inferioară.

model dentar muscatura incorecta a dintilor

Mușcătura adâncă

Mușcătura inversă

Ultimul tip de mușcătură este reprezentat de poziționarea mandibulei mai în spate decât maxilarul. Adică atunci când dinții din partea inferioară îi acoperă pe cei din partea superioară.

model dentar muscatura incorecta a dintilor

Mușcătura inversă

Ce poți face pentru a corecta mușcătura dinților?

Dacă mușcătura dinților tăi nu este corectă nu trebuie să îți faci griji. Tratamentele stomatologice din ziua de astăzi te pot ajuta să ai o dantură sănătoasă și frumoasă, exact așa cum îți dorești. Ocluzia dentară poate fi corectată de către medicii stomatologi cu ajutorul tratamentelor ortodontice, adică cu aparatele dentare.

Scopul aparatelor dentare este acela de a-ți oferi o dantură sănătoasă și frumoasă. Există mai multe tipuri de aparate dentare, potrivite pentru nevoile fiecărui pacient în parte. Primul pas pentru a obține o mușcătură corectă a dinților este reprezentat de vizita la medicul ortodont. După realizarea radiografiilor dentare necesare, dar și după consultul clinic și discuția cu medicul în cadrul căreia îi vei explica care sunt dorințele tale legate de obținerea zâmbetului mult visat, ți se va recomanda un plan de tratament potrivit. Este necesar să îi explici medicului care sunt dorințele tale legate de tratamentul ortodontic, deoarece aceste îți poate recomanda exact tipul de aparat dentar potrivit dorințelor tale. De exemplu, dacă îți dorești ca pe toată durata tratamentului ortodontic, care te va ajuta să corectezi mușcătura, îți dorești ca aparatul dentar să fie unul discret sau chiar invizibil, atunci ortodontul îți poate recomanda aparatul dentar Safir sau aparatul dentar Invisalign.

Durata tratamentului ortodontic diferă în funcție de nevoile fiecărui pacient și de tipul de aparat dentar. De asemenea, durata purtării aparatului ortodontic se află în strânsă legătură cu respectarea regulilor indicate de către medic. Cel mai adesea, un tratament cu aparat dentar durează aproximativ un an – un an și jumătate.

Concluzii

Mușcătura corectă a dinților îți permite să ai o dantură sănătoasă și frumoasă. Aceasta te ajută să folosești corect forțele masticatorii, pe toți dinții, și să previi apariția afecțiunilor orale precum: gingivitele, parodontitele sau parodontozele. De asemenea, o mușcătură corectă a dinților scade riscul fracturilor. Cu cât dinții sunt mai corect poziționați pe arcada dentară, cu atât riscul apariției cariilor dentare este mai mic.

Chiar dacă nu ai o mușcătură corectă a dinților, nu trebuie să îți faci probleme, deoarece medicii ortodonți te pot ajuta să corectezi problemele de poziționare ale dinților și să te bucuri de un zâmbet frumos, care să îți ofere mai multă încredere în propria persoană. Poți uita de problemele pe care le întâmpini atunci când mesteci sau când vorbești din cauza unei mușcături dentare incorecte. Primul pas este să programezi o consultație la un medic specialist și să ai încredere în planul de tratament. Echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să te ajute indiferent de problemele orale cu care te confrunți. Pentru programări și informații suplimentare ne poți suna la numărul de telefon 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777