
Vizualizat de 438 utilizator/i
Atunci când îți dorești dinți ficși cu care să poți mânca și zâmbi în orice moment, este important să știi că doar cu ajutorul implanturilor dentare și a unei echipe de medici specialiști se pot obține. Dr. Mișu Dîgă, medic stomatolog specialist chirurgie dento-alveolară, este unul dintre medicii profesioniști din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, iar în interviul ce urmează ne povestește ce trebuie să facă pacienții pentru a beneficia de o reabilitare totală a danturii, ce experiențe frumoase are alături de aceștia, dar și cum decurge întreaga intervenție cu implanturi dentare și în cât timp te poți bucura de un zâmbet perfect sănătos.
Care a fost motivația dumneavoastră de a deveni medic stomatolog, specialist în chirurgie dento-alveolară? Povestiți-ne puțin despre parcursul dumneavoastră profesional.
Parcursul profesional și motivația de a deveni medic mi-au fost insuflate de mic, de către părinții mei. Astfel, fiind o persoană ambițioasă și perseverentă, am înțeles că fără muncă și dedicare nu poți să-ți atingi obiectivele. Am pus tot ce am făcut mai bun și am tratat fiecare etapă a vieții cu maxim de seriozitate, astfel încât, rezultatele nu au întârziat să apară. În perioada liceului, am excelat la toate materiile, cu o afinitate deosebită pentru matematică, deoarece consider că spiritul real și organizatoric stau la baza profesiei chirurgicale. Am obținut locul I pe județ la examenul de Bacalaureat, deși nu mi-am propus asta, am luat bursă de merit pe perioada facultății, iar pregătirea teoretică mi-a fost completată de o pregătire practică desfășurată în mod dual: pe o parte ca medic rezident la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ,,Dan Theodorescu” și după ora 14:00, la Clinicile Dentare Dr. Leahu. Nu pot spune că a fost o perioadă ușoară, deoarece cele 12 ore zilnice de muncă și gărzile de weekend m-au maturizat destul de repede, dar într-un mod plăcut pentru că îmbină jobul și pasiunea mea pentru chirurgie.
Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ați trăit de-a lungul carierei dumneavoastră?
Experiențe frumoase trăiesc zilnic. Din 7 în 7 zile acestea se amplifică, deoarece după această perioadă îmi văd pacienții la primul control post-operator. Ce mă bucură foarte tare este discrepanța între momentul preoperator, atunci când pacienții sunt emoționați, anxioși, urmând ca mai apoi la 7 zile, imaginea să se schimbe total. Aceștia îmi povestesc că au luat decizia potrivită de a apela la noi și experiența postoperatorie a fost mai bună decât se așteptau. Oarecum, această recunoștință ne alimentează, pe noi medicii chirurgici, să mergem mai departe în această misiune de a face bine.
Prin activitatea dumneavoastră reușiți să le readuceți pacienților zâmbetul pe buze și încrederea în propria persoană. Ce relație aveți cu pacienții și cum reușiți să le oferiți încredere în actul medical?
De multe ori, relația cu pacientul depășește sfera profesionalismului, pentru că deși le venim în ajutor cu proceduri chirurgicale chiar complexe, pacienții au nevoie să întâlnească un om empatic, care să le înțeleagă problemele, fricile și oarecum contextul în care au ajuns să rămână fără dinți.
Încrederea este câștigată pentru început de instituția pe care o reprezintă clinicile Dr. Leahu și de gradul înalt de profesionalism al tuturor medicilor. Apoi, treptat, prin empatie ne apropiem de pacient și construim o relație bazată pe încredere care se extinde mult mai mult decât durata tratamentului. Mă bucur mereu să îmi văd pacienții cu tratamentul finalizat și bucuroși că își pot relua viața perfect funcționali.
În stomatologie există tot felul de mituri în care pacienții ajung să creadă. Care este mitul pe care îl întâlniți cel mai des și cum reușiți să îi consiliați și să îi tratați pe acești pacienți?
Miturile sunt diverse, dar în practica curentă, cele mai frecvente sunt legate de patologia generală. De multe ori, pacienții consideră că diabetul zaharat / hipertensiunea arterială / boala parodontală contraindică intervențiile de reabilitare prin implanturi dentare. Pe această cale, menționez că singurele 2 contraindicații absolute sunt infarct miocardic recent (<6 luni) și leucemiile acute.
În calitate de medic specialist în chirurgie dento-alveolară, tratați cazuri complexe de reabilitare totală a danturii. Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni orale ce duc la necesitatea unor astfel de tratamente?
Nu o consider neapărat o patologie, dar, în practică, cea mai frecventă cauză a pierderii dinților este neglijența pacienților și într-o oarecare măsură teama acestora de medicul stomatolog. Astfel, împreună cu colegii mei, încercăm din greu să educăm pacienții despre importanța sănătății orale, a controalelor periodice, iar datorită substanțelor medicamentoase moderne și a anestezicelor, anihilăm de fiecare dată frica de durere. De obicei, pacienții își pierd dinții din cauza infecțiilor cronice și a bolii parodontale, favorizate și de o stare generală precară. Dar ce trebuie să înțeleagă pacientul este faptul că indiferent de etapa în care se află nu este niciodată prea târziu, pentru a avea dinți și suntem pregătiți să le oferim această șansă la o viață normală.
Cum decurge un tratament de reabilitare totală a danturii și care sunt pașii pe care pacienții trebuie să îi urmeze pentru a-și recăpăta sănătatea danturii?
Primul pas este acela de a decide să vină la o consultație inițială. Încă din acest moment, conștientizează problemele, iar noi îi explicăm fiecare pas pe care îl are de urmat. Cel mai important lucru pe care îl spun pacientului este acela că în medicina dentară este o muncă în echipă. Pe de-o parte, eu mă asigur că tratamentele pe care le efectuez sunt la cele mai înalte standarde, iar pe de altă parte, îmi responsabilizez pacientul să mențină acest rezultat prin: controale periodice și sfaturi pentru o igienă orală bună. Tratamentul, în principiu, este unul standardizat, iar noi ne-am format anumite protocoale de lucru. Inițial pacientului i se face o igienizare dentară profesională, apoi se extrag dintii irecuperabili, se curată infecțiile și pe un teren curat ne apucăm de ,,construit dinți”.
Ce sfaturi le oferiți pacienților care și-au recăpătat funcționalitatea și estetica danturii cu ajutorul sistemului de implanturi dentare ,,Dinți ficși în 24 de ore”?
Sfaturile pe care le ofer tuturor pacienților se referă, în principiu, la un stil de viață sănătos, la o igienă orală bună și ce le menționez de fiecare dată este să nu uite că echilibrul dobândit poate fi mai fragil dacă întreținerea nu este corespunzătoare.
Dacă ești în căutarea unei noi oportunități profesionale, dacă îți dorești să faci parte dintr-o echipă pasionată și dacă ești dornic să înveți lucruri noi, scrie-ne și trimite CV-ul tău la adresa de e-mail hr@drleahu.ro. Descoperă job-urile disponibile din București sau din țară pe pagina noastră dedicată carierelor.