Mușcătura incorectă: de ce apare și cum o poți corecta?

 

muscatura incorecta tratata de medic ortodont in cabinet
Mușcătura incorectă se poate trata la orice vârstă, cu ajutorul aparatului dentar

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 31 mai 2021

Vizualizat de 3.394 utilizator/i

Mușcătura incorectă reprezintă un subiect de interes pentru foarte multe persoane. De ce? Pentru că aceasta reprezintă o problemă cu care se confruntă un număr mare de oameni. Medicii specialiști spun că foarte puține persoane au o mușcătură perfectă. Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji, în stomatologia din prezent nu există expresia „nu se poate”. Orice problemă de la nivelul cavității orale poate fi rezolvată, inclusiv mușcătura incorectă cu ajutorul unui tratament cu aparat dentar. Află în articolul următor care sunt cauzele care duc la apariția acesteia și, cel mai important, cum o poți corecta și cum te poți bucura de o dantură sănătoasă și frumoasă.

Cum arată o mușcătură corectă?

Mușcătura, în termeni medicali ocluzia dentară, reprezintă modul în care dinții inferiorii intră în contact cu dinții superiori. În mod normal, maxilarul trebuie să cuprindă în spațiul lui interior mandibula, adică partea de sus trebuie să cuprindă partea de jos a danturii. Pentru a putea vorbi despre o mușcătură corectă este necesar ca pacientul să aibă o mandibulă dezvoltată în așa fel încât să ofere posibilitatea dinților de sus să calce pe dinții de jos.

Mușcătura corectă este aceea care asigură o stimulare uniformă a țesutului de susținere a dintelui, parodonțiul. Astfel, atunci când pacientul are o mușcătură corectă, riscul de a pierde dinții devreme din cauza pierderii țesutului de susținere a dinților este mult diminuat”, explică Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Când apare o mușcătură incorectă?

Mușcătura incorectă poate fi cauzată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia poate fi dezvoltarea insuficientă a maxilarului inferior, adică a mandibulei, care nu se poziționează corect față de maxilarul superior. Există situații în care mandibula este mai în față decât maxilarul sau mult mai în spate decât în mod normal.

Problemele din spatele unei mușcături incorecte pot fi și de natură funcțională. De exemplu, dacă în copilărie pacientul nu respiră corect pe nas, ci respiră preponderent pe gură, atunci bolta palatină (cerul gurii) se adâncește și îngustează maxilarul, producând un dezechilibru foarte mare. Există și posibilitatea ca pacientul să moștenească genetic un maxilar mai îngust, care nu oferă suficient spațiu dinților pentru a erupe corect pe arcadă.

„Dacă maxilarul este foarte îngust, mandibula nu are cum să vină în față, și atunci apare un spațiu, un decalaj, între dinții de sus și dinții de jos. Copilul nu poate să muște, nu poate să înghită corect și, inclusiv, nu poate să pronunțe corect cuvintele”, explică Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

O altă cauză a mușcăturii incorecte este pierderea dinților. De exemplu, pierderea timpurie a unuia sau mai multor dinți temporari (de lapte) poate duce la modificări ale poziției celorlalți dinți, iar atunci când erup dinții definitivi, erup înghesuiți.

Există și ale cauze, de exemplu, pierderea dinților permanenți și neînlocuirea acestora la timp. În aceste cazuri, dinții vecini își modifică poziția, deoarece au tendința de a acoperi golul format de dintele sau dinții lipsă. Toate acestea reprezintă dezechilibre care duc în final la o mușcătură incorectă.

muscatura incorecta tratata de medicul stomatolog in dreapta si in stanga cu aparat dentar

Indiferent de cauza apariției, mușcătura incorectă se poate trata cu ajutorul aparatului dentar.

Tipuri de mușcături incorecte

În funcție de poziția maxilarului și a mandibulei, există mai multe tipuri de mușcături sau ocluzii, după cum urmează:

Ocluzia deschisă

Aceasta se poate observa cu ușurință, deoarece se caracterizează prin faptul că atunci când gura este închisă, dinții din partea superioară nu îi ating pe cei din partea inferioară. Singurul punct comun între arcada superioară și cea inferioară este reprezentat de dinții din zona posterioară a arcadelor, adică de măsele.

Ocluzia adâncă

Acest tip de ocluzie este reprezentată de faptul că mandibula se situează mai în spate decât maxilarul. Adică, dinții de sus îi acoperă pe cei de jos în întregime.

Ocluzia inversă

Contrar ocluziei adânci, ocluzia inversă este reprezentată de faptul că dinții de jos îi acoperă pe cei de sus.

Efectele unei mușcături incorecte

O mușcătură incorectă afectează toate funcțiile aparatului masticator. Având în vedere faptul că dinții din partea de sus nu se unesc corect cu cei din partea de jos, sunt provocate atât probleme de natură estetică, cât și probleme de natură funcțională.

„Dinții sunt desenați genetic astfel încât să își întâlnească antagoniștii. Atunci când mușcătura nu este corectă și, de exemplu, arcada de sus este poziționată mult mai în față decât cea de jos, atunci dinții de sus se vor înclina spre cerul gurii, iar dinții de jos se vor înclina înspre buză, în ideea în care ei să se întâlnească. Astfel, apar dezechilibre, apar probleme de înghesuire și de formă, deoarece în astfel de situații dinții nu mai au un ax drept între coroană și rădăcină”, completează Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Ocluzia defectuoasă sau mușcătura incorectă afectează și articulația temporo-mandibulară, astfel pot apărea dureri de cap care revin foarte des sau „pocnituri” în timpul vorbirii sau a masticației. Pe lângă faptul că este inestetică o mușcătură greșită poate să exercite o presiune mare asupra dinților și să îi facă să fie mai predispuși la apariția fracturilor și proceselor carioase.

Opțiuni de tratament pentru mușcătura incorectă

Mușcătura incorectă poate să fie tratată cu ajutorul aparatului dentar. Persoanele care au o mușcătură incorectă, indiferent de vârstă, au nevoie de un tratament cu aparat dentar. De ce?  Pentru că mai presus de partea estetică, este funcționalitatea aparatului dento-maxilar.

femeie cu mainile sub barbie care zambeste cu aparat dentar

Aparatul dentar clasic, din metal, poate corecta o mușcătură incorectă.

Tratamentul potrivit pentru o mușcătură incorectă și tipul de aparat dentar sunt recomandate de către medicul ortodont în urma unui consult inițial, care cuprinde atât realizarea unor radiografii dentare, cât și un consult clinic. Toate opțiunile de tratament cu aparat dentar te ajută să corectezi mușcătura. Cea mai bună decizie o iei împreună cu medicul ortodont. Indiferent de tipul tratamentului ales, cu un aparat dentar clasic sau unul modern, rezultatul de la finalul acestuia este aceleași, și anume: obținerea unei mușcături corecte, a unor dinți drepți și a unei danturi sănătoase și frumoase, care să îți ofere mai multă încredere în propria persoană.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134